Co powinna jeść kobieta w ciąży, a czego unikać? Ile jeść w ciąży, aby dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych, nie przybierając nadmiernie na masie ciała? Co zawiera najbardziej zbliżony do ideału jadłospis dla kobiety w ciąży? Jak komponować codzienne posiłki, aby spełniały kryteria właściwej diety dla ciężarnych? Czego nie można jeść w ciąży, a co warto ograniczać? Te pytania zadaje sobie wiele przyszłych mam – odpowiadamy na nie w poniższym tekście.
Sposób żywienia przyszłej mamy ma wpływ na jej stan zdrowia, a także na przebieg ciąży oraz zdrowie dziecka – zarówno w jego życiu płodowym, jak i w czasie dzieciństwa oraz w wieku dojrzałym. Odpowiednio skomponowany jadłospis dla kobiety w ciąży warunkuje pomyślny przebieg okresu laktacji i zdrowie po połogu. Co więcej, badania dowodzą, że mamy, które odżywiały się w sposób prawidłowy przed ciążą i w czasie jej trwania, szybciej wracają do pełnej sprawności po porodzie. Dlatego dieta dla ciężarnych to tak ważny temat, a wiedzę o tym, co można jeść w ciąży, a czego nie, warto zdobyć i stosować w praktyce jeszcze przed zajściem w ciążę, na etapie planowania powiększenia rodziny. Trzeba również wziąć pod uwagę, że zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze ulega zmianie. Przyszłe mamy często pytają, co jeść w pierwszych tygodniach ciąży i później, ale zmiany dotyczące zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia zaleca się wprowadzić o wiele wcześniej, przynajmniej 3-6 miesięcy przed poczęciem.
Dieta dla kobiet w ciąży, czyli 3U
W czasie ciąży szczególnie ważne jest dostarczanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Aby to osiągnąć, dieta dla ciężarnych powinna być: uregulowana, umiarkowana i urozmaicona.
Co oznacza uregulowana dieta dla kobiet w ciąży? Stałe pory posiłków w ciągu dnia wpływają korzystnie na przemianę materii i samopoczucie. Dobrze jest zaplanować całodzienne spożycie uwzględniając 4-5 posiłków, w tym 3 posiłki większe (pierwsze śniadanie, obiad, kolacja) i 1-2 posiłki mniejsze (drugie śniadanie i/lub podwieczorek). Skomponowany w ten sposób jadłospis dla kobiety w ciąży sprawi, że dieta będzie również umiarkowana – o ile dołożymy starań, aby ograniczyć pojadanie między posiłkami. Co powinna jeść kobieta w ciąży, aby jej dieta była urozmaicona? Aby zapewnić różnorodność i podaż niezbędnych składników odżywczych, zalecane jest włączenie do niej wysokiej jakości żywności z różnych grup.
Co oznacza uregulowana dieta dla kobiet w ciąży? Stałe pory posiłków w ciągu dnia wpływają korzystnie na przemianę materii i samopoczucie. Dobrze jest zaplanować całodzienne spożycie uwzględniając 4-5 posiłków, w tym 3 posiłki większe (pierwsze śniadanie, obiad, kolacja) i 1-2 posiłki mniejsze (drugie śniadanie i/lub podwieczorek). Skomponowany w ten sposób jadłospis dla kobiety w ciąży sprawi, że dieta będzie również umiarkowana – o ile dołożymy starań, aby ograniczyć pojadanie między posiłkami. Co powinna jeść kobieta w ciąży, aby jej dieta była urozmaicona? Aby zapewnić różnorodność i podaż niezbędnych składników odżywczych, zalecane jest włączenie do niej wysokiej jakości żywności z różnych grup.
Co powinna jeść kobieta w ciąży?
Odpowiedź na pytanie, co powinna jeść kobieta w ciąży, zaczniemy od omówienia zapotrzebowania energetycznego oraz proporcji najważniejszych składników odżywczych w diecie, czyli białka, tłuszczów i węglowodanów.
Kalorie w ciąży – dla dwojga, nie za dwoje
W czasie ciąży zapotrzebowanie na energię zmienia się w poszczególnych trymestrach. Zgodnie z aktualnymi normami żywienia w I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię zwiększa się o 85 kcal/dzień W kolejnych trymestrach zapotrzebowanie na energię jest większe i powinno wynosić o 285 kcal/dzień więcej w II trymestrze oraz o 475 kcal/dzień w III trymestrze. Jest to związane między innymi ze zwiększającą się objętością krwi, powiększającą się macicą, ilością tkanki tłuszczowej, przyrostem tkanek płodu i łożyska oraz gromadzeniem się rezerw na okres porodu i połogu. Przykładowo, dla kobiety o masie ciała 65 kg i małej aktywności fizycznej zapotrzebowanie energetyczne przed okresem ciąży wynosi około 2200 kcal/dzień, a w czasie ciąży około 2300 kcal/dzień (I trymestr), około 2500 kcal/dzień (II trymestr) i 2700 kcal/dzień (III trymestr). Dlatego w czasie ciąży każda mama powinna kierować się zasadą „jedz dla dwojga, a nie za dwoje”.