Częściowo utwardzone tłuszcze roślinne a zdrowie
Częściowo utwardzone tłuszcze roślinne mają nie tylko inną budowę chemiczną po procesie uwodornienia, ale też zmienia się ich działanie biologiczne i wpływ na nasz organizm. Na czym dokładnie polega niekorzystne działanie tłuszczów trans?
- Tłuszcze trans zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia. To dlatego, że sprzyjają wzrostowi stężenia „złego cholesterolu” (cholesterolu LDL) we krwi, a obniżeniu stężenia „dobrego cholesterolu” (cholesterolu HDL).
- Tłuszcze trans zaburzają przemiany metaboliczne cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają bardzo duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego. To dlatego szczególnie kobiety w ciąży powinny uważać na produkty bogate w tłuszcze trans.
- Tłuszcze trans nasilają produkcję wolnych rodników w organizmie, których nadmiar może uszkadzać komórki i DNA, sprzyjając rozwojowi wielu chorób, także nowotworowych.
Tłuszcze trans: w jakich produktach je znajdziesz?
Co możesz zrobić, aby ograniczyć tłuszcze trans w swojej diecie? Dokładnie czytaj skład produktów, zamieszczony na ich opakowaniu. Jeśli znajdziesz w nim „częściowo uwodornione/utwardzone oleje roślinne„, to znak, że dany produkt dostarczy Ci tłuszczów trans. Pamiętaj przy tym, że całkowicie utwardzone oleje roślinne to nie to samo, co częściowo utwardzone – te pierwsze nie mają w składzie tłuszczów trans. W jakich konkretnie produktach możesz spodziewać się tłuszczów trans? Lista produktów spożywczych, w których mogą być obecne tłuszcze trans, jest – niestety – dość długa i znajdują się na niej tak popularne produkty, jak: margaryny twarde (często używane do pieczenia ciast), chipsy, prażynki, frytki, hamburgery, kebab, pizza, chrupki ryżowe i kukurydziane, nadziewane czekolady, batoniki, wafelki i cukierki, chałwa, kupne ciastka (zwłaszcza kruche, pierniki), drożdżówki, pączki, lody. Zawsze jednak dokładnie czytaj etykiety produktów spożywczych, które zamierzasz kupić, bowiem nie każdy z wymienionych wyżej musi zawierać częściowo utwardzone oleje roślinne.
Tłuszcze trans – lista produktów
Aby zacząć eliminować nadmiar tłuszczów trans w diecie, warto mieć pod ręką „ściągawkę” w postaci własnej listy produktów bogatych w tłuszcze trans. Na stronie https://izomery.pzh.gov.pl znajdziesz e-bazę do sprawdzania zawartości tłuszczów trans w różnych kategoriach produktów. Na podstawie wspomnianej e-bazy stworzyliśmy prostą listę produktów zawierających tłuszcze trans. Pozwoli Ci ona zorientować się, w jakich ilościach tłuszcze trans występują w popularnych produktach, które na pewno dobrze znasz.
Lista produktów bogatych w tłuszcze trans
Produkt |
Przeciętna zawartość tłuszczów trans
w g/100 g produktu |
kostka rosołowa |
0,39 |
ciasta z cukierni sieciowych |
0,19 |
pizza |
0,18 |
wafelki przekładane kremem i oblane czekoladą |
0,17 |
margaryny twarde w kostce |
0,16 |
czekolada nadziewana |
0,14 |
pączek |
0,13 |
hamburger |
0,09 |
kebab |
0,07 |
drożdżówka z serem |
0,07 |
batonik czekoladowy nadziewany |
0,07 |
ciasteczka, herbatniki |
0,07 |
koncentrat zupy typu „gorący kubek” |
0,06 |
chipsy |
0,05 |
ciasta paczkowane |
0,05 |
chrupki kukurydziane |
0,04 |
prażynki |
0,04 |
kremy czekoladowe do pieczywa |
0,04 |
frytki |
0,02 |
chałwa |
0,01 |
Tłuszcze trans a prawo
Od 2 kwietnia 2021 roku weszło w życie rozporządzenie wydane przez Komisję Europejską, które zaostrzyło dotychczasowe regulacje prawne, dotyczące zawartości przemysłowych izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych. Rozporządzenie wprowadziło obowiązek limitowania tych niezdrowych tłuszczów, a ich maksymalna dopuszczalna zawartość w produktach spożywczych wynosi 2 g na 100 g tłuszczu. Oznacza to, że niektóre produkty bogate w tłuszcze trans (patrz: tabela wyżej) mogą zniknąć z rynku, a niektóre zmienią swój skład na bardziej korzystny dla naszego zdrowia. To bardzo ważna zmiana, ponieważ Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby w codziennej diecie ilość tłuszczów trans była jak najniższa – teraz, dzięki zmianom w prawie, będzie to dużo łatwiejsze.