Jak rozszerzać dietę malucha zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt? Na co zwracać szczególną uwagę, wprowadzając nowe pokarmy do jadłospisu dziecka? Czego unikać przy rozszerzaniu diety niemowlaka? Poniżej szczegółowe informacje i tabela przygotowane w oparciu o zalecenia wydane w 2021 r.
Najbardziej optymalnym sposobem żywienia niemowląt od pierwszych dni życia jest karmienie piersią, uznane jako „złoty standard”. Niemowlę, które nie jest karmione piersią, ani kobiecym pokarmem, musi otrzymywać produkty, które zastępują mleko kobiece. Najczęściej jest to mleko modyfikowane początkowe. Zgodnie z zaleceniami należy dążyć do wyłącznego karmienia piersią niemowlęcia przez pierwsze 6 miesięcy jego życia. Pokarm kobiecy wytwarzany w odpowiednich ilościach w pełni zaspokaja w tym czasie zapotrzebowanie dziecka na energię i składniki odżywcze. W II półroczu życia potrzeby niemowlęcia rosną. Stopniowo nabiera ono umiejętności do spożywania innych pokarmów, niż tylko pokarm kobiecy. Jest to czas wprowadzania pokarmów uzupełniających, czyli rozszerzania diety dziecka.
Po co wprowadzać pokarmy uzupełniające?
Zgodnie z definicją pokarmy uzupełniające to wszystkie pokarmy lub płyny inne niż mleko kobiece lub mleko modyfikowane, które zawierają składniki odżywcze i są wprowadzane do diety niemowląt w czasie rozszerzania diety. Pokarmy te wprowadza się do diety malucha w celu dostarczenia dodatkowej energii i potrzebnych składników pokarmowych (białka, żelaza, cynku, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, pierwiastków śladowych). Dodatkowym celem ich wprowadzania jest stopniowe przygotowywanie niemowlęcia do coraz bardziej urozmaiconej diety w późniejszym okresie życia.
Kiedy czas na rozszerzanie diety niemowlaka?
Czas wprowadzania pokarmów uzupełniających jest determinowany wyłącznym karmieniem piersią (6 miesięcy) jednak do każdego dziecka należy mieć podejście indywidualne, uzależnione od jego cech i rozwoju – tabela z podanymi przedziałami wiekowymi i rodzajami produktów służy tu jako wskazówka i ułatwienie przy rozszerzaniu diety malucha. Przykładowo niemowlęta z grupy ryzyka niedoboru żelaza mogą wymagać wprowadzenia do diety dodatkowych pokarmów przed 6. miesiącem życia. Zgodnie z zaleceniami ESPGHAN (ang. European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) wprowadzanie żywności uzupełniającej można rozpocząć już w 17. tygodniu życia dziecka (początek 5. miesiąca życia) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca życia). Wyniki badań wskazują, że w tym czasie dziecko jest gotowe na inną konsystencję posiłków, spożywanie pokarmów w postaci stałej, a także poznawanie i akceptację nowych smaków. Jest to najlepszy okres na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Wczesne doświadczenia smakowe mogę mieć wpływ na dokonywanie korzystnych wyborów żywieniowych w późniejszym wieku.
Jak rozszerzać dietę niemowlaka?
Przy wprowadzaniu pokarmów uzupełniających do diety niemowlęcia należy pamiętać, że nowe produkty najlepiej jest podawać pojedynczo, zaczynając od małych ilości (2-4 łyżeczki), obserwując reakcję dziecka i stopniowo zwiększając wielkość porcji. Kolejność wprowadzania nowych produktów ma mniejsze znaczenie, niemniej jednak najczęściej zaczyna się od wprowadzania do diety kaszek, warzyw (np. gotowana marchew, brokuł), owoców (np. przetarte/skrobane jabłko, rozgnieciona gruszka, banan), a następnie dochodzą do tego jaja, mięso, ryby i inne produkty.