Szukasz prostego sposobu na to, aby nauczyć siebie i swoich najbliższych jeść zdrowo na co dzień? Wykorzystaj do tego talerz zdrowia. Dzięki niemu łatwo poznasz najważniejsze zasady prawidłowego odżywiania. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, czym jest talerz zdrowego żywienia.
Jeszcze nie tak dawno zalecenia zdrowego odżywania przedstawiano graficznie w formie piramidy. Teraz jej miejsce zastąpił „talerz zdrowego żywienia” zalecany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH od jesieni 2020 roku. Dowiedz się, czym jest talerz zdrowego żywienia i jak korzystać z niego w codziennej diecie Twojej rodziny.
Czym jest zdrowy talerz?
Talerz zdrowego żywienia to grafika, która prosto i czytelnie przedstawia aktualne zalecenia zdrowego odżywiania. Im bardziej codziennie posiłki – zarówno Twoje, jak i Twojej rodziny – będą komponowane zgodnie z tym, do czego zachęca zdrowy talerz, tym lepiej dla Waszego zdrowia i samopoczucia.
Talerz zdrowia pełen jest różnorodnych produktów, a ich ilości symbolizują zalecane proporcje w całodziennej diecie. Nowe zalecenia żywieniowe, na podstawie których opracowano talerz zdrowego żywienia, przygotowane zostały na podstawie najświeższych krajowych i międzynarodowych badań.
Jak wygląda talerz zdrowia i jak go odczytać?
Talerz zdrowia podzielony jest na trzy części.
Pierwsza i największa część, do której należy aż ? zdrowego talerza, zajęta jest przez warzywa i owoce. Symbolizuje to, że to właśnie grupa warzyw i owoców powinna stanowić połowę tego, co jesz każdego dnia. Minimalna dzienna porcja tych produktów to 400 g, z czego większość zalecana jest na poczet warzyw. Dlaczego to takie ważne? Otóż naukowcy nie pozostawiają wątpliwości – dieta bogata w warzywa i owoce znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca), a także wiele innych chorób przewlekłych, m.in. cukrzycę i otyłość.
Drugą część talerza stanowią produkty zbożowe, które zajmują ? talerza zdrowia. Należy jeść co najmniej 3 porcje (90 g) produktów zbożowych dziennie. Ta grupa produktów dostarcza węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego.
Trzecią część, także zajmującą ? zdrowego talerza, stanowią produkty białkowe, jak drób, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych (czyli np. grochu, fasoli, soczewicy, bobu, soi, ciecierzycy) oraz mleko i mleczne przetwory, orzechy.