Jak wybrać patelnię/garnek z powłoką nieprzywierającą? - ePozytywna Opinia

Jak wybrać patelnię/garnek z powłoką nieprzywierającą?

Nieprzywierająca powłoka zapobiega przypalaniu potraw, ułatwiając jednocześnie czyszczenie naczyń po użyciu. Pozwala ograniczyć ilość używanego tłuszczu, co sprzyja zdrowszemu odżywianiu. W przypadku garnków czy patelni z taką powłoką wygląd i estetyka nie powinny być głównym, ani tym bardziej jedynym kryterium wyboru.  Na co zatem zwrócić uwagę?

Wielkość i przeznaczenie naczyń

Na ogół nie mamy trudności z określeniem, jakiej wielkości garnek czy patelnia będzie nam potrzebna. Zastanówmy się również, jakie potrawy przyrządzamy najczęściej – jeżeli np. wymagają częstego mieszania, naczynia powinny mieć odpowiednią głębokość. O tym, do jakich rodzajów kuchenek są przeznaczone, informują symbole na opakowaniu. Ze względu na popularność kuchennych płyt indukcyjnych, coraz więcej garnków czy patelni jest do nich przystosowanych. 

 

Jakość, czyli wytrzymałość

Jakość powłoki nieprzywierającej oceniamy głównie przez pryzmat jej trwałości i wytrzymałości. Ważne są następujące parametry:  

  • liczba, grubość i rodzaj warstw powłoki,
  • technologia nałożenia powłoki,
  • materiał, z jakiego wykonane jest naczynie.
Ewa Łukasik
Ewa Łukasik
Główny Specjalista ds. opiniowania wyrobów użytkowych

Aby powłoka nieprzywierająca nie traciła swoich właściwości, nawet podczas intensywnego używania, może być wzbogacona o dodatkowe komponenty, np. związki krzemu czy tytanu. Służy temu również technologia warstwowego nakładania powłoki. Są już na rynku dostępne garnki czy patelnie, w których do mieszania czy nakładania potraw można spokojnie używać metalowych przyborów – bez obaw o porysowanie powłoki (wyjątkiem jest krojenie nożem, które powinno jednak odbywać się na desce lub talerzu).

Jaki materiał?

Garnki i patelnie najczęściej produkowane są z aluminium, stali nierdzewnej oraz żeliwa, ew. z mieszanek różnych materiałów. Naczynia z aluminium bardzo dobrze przewodzą ciepło, dlatego szybko i równomiernie się rozgrzewają, ponadto są lekkie, ale łatwiej się odkształcają i raczej nie zaleca się ich myć w zmywarce. Stal nierdzewna zapewnia większą odporność na rdzę i uszkodzenia mechaniczne (uderzenia), a także łatwość mycia, natomiast słabiej przewodzi ciepło. Żeliwo umożliwia nagrzewanie do wysokich temperatur i długo utrzymuje ciepło, jest jednak stosunkowo ciężkie i podatne na pęknięcia. 

Garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą najczęściej wykonane są z aluminium, czasem również z dodatkiem stali nierdzewnej.  

Jaki uchwyt?

Uchwyty rondla czy patelni powinny umożliwiać wygodne trzymanie naczynia podczas gotowania, mieszania potraw czy ich przekładania na talerze. Ważna jest również trwałość i odporność na wyższe temperatury. Dużym udogodnieniem jest możliwość zdjęcia uchwytu – ułatwia to przechowywanie naczyń i używanie ich w piekarniku.

Właściwa temperatura 

Właściwa temperatura podczas gotowania, smażenia czy duszenia, gwarantuje, że posiłki zachowają nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Jest to szczególnie ważne w przypadku smażenia czy duszenia, do którego najczęściej używamy naczyń z powłoką nieprzywierającą. Rozgrzanie tłuszczu do zbyt niskiej temperatury sprawi, że potrawa wchłonie go zbyt dużo, będzie niesmaczna, nadmiernie kaloryczna i ciężkostrawna. Z kolei zbyt gorący tłuszcz najpierw zacznie dymić, a następnie palić się, wytwarzając bardzo szkodliwe dla naszego organizmu związki.

Ewa Łukasik
Ewa Łukasik
Główny Specjalista ds. opiniowania wyrobów użytkowych

Powłoka nieprzywierająca nie spełni swojego zadania, o ile nie zadbamy o właściwą temperaturę podczas obróbki termicznej potraw. Obecnie na rynku można znaleźć patelnie wyposażone we wskaźnik informujący o rozgrzaniu do temperatury idealnej do rozpoczęcia smażenia lub duszenia.

Ponadto przy zbyt wysokiej temperaturze (pow. 250-260 st. C) sama powłoka nieprzywierająca może wydzielać trujące opary. 

Liczy się wygoda

Uzyskanie i utrzymanie właściwej temperatury smażenia to w dużej mierze kwestia wprawy i doświadczenia w kuchni. Jeśli jednak przygotowywanie posiłków trzeba godzić z opieką nad dziećmi, liczą się wszelkie udogodnienia – takie, jak zdejmowany uchwyt, czy zmieniające kolor pole na dnie naczynia, dzięki któremu upewnimy się, czy jest już wystarczająco rozgrzane.  

Autor: Zespół ePozytywnaOpinia.pl

Oceń ten wpis!

Rekomendowane produkty