Wokół tego, co karmiąca mama powinna jeść, a czego się wystrzegać w okresie laktacji, narosło sporo mitów i nieporozumień. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, warto poznać aktualny stan wiedzy i wyniki badań dotyczącego sposobu odżywiania przy karmieniu piersią, a także płynące z nich praktyczne wskazówki ułatwiającego układanie jadłospisu.
Zarówno przyszłe, jak i młode mamy często zastanawiają się, co jeść przy karmieniu piersią. Jaka powinna być dieta matki karmiącej? Czy są produkty, których lepiej wówczas unikać? Co jeść, jak się karmi piersią, aby zapewnić dziecku najlepszy pokarm? Zdarzają się również pytania o przykłady gotowego jadłospisu dla matki karmiącej. W naszym poradniku znajdziesz wszystko, co niezbędne, aby zadbać o prawidłowe odżywianie w okresie laktacji.
Karmienie piersią – „złoty standard” w żywieniu niemowląt
Wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia niemowlęcia jest optymalnym i wzorcowym sposobem żywienia. W kolejnych miesiącach życia dziecka zaleca się kontynuowanie karmienia piersią przy jednoczesnym wprowadzaniu pokarmów uzupełniających. W licznych badaniach wykazano, że karmienie piersią w okresie niemowlęcym jest związane z optymalnym rozwojem psychosomatycznym dziecka, ma korzystny wpływ na rozwój zdolności poznawczych w dzieciństwie, a także obniża ryzyko wystąpienia chorób, w tym dietozależnych w dorosłości.
Czy jadłospis matki karmiącej wpływa na jakość mleka?
Skład mleka mamy jest cechą osobniczą i dostosowuje się do potrzeb jej dziecka. Zależy od fazy laktacji, pory dnia i nocy, a nawet czasu pojedynczego karmienia. Skład mleka tylko w niewielkim stopniu zależy od diety stosowanej przez mamę podczas karmienia piersią. Zawartość podstawowych składników pokarmowych, składników mineralnych i witamin w dojrzałym mleku kobiecym jest prawie stała, z wyjątkiem niewielkich wahań w stężeniu witamin z grupy B, witaminy C i kwasów tłuszczowych. Prawidłowa dieta matki karmiącej ma zatem wpływ przede wszystkim na jej zdrowie i samopoczucie. Zmniejszoną produkcję pokarmu i obniżenie jego funkcji immunoprotekcyjnych, przy zachowaniu wartości odżywczej, obserwuje się jedynie w przypadku znacznego niedożywienia kobiety karmiącej.
Dieta podczas karmienia piersią a dieta w ciąży
Podstawowe zalecenia żywieniowe dla kobiet w okresie laktacji nie różnią się od zaleceń dla kobiet w czasie ciąży. Ważne jest stosowanie zbilansowanej, urozmaiconej diety opartej na produktach naturalnych i mało przetworzonych. Należy też dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu i suplementację wybranych najczęściej niedoborowych składników pokarmowych takich jak kwas DHA (dokozaheksaenowy) oraz witamina D.
Dieta matki karmiącej: ile kalorii więcej?
Dzienne zapotrzebowanie na energię kobiet karmiących piersią zwiększa się w stosunku do okresu ciąży.
Wzrost zapotrzebowania energetycznego podczas ciąży i laktacji przedstawia się następująco:
- I trymestr ciąży + 85 kcal/dzień;
- II trymestr ciąży + 285 kcal/dzień;
- III trymestr ciąży + 475 kcal/dzień;
- laktacja przez pierwsze 6 miesięcy + 505 kcal/dzień
- laktacja w kolejnych miesiącach + 400 kcal/dzień.
Ilość energii dostarczanej w spożywanych pokarmach powinna być odpowiednia do wieku, masy ciała oraz aktywności fizycznej. Zgodnie z aktualnymi normami wartość energetyczna całodziennej diety kobiety karmiącej powinna wzrosnąć o 505 kcal/dzień w czasie pierwszych 6 miesięcy karmienia i o około 400 kcal/dzień w kolejnych miesiącach.
Co jeść, karmiąc piersią: podstawowe składniki odżywcze
Białko
Zapotrzebowanie na białko u kobiet karmiących zwiększa się, ponieważ w czasie laktacji jego synteza w organizmie musi pokrywać ilość białka w produkowanym mleku. Podaż białka w tym okresie należy zwiększyć nawet do około 100 g/osobę/dobę, zachowując proporcje 2/3 białka pochodzącego z produktów zwierzęcych (chude gatunki mięsa i jego przetwory, ryby, mleko i przetwory mleczne, jaja) i 1/3 z produktów roślinnych (produkty zbożowe i warzywa). Udział białka w puli energetycznej całodziennej diety powinien wynosić 10-20%.
Tłuszcze
Spożycie tłuszczu przez kobiety karmiące piersią należy zwiększyć w stosunku do okresu przed ciążą o 17-20 g/osobę/dobę. Tłuszcz powinien dostarczać od 20% do 35% wartości energetycznej całodziennej diety. Należy zwracać uwagę na rodzaj spożywanego tłuszczu, ponieważ ma on wpływ na skład kwasów tłuszczowych w pokarmie kobiecym. Co jeść, jeśli chodzi o tłuszcze, karmiąc piersią? Na szczególną uwagę zasługują produkty będące źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mających najbardziej korzystne oddziaływanie na organizm zarówno matki jak i dziecka.