Suplementacja w ciąży – dlaczego i jaka? - ePozytywna Opinia

Suplementacja w ciąży – dlaczego i jaka?

Bezdyskusyjna jest  rola prawidłowego odżywiania dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Jednocześnie w ostatnich latach wzrosło zainteresowanie suplementacją diety. W czasie ciąży, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie, sama dieta może być niewystarczająca. Coraz więcej autorów skupia uwagę na problemach zdrowotnych związanych z niedoborami składników odżywczych już w okresie przed ciążą, w trakcie jej trwania, a także w okresie karmienia piersią.  W jaki sposób uzupełnić niedobory? To jedno z kluczowych pytań, zwłaszcza przed zajściem w ciążę i w trakcie jej trwania. W poniższym tekście – i w kolejnych częściach naszego poradnika – postaramy się na nie odpowiedzieć.

Po co suplementy w ciąży?

Głównym źródłem energii i substancji odżywczych, w tym również witamin i składników mineralnych powinna być prawidłowo zbilansowana dieta, z właściwym doborem żywności mało przetworzonej i wysokiej jakości. Wyniki wielu badań wskazują, że w okresie ciąży, kiedy zapotrzebowanie na większość składników odżywczych ważnych dla prawidłowego rozwoju dziecka zwiększa się, sama dieta nie zawsze jest wystarczająca. Podwyższone stężenie progesteronu i wywołane tym zmiany w organizmie kobiety ciężarnej, mogą powodować ograniczenia biodostępności niektórych składników odżywczych. W związku z tym konieczne jest stosowanie suplementacji przez cały okres trwania ciąży, a także karmienia piersią.

Jakie suplementy w ciąży?

Nie należy ich przyjmować na własną rękę – w każdej sytuacji powinien o tym decydować opiekujący się nami lekarz.

Małgorzata Więch
Małgorzata Więch
dr inż. - specjalista w zakresie żywienia, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

Przy wyborze preparatów do suplementacji należy brać pod uwagę ich skład ilościowo-jakościowy oraz dawki substancji biologicznie aktywnych, w odniesieniu do spożywanej diety. Suplementacja powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb kobiety ciężarnej i jedynie uzupełniać niedoborowe w diecie składniki.

Aktualnie uważa się, że zasadna jest suplementacja selektywna, czyli podawanie składników najczęściej niedoborowych w dietach, takich jak kwas foliowy, witamina D, jod, żelazo i DHA.

Autor: dr inż. Małgorzata Więch – dietetyk, specjalista w zakresie żywienia w Zakładzie Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

W kolejnych odcinkach naszego poradnika poświęconego suplementacji w ciąży, przyglądamy się najbardziej niedoborowym w diecie składnikom. Zaczynamy od kwasu foliowego i folianów.

Oceń ten wpis!

Rekomendowane produkty