Otyłos?ć, jest uznana za epidemię XXI wieku, z uwagi na jej duże i wciąż zwiększające się rozpowszechnienie na całym świecie. Według danych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), liczba otyłych dzieci powyżej 5 roku życia i młodzieży, wzrosła od 1975 r. z 11 milionów do 124 milionów w 2016 r., dodatkowe 213 milionów ma nadwagę.
W krajach europejskich, nadwaga i otyłość, występują u co czwartego dziecka i nastolatka w wieku szkolnym. Natomiast w Polsce, na podstawie dostępnych badań, można określić, że problem nadwagi i otyłości dotyczy około 10% małych dzieci (1-3 lata), 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym i niemal 22% młodzieży do 15 roku życia.
Rozwój otyłości – czynniki
Otyłość jest wynikiem zaburzonej równowagi, pomiędzy ilością spożytej z pokarmami energii, a jej zużyciem. Rozwój otyłości jest procesem długotrwałym, w którym role? odgrywają? zarówno predyspozycje genetyczne, jak i czynniki środowiskowe.
Czynniki genetyczne
Czynniki genetyczne odgrywające role? w rozwoju otyłości dotyczą?: regulacji przemiany materii, magazynowania tkanki tłuszczowej i jej rozkładu w organizmie. Skłonności genetyczne u danej osoby, nie zawsze muszą prowadzić? do rozwoju otyłości. Oznaczają one jedynie, z?e dana osoba powinna zwracać większą uwagę? na przestrzeganie zdrowego stylu życia, a zwłaszcza racjonalnego odżywiania i odpowiedniej dawki aktywności fizycznej.
Bardzo ważną rolę odgrywają zachowania zdrowotne w okresie dzieciństwa i młodos?ci. Brak aktywności fizycznej w wieku dziecięcym, może wpływać na rozwój otyłości u dzieci, a ćwiczenia mają za zadanie to ryzyko eliminować, poprzez wyrabianie zdrowych nawyków. W przypadku, gdy waga naszego dziecka przekracza normę, poza prawidłowym sposobem odżywiania, warto pomyśleć np. o ćwiczeniach dla dzieci z nadwagą.
Czynniki środowiskowe
Rodzina, będąca najważniejszym środowiskiem życia dziecka, kształtuje jego zachowania żywieniowe i sposób spędzania wolnego czasu. Na sposób odżywiania ma wpływ wiele elemento?w, takich, jak: preferencje smakowe, zachowania z?ywieniowe, w tym wspo?lne spoz?ywanie posiłko?w. Wykazano, z?e dzieci, kto?re cze?sto spoz?ywaja? posiłki z rodzicami, spoz?ywaja? je regularniej, cze?s?ciej jedza? owoce i warzywa. Mo?wi sie? nawet o „dziedziczeniu sposobu jedzenia”. Zjawisko to polega na przekazywaniu w rodzinie zwyczajo?w, sposobu, ilos?ci i jakos?ci spoz?ywanych pokarmo?w. Co ciekawe, stwierdzono także, z?e zaro?wno otyli doros?li, jak otyłe dzieci, znacznie szybciej jedza? i słabiej z?uja? pokarmy, w poro?wnaniu z osobami szczupłymi.
Ryzyko otyłości a wiek dziecka
Według wielu badan?, czas dziecin?stwa i dojrzewania sa? okresami krytycznymi w rozwoju otyłos?ci. Otyłość, nawet znaczna, wyste?puja?ca we wczesnym dziecin?stwie, nie zawsze prowadzi do nadwagi w wieku dorosłym, ale należy mieć na uwadze, że jest czynnikiem obcia?z?aja?cym.