Gdy przyrządzamy w domu posiłki, szczególnie dla naszych dzieci, zdrowe i bezpieczne gotowanie powinno być priorytetem. Dotyczy to również naczyń, jakich używamy. Wokół garnków i patelni z powłokami nieprzywierającymi (ang. non-stick) narosło wiele kontrowersji i sprzecznych opinii. Przygotowywanie potraw przy ich użyciu ma zarówno wiernych zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników.
Trudno jednak zaprzeczyć, że technologia produkcji garnków i patelni z powłoką nieprzywierającą na przestrzeni lat znacząco się zmieniła, co ma przełożenie na bezpieczeństwo stosowania ich w kuchni. Szukasz informacji na temat powłoki non-stick? Chcesz wiedzieć co to dokładnie jest? Zastanawiasz się, czy należy się obawiać opinii na temat szkodliwości naczyń z powłoką nieprzywierającą? Zapraszamy do lektury artykułu, w którym poruszymy temat powłoki non-stick oraz wyjaśnimy co to pojęcie znaczy.
Powłoka non-stick a teflon: co to znaczy?
Zacznijmy od terminologii. Już na wstępie wyjaśniliśmy, że pod pojęciem naczyń z powłoką non-stick, rozumiemy takie produkty, które są odporne na przywieranie. Natomiast, co to jest teflon?
Teflon® jest zastrzeżoną marką handlową jednego z koncernów chemicznych, choć odnosi się do powszechnie stosowanego w wielu branżach związku chemicznego – PoliTetraFluoroEtylenu (PTFE). O PTFE dużo pisano w kontekście jego szkodliwości, przy czym sporo argumentów odnosi się do przeszłości. Wcześniejsze opinie, nie mają zastosowania do wielu obecnie produkowanych naczyń kuchennych z powłoką non-stick, takich jak patelnie i garnki nieprzywierające.
Powłoka non-stick: skąd negatywne opinie?
Stosowane od lat 50. XX w. powłoki PTFE na patelniach bywały miękkie, delikatne i mało odporne na zarysowania – często jednorazowe choćby użycie metalowej łyżki zostawiało trwały ślad, zaś głębsze zadrapania sprawiały, że powłoka non-stick traciła w tych miejscach swoje właściwości.
Obawy budziła zarówno możliwość przedostawania się drobin z porysowanych powłok non-stick – wraz z przygotowywanymi na nich potrawami – do organizmu, jak i szkodliwość dla zdrowia wynikająca z wdychania trujących oparów, uwalniających się z powłok podczas podgrzewania naczyń.
Powłoka non-stick a szkodliwość PFOA
PTFE zyskał złą sławę (a w ślad za nim naczynia z powłoką non-stick), głównie za sprawą kwasu perfluorooktanowego (PFOA). Co to jest PFOA?