Rodzice często pytają, jaka powinna być „dieta na odporność” dla dziecka. Temat staje się szczególnie aktualny w sezonie jesienno-zimowym, a także ze względu na sytuację epidemiologiczną związaną z COVID-19. Czy rzeczywiście istnieje coś takiego, jak dieta na wzmocnienie organizmu, aby mógł on skuteczniej walczyć z infekcjami? Poniżej podpowiadamy, co powinno znaleźć się w jadłospisie naszych pociech oraz w jaki sposób poszczególne składniki wpływają na dziecięcą odporność.
Prawidłowy sposób żywienia warunkuje optymalny rozwój dziecka, utrzymanie sprawności fizycznej, intelektualnej i emocjonalnej.Pożywienie powinno dostarczać organizmowi dziecka właściwej ilości energii i wszystkich składników pokarmowych oraz płynów w odpowiednich proporcjach. Podstawą zdrowego żywienia jest taki dobór produktów z różnych grup, aby można było skomponować pełnowartościowe posiłki.
Dieta na odporność dla dziecka: zasady ogólne
Posiłki/potrawy powinny charakteryzować się wysoką wartością odżywczą i jakością zdrowotną. Polecana jest żywność naturalna, świeża, mało przetworzona. Zaleca się, aby dziecko spożywało 4-5 posiłków w ciągu dnia:
3 posiłki podstawowe – śniadanie, obiad, kolację
oraz 1-2 posiłki mniejsze – drugie śniadanie lub podwieczorek.
Dieta powinna być urozmaicona, z ograniczoną ilością cukru i soli, umiarkowana, z uregulowanymi porami spożywania posiłków. Przestrzeganie tych zasad w żywieniu sprzyja budowaniu odporności dzieci.
Dieta na wzmocnienie organizmu: jak to działa?
Zanim kupimy jakikolwiek polecany na forum parentingowym syrop wzmacniający dla dzieci lub inny suplement, upewnijmy się, czy w ich diecie nie brakuje istotnych dla odporności produktów. Podawanie leków czy innych preparatów wzmacniających powinno się zawsze odbywać pod kontrolą lekarza.
Dietetyk, Specjalista żywienia człowieka, Zakład Żywienia, Poradnia Gastroenterologiczna, Instytut Matki i Dziecka
Ekspert radzi:
Z prowadzonych badań wynika, że dojrzewanie i funkcjonowanie układu odpornościowego dziecka zależy między innymi od niektórych składników diety. Działanie takie nazywane jest immunomodulacyjnym, a składniki pokarmowe, które je wywołują, to głównie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A i D, witamina C, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (DWKT) oraz składniki mineralne, takie jak żelazo i cynk.
Dlatego odpowiednio zaplanowana dieta dziecka może mieć znaczenie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia różnego rodzaju infekcji. Okres jesienno-zimowy jest szczególnie ważny pod tym względem. Przyjrzyjmy się bliżej składnikom, które powinna zawierać „dieta na odporność” czy też „wzmocnienie organizmu”.
Witamina A
Witamina A często jest nazywana witaminą „antyinfekcyjną”, ponieważ wzmacnia naturalny mechanizm samoobrony organizmu przez zakażeniami i infekcjami. Jest niezbędna w procesie widzenia, odgrywa ważną rolę w podziałach i różnicowaniu się komórek oraz w utrzymaniu ich prawidłowej struktury. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu naskórka. Witamina A posiada też właściwości przeciwutleniające, szczególnie ?-karoten, który występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Niedobór w diecie tej witaminy powoduje spadek odporności, zahamowanie wzrostu oraz pogorszenie widzenia. Zapotrzebowanie zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. U dzieci w wieku poniemowlęcym wynosi 400 µg/osobę/dobę, u dzieci w wieku przedszkolnym 450 µg/osobę/dobę, u dzieci w wieku wczesnoszkolnym (7-12 lat) 500-600 µg/osobę/dobę i u młodzieży 900 µg/osobę/dobę.
Źródłem witaminy A w diecie korzystnie wpływającej na odporność dzieci powinny być przede wszystkim warzywa: marchew, dynia, szpinak, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, fasolka szparagowa, pomidory, a także owoce: morele, wiśnie, śliwki i brzoskwinie. Pewne ilości ?-karotenu znajdują się w mleku i przetworach mlecznych, jajach oraz maśle.
Zawartość witaminy A w wybranych produktach, najczęściej spożywanych przez dzieci
Produkty
Zawartość witaminy A [µg/100 g]
Zawartość ?-karotenu [µg/100 g]
Warzywa
Marchew
1656
9938
Pietruszka, natka
902
5410
Szpinak
707
4243
Szczypior
567
3400
Dynia
496
2974
Koper
350
2100
Sałata
192
1153
Brokuły
153
920
Pomidory
107
640
Zielony groszek
68
408
Fasolka szparagowa
63
378
Owoce
Morele
254
1523
Brzoskwinie
99
595
Śliwki
49
295
Wiśnie
40
240
Mleko i przetwory mleczne
Ser żółty
276
207
Ser twarogowy
83
62
Mleko 3,2% tł.
36
22
Jogurt naturalny 2% tł.
16
13
Inne
Masło
814
380
Jaja
272
13
Źródło: Kunachowicz H. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Witamina D
Witamina ta ma udowodnione plejotropowe oddziaływanie na organizm, w tym stymulujące układ odpornościowy. W organizmie człowieka wytwarzana jest głównie w skórze pod wpływem ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Przyjmuje się, że synteza skórna może nawet w 100% pokrywać dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Ze względu na położenie geograficzne Polski proces ten może przebiegać efektywnie tylko w miesiącach wiosenno-letnich. Drugim źródłem tej witaminy jest dieta, ale jej podaż tą drogą jest zazwyczaj niewystarczająca. Naturalnym źródłem są głównie ryby, żółtko jaja, sery żółte i mleko – warto zadbać o ich obecność w diecie mającej na celu wzmocnienie organizmu. W okresie jesienno-zimowym konieczna jest suplementacja, zawsze po konsultacji z lekarzem opiekującym się dzieckiem.
Zawartość witaminy D w wybranych produktach, najczęściej spożywanych przez dzieci
Produkty
Zawartość witaminy D [µg/100 g]
Ryby
Pstrąg tęczowy
13,6
Łosoś
13,0
Sardynka
11,0
Sola
8,0
Halibut
5,0
Dorsz
1,0
Mleko i przetwory mleczne
Ser żółty
0,24
Mleko 3,2% tł.
0,03
Jogurt naturalny
0,03
Inne
Żółtko jaja
4,5
Źródło: Kunachowicz H. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Witamina C
Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, jest antyoksydantem. Zwalcza wolne rodniki, przyspiesza gojenie się ran, wspomaga odporność na zakażenia. Badania wskazują, że działa łagodząco i skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych, zwłaszcza przeziębienia. Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. U najmłodszych dzieci (1-3 lata) wynosi 40 mg/osobę/dobę, u dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym 50 mg/osobę/dobę, a u młodzieży 75 mg/osobę/dobę.
Zawartość witaminy C w wybranych produktach, najczęściej spożywanych przez dzieci
Produkty
Zawartość witaminy C [mg/100 g]
Warzywa
Natka pietruszki
177,7
Papryka czerwona
144,0
Brokuły
83,0
Kalafior
69,0
Kapusta włoska
60,0
Kapusta biała
48,0
Groszek zielony
34,2
Fasolka szparagowa
23,8
Burak
10,0
Owoce
Porzeczki czarne
182,6
Truskawki
66,0
Kiwi
59,0
Cytryna
50,0
Pomarańcza
49,0
Porzeczki czerwone
45,8
Grejpfrut
40,0
Maliny
31,4
Mandarynka
30,8
Źródło: Kunachowicz H. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)
Wśród całej grupy związków tłuszczowych na szczególną uwagę zasługują długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwane też kwasami z rodziny n-3. Udowodniono ich korzystne działanie w profilaktyce zdrowotnej. Kwasy te mają wpływ na procesy odpornościowe. Jednym z ważniejszych w tej grupie związków/składników pokarmowych jest kwas DHA (kwas dokozaheksaenowy). Jego wpływ na zdrowie człowieka został najlepiej poznany. DHA jest istotnym składnikiem strukturalnym błon komórkowych oraz jednym z najważniejszych składników budulcowych centralnego układu nerwowego. Udowodniono również, że obniża ryzyko rozwoju infekcji.
Źródłem DHA w diecie dzieci powinny być tłuste ryby morskie (np. łosoś, halibut, sardynka). Z uwagi na zwiększone ryzyko niedoboru tego składnika w diecie, ważna jest suplementacja – u dzieci młodszych do 2 roku życia w ilości 100 mg DHA/dobę, u dzieci starszych powyżej 2 roku życia w ilości 250 mg/dobę (DHA + EPA).
Zawartość DHA w wybranych produktach, najczęściej spożywanych przez dzieci
Produkty
Zawartość DHA [g/100 g]
Ryby
Łosoś
2,15
Pstrąg tęczowy
1,76
Halibut
0,37
Sola
0,16
Dorsz
0,12
Sardynka
0,10
Źródło: Kunachowicz H. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Żelazo
Żelazo ma wpływ na prawidłowy przebieg procesu rozwoju i wzrastania dziecka. Zbyt mała ilość żelaza w diecie może sprzyjać jego niedoborom w organizmie, co powoduje spadek sprawności fizycznej, obniżenie zdolności koncentracji, zły nastrój, spadek odporności. Dzieci są często narażone na niedobór tego pierwiastka i rozwój anemii. Zapotrzebowanie na żelazo u dzieci młodszych wynosi 7 mg/osobę/dobę, u dzieci w wieku 4-12 lat 10 mg/osobę/dobę, u młodzieży 12-15 mg/osobę/dobę.
W produktach spożywczych żelazo występuje w dwóch formach:
w produktach pochodzenia zwierzęcego – żelazo hemowe,
w produktach pochodzenia roślinnego – żelazo niehemowe.
Nasz organizmu lepiej przyswaja żelazo hemowe. Dlatego źródłem tego pierwiastka w diecie dziecka powinny być różne gatunki chudego mięsa i wysokogatunkowe wędliny. Wśród produktów pochodzenia roślinnego – warzywa o zielonej barwie, np. brokuły, szpinak, natka pietruszki, kapusta włoska, a także orzechy i suszone morele. Aby zapewnić lepszą przyswajalność żelaza, należy potrawy mięsne łączyć z warzywami i owocami bogatymi w witaminę C.
Zawartość żelaza w wybranych produktach, najczęściej spożywanych przez dzieci
Produkty
Zawartość żelaza [mg/100 g]
Mięso
Wołowina, polędwica
3,1
Królik, tuszka
2,6
Cielęcina, udziec
2,4
Mięso z udźca indyka
0,8
Mięso z udek kurczaka
0,7
Mięso z piersi indyka
0,5
Mięso z piersi kurczaka
0,4
Wędliny
Szynka wołowa gotowana
2,2
Polędwica
1,1
Szynka z indyka
0,6
Szynka z piersi kurczaka
0,5
Warzywa
Natka pietruszki
5,0
Burak
1,7
Brokuły
0,9
Kalarepa
0,9
Dynia
0,8
Kapusta włoska
0,4
Inne
Orzechy pistacjowe
6,7
Morele suszone
3,6
Orzechy laskowe
3,4
Orzechy włoskie
1,8
Źródło: Kunachowicz H. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Cynk
Cynk to pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego działania wielu enzymów, biorących udział między innymi w biosyntezie białka i kwasów nukleinowych. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami i wspomaga jego układ odpornościowy. Jest też niezbędny do produkcji i funkcjonowania wielu hormonów. Cynk, podobnie jak żelazo, jest lepiej przyswajalny z produktów pochodzenia zwierzęcego. Zapotrzebowanie na cynk zależy od tempa wzrostu organizmu. Znacznie wzrasta w okresie skoku pokwitaniowego, zwłaszcza u chłopców. Dlatego niedobory tego pierwiastka mogą spowodować zahamowanie wzrastania, pogorszenie funkcji immunologicznych, czy opóźnienie procesu dojrzewania. Zapotrzebowanie na cynk u dzieci w wieku 1-3 lata wynosi 3 mg/osobę/dobę, u dzieci w wieku 4-9 lat – 5 mg/osobę/dobę, u starszych chłopców 8-11 mg/osobę/dobę, a u dziewcząt 8-9 mg/osobę/dobę.
Źródłem cynku w diecie dzieci powinny być mięso i jego przetwory, produkty mleczne, produkty zbożowe – takie, jak kasze, a także jaja, orzechy.
Zawartość cynku w wybranych produktach, najczęściej spożywanych przez dzieci
Produkty
Zawartość cynku [mg/100 g]
Mięso
Wołowina, polędwica
2,93
Mięso z udźca indyka
2,64
Królik, tuszka
2,19
Cielęcina, udziec
2,05
Mięso z ud kurczaka
1,40
Mięso z piersi indyka
0,83
Mięso z piersi kurczaka
0,49
Mleko i produkty mleczne
Ser żółty
4,18
Ser twarogowy
0,95
Jogurt naturalny 2% tł.
0,46
Mleko 3,2% tł.
0,32
Kefir 2% tł.
0,28
Produkty zbożowe
Kasza gryczana
3,50
Kasza jaglana
3,40
Ryż
1,73
Inne
Jaja
1,76
Orzechy włoskie
2,72
Orzechy laskowe
2,44
Orzechy pistacjowe
1,30
Źródło: Kunachowicz H. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
„Dieta na odporność i wzmocnienie organizmu” w praktyce
Oczywiste jest, że dzieci powinny zdrowo się odżywiać, jednak wiedza o tym, jakie składniki powinna zawierać ich dieta, aby korzystnie wpływać na odporność, nie jest już tak powszechna. Warto wiedzieć nie tylko, które produkty powinny mieć stałe miejsce w dziecięcym jadłospisie, ale również jak je ze sobą łączyć. Planowanie posiłków spełniających wszystkie wymagania może być sporym wyzwaniem, ale spróbujmy się z nim zmierzyć. W ten sposób o wiele lepiej zadbamy o zdrowie naszych pociech.
Przykładowy jadłospis na jesień i zimę dla dziecka
Śniadanie:
mleko, musli z suszonymi owocami, posypane posiekanymi/zmielonymi orzechami
Śniadanie II:
pieczywo Graham z masłem, szynką, sałatą i pomidorem
herbata owocowa
Obiad:
zupa brokułowa
pieczony filet z dorsza, ziemniaki purée z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką
kompot z jabłek
Podwieczorek:
jogurt naturalny ze świeżymi owocami (np. śliwki), biszkopt
Kolacja
jajo gotowane, pieczywo jasne z masłem, cząstki warzyw (papryka, ogórek, pomidorki koktajlowe), mleko z kakao
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.