Co to jest probiotyk i czym różni się od prebiotyku? Jaki probiotyk dla dzieci jest najlepszy? Jak brać probiotyk: czy razem z antybiotykiem, czy raczej po antybiotykoterapii oraz jak długo? Czy prebiotyk działa razem z probiotykiem? Jakie są naturalne probiotyki i prebiotyki oraz gdzie ich szukać? Czy warto przyjmować suplementy zawierające probiotyki i prebiotyki? W poniższym tekście znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań.
Wszystkie drobnoustroje zasiedlające organizm człowieka określa się terminem mikrobiota. Szacuje się, że w skład mikrobioty wchodzi od 300 do 1000 gatunków drobnoustrojów. Zaburzenia w składzie i funkcji drobnoustrojów zasiedlających przewód pokarmowy człowieka, czyli tzw. dysbioza jest czynnikiem predysponującym do rozwoju wielu chorób, między innymi biegunki związanej ze stosowaniem antybiotyków, zespołu jelita drażliwego, chorób alergicznych, cukrzycy, czy otyłości. Rola, jaką odgrywa mikrobiota w utrzymaniu zdrowia oraz w patogenezie wielu chorób sprawia, że jej modyfikacje znajdują się aktualnie w centrum zainteresowania wielu badaczy.
Co to jest probiotyk?
Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego, gdzie ,,pro bios” oznacza „dla życia”. Terminem probiotyki wg. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) oraz WHO (World Health Organisation, Światowa Organizacja Zdrowia), określa się żywe organizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wykazują korzystne działanie zdrowotne.
Jak działa probiotyk?
Korzystne mechanizmy działania probiotyków polegają między innymi na:
- wytwarzaniu substancji hamujących wzrost bakterii chorobotwórczych,
- współzawodniczeniu z chorobotwórczymi mikroorganizmami o składniki odżywcze,
- zakwaszaniu treści jelitowej, co chroni przed namnażaniem się drobnoustrojów chorobotwórczych,
- korzystnym modulowaniu odpowiedzi immunologicznej,
- zmniejszaniu stanu zapalnego błony śluzowej jelit,
- wytwarzaniu witamin z grupy B,
- zwiększeniu wchłaniania z przewodu pokarmowego niektórych witamin i minerałów.
By drobnoustrój można byłoby uznać za posiadający właściwości probiotyczne, musi on spełniać określone kryteria, do których należą:
- pochodzenie z naturalnej zdrowej mikroflory jelita grubego człowieka,
- historia stosowania bezpiecznego i pozbawionego skutków ubocznych,
- odporność na działanie soku żołądkowego i żółci, co umożliwia im przeżywalność w przewodzie pokarmowym,
- konkurencyjność o substraty odżywcze i miejsce kolonizacji na błonie śluzowej przewodu pokarmowego z drobnoustrojami chorobotwórczymi,
- produkcja kwasu mlekowego, co stwarza niekorzystne warunki do rozwoju większości mikroorganizmów chorobotwórczych,
- odporność na działanie czynników produkowanych przez mikroflorę bytującą w przewodzie pokarmowym,
- zdolność zasiedlania określonych miejsc w organizmie.