Picie wody w ciąży to ważny i aktualny temat dla przyszłych mam. Wiele kobiet zastanawia się, jaką wodę pić w okresie ciąży – czy lepsza będzie wysokozmineralizowana, czy może raczej woda gazowana? Inne często zadawane pytanie dotyczy kwestii, ile wody pić w ciąży.
Zapotrzebowanie na wodę zwiększa się w okresie ciąży, co wynika między innymi z zwiększającej się objętości krwi, rozwijających się tkanek płodu, błon płodowych i powiększającej się macicy. Picie wody w ciąży wpływa na prawidłowe nawodnienie organizmu matki, które jest bardzo ważne dla utrzymania homeostazy jej organizmu i organizmu rozwijającego dziecka.
Dlaczego woda dla kobiet w ciąży jest tak ważna?
Stanowi główny składnik płynu pęcherzykowego osłaniającego komórkę jajową, a po zapłodnieniu ułatwia jej wędrówkę do jamy macicy. Spożywana przez przyszłą mamę woda jest niezbędna do produkcji płynu owodniowego oraz prawidłowego rozwoju i funkcji tkanek rozwijającego się dziecka. Woda umożliwia wymianę składników budulcowych oraz gazów w niej rozpuszczonych przez łożysko i błony płodowe.
Szacuje się, że wymiana wody pomiędzy matką a dzieckiem wynosi ok. 460 ml/godzinę. Płyn owodniowy pełni rolę ochronną przed infekcjami i urazami, a także zapewnia nienarodzonemu dziecku stałą temperaturę środowiska. Prawidłowa objętość płynu owodniowego umożliwia dziecku wykonywanie ruchów, które rozwijają jego masę mięśniową.
Picie wody w ciąży pozytywnie wpływa również na kobietę. Odpowiednie nawodnienie w tym okresie sprzyja redukcji dolegliwości związanych z ciążą, takich jak nudności i wymioty, zaparcia, suchość skóry czy infekcje układu moczowego.
Ile wody pić w ciąży?
W okresie ciąży większe zapotrzebowanie na wodę jest związane z powiększaniem się tkanek matczynych, płodu i objętością krążącej krwi. Dobowe zapotrzebowanie na płyny u kobiet w ciąży wynosi około 2300 ml. Wzrasta ono stopniowo od początku ciąży i jest większe o około 300 ml w porównaniu do kobiet niebędących w ciąży.
Kobiety ciężarne powinny spożywać wodę w ciągu całego dnia w małych porcjach, stopniowo uzupełniając jej niedobór. Objętość spożywanej wody powinna być proporcjonalna do jej utraty. Jest to szczególnie istotne podczas upałów i zwiększonej aktywności fizycznej. W ciąży zaleca się, by temperatura spożywanej wody wynosiła około 15 stopni Celsjusza.
Przy wysokiej temperaturze otoczenia i większym wysiłku fizycznym należy wypijać o około 1/3 więcej wody w stosunku do zalecanych 2300 ml na dobę.
Jaką wodę pić w ciąży?
Sporo pytań ze strony przyszłych mam dotyczy najbardziej polecanych rodzajów wody do picia. A zatem, jaką wodę pić w ciąży? Czy woda mineralna w ciąży jest lepsza niż źródlana? W okresie ciąży mogą być spożywane zarówno wody źródlane, jak i naturalne wody mineralne. W przypadku tych ostatnich trzeba jednak zwrócić uwagę na stopień mineralizacji i skład, bowiem nie każda woda mineralna w ciąży jest zalecana.