Jaką rolę w diecie dzieci pełni cukier? Czy w ogóle cukier jest potrzebny? Czy słodycze dla rocznego dziecka albo cukier dla niemowlaka to dobry pomysł? Jaki jest wpływ cukru na organizm dziecka i jakie mogą być skutki jedzenia słodyczy przez dzieci? Czy ostrzeżenia przed ukrytymi źródłami cukru są uzasadnione? Przeczytaj o wszystkim, co każdy świadomy rodzic o cukrze w diecie dziecka wiedzieć powinien.
Żeby odpowiedzieć na większość pytań na temat cukru w diecie dziecka, na początek warto wyjaśnić samo pojęcie cukru, tak często używane na co dzień. W powszechnym rozumieniu oznacza ono zazwyczaj cukier dodany, np. buraczany lub trzcinowy.
Cukier, czyli co?
Na potrzeby znakowania produktów spożywczych przyjęto definicję cukrów, której podstawą jest naukowy podział tej grupy związków. Podane na etykiecie produktów spożywczych określenie „cukry” oznacza cukry proste (glukoza, fruktoza) i dwucukry (sacharoza, laktoza) występujące naturalnie w żywności lub dodane do produktów. Deklarowana w tabeli wartości odżywczych zawartość cukru to zatem suma wszystkich zawartych w produkcie:
- cukrów naturalnie występujących (należą do nich np. laktoza – cukier znajdujący się w mleku i jego przetworach, a także fruktoza – zawarta np. świeżych i suszonych owocach) oraz
- cukrów dodanych (np. cukier biały, cukier brązowy).
Obok pojęcia „cukry”, na etykiecie produktów spożywczych można odnaleźć również określenie „węglowodany”, które odnosi się do całkowitej ilości węglowodanów przyswajalnych w danym produkcie, tj. skrobi, alkoholi wielowodorotlenowych (polioli) i wspomnianych już cukrów (prostych i dwucukrów, także tych dodanych).