Jak wybrać patelnię lub garnek z powłoką nieprzywierającą: oznaczenia i symbole

5 sierpnia 2022
Dlaczego można nam zaufać
Informacja o reklamach
Z tego artykułu dowiesz się:

    Nieprzywierająca powłoka zapobiega przypalaniu potraw, ułatwiając jednocześnie czyszczenie naczyń po użyciu. Pozwala ograniczyć ilość używanego tłuszczu, co sprzyja zdrowszemu odżywianiu. W przypadku naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu, wygląd i estetyka nie powinny być głównym, ani tym bardziej jedynym kryterium wyboru.

    Często pomijamy symbole i oznaczenia umieszczone na patelniach i garnkach kuchennych. Jakie jest ich znaczenie? Na co powinniśmy zwrócić uwagę?

    Warto sprawdzać symbole i oznaczenia na patelniach i garnkach kuchennych

    Gotowanie w kuchni niewątpliwie ułatwia wiedza, jak wybrać odpowiednią patelnię lub garnek. Co prawda, na ogół nie mamy trudności z określeniem, jakiej wielkości garnek czy patelnia będzie nam potrzebna. Zastanówmy się również, jakie potrawy przyrządzamy najczęściej – jeżeli np. wymagają częstego mieszania, naczynia powinny mieć odpowiednią głębokość.

    O tym, do jakich rodzajów kuchenek są przeznaczone, informują symbole i oznaczenia znajdujące się na opakowaniu, bądź bezpośrednio na produkcie. Ze względu na popularność płyt indukcyjnych, coraz więcej garnków kuchennych czy patelni jest do nich przystosowanych.

    Oznaczenia garnków i patelni

    Jednymi z istotniejszych symboli, czy oznaczeń, jakie znajdziemy na patelniach i garnkach kuchennych są te, wskazujące do jakiego rodzaju kuchenek przeznaczone jest dany rodzaj naczynia.

    oznaczenia na patelniach

    Inne symbole i oznaczenia patelni i garnków kuchennych

    Potrafimy już zakupić odpowiednie naczynia kuchenne w zależności od typu posiadanej kuchenki. Czy jest coś, o czym jeszcze powinniśmy pamiętać? Do symboli i oznaczeń, na które powinniśmy jeszcze zwracać podczas wyboru patelni i garnków kuchennych należy z całą pewnością znaczek przedstawiający: zmywarkę lub piekarnik.

    Symbol zmywarki

    Trudno go pomylić z czymkolwiek innym, ponieważ na obrazku przedstawione jest właśnie to urządzenie oraz znajdujące się w środku naczynia. Takie oznaczenie wskazuje, że patelnia, bądź garnek mogą być myte w zmywarce. Przekreślony symbol zmywarki oznacza natomiast, że naczynia nie powinniśmy myć w ten sposób, gdyż może to skutkować jego zniszczeniem.

    Symbol piekarnika 

    Podczas analizowania oznaczeń na garnkach lub patelniach, możemy także dostrzec symbol piekarnika. Tak jak w przypadku zmywarki – łatwo skojarzyć, jakie urządzenie widzimy na obrazku. Jeśli na naszym naczyniu kuchennym dostrzeżemy ten symbol, oznacza to że patelnia, bądź garnek może służyć do przygotowywania potraw także w piekarniku.

    Jak wybrać dobrą patelnię lub garnek kuchenny?

    Aby odpowiedzieć na pytanie, jak wybrać dobre naczynie kuchenne do gotowania, niezależnie czy chcemy kupić patelnię, czy garnek, musimy przeanalizować kilka podstawowych cech naczyń kuchennych. 

    Jakość, czyli wytrzymałość

    Jakość powłoki nieprzywierającej oceniamy głównie przez pryzmat jej trwałości i wytrzymałości. Ważne są następujące parametry:

    • liczba, grubość i rodzaj warstw powłoki;
    • technologia nałożenia powłoki;
    • materiał, z jakiego wykonane jest naczynie.

    Ekspert radzi

    Aby powłoka nieprzywierająca nie traciła swoich właściwości, nawet podczas intensywnego używania, może być wzbogacona o dodatkowe komponenty, np. związki krzemu czy tytanu. Służy temu również technologia warstwowego nakładania powłoki. Są już na rynku dostępne garnki czy patelnie, w których do mieszania czy nakładania potraw można spokojnie używać metalowych przyborów – bez obaw o porysowanie powłoki (wyjątkiem jest krojenie nożem, które powinno jednak odbywać się na desce lub talerzu).

    Aleksandra Świeboda
    Kierownik Działu Ocen i Rozwoju Współpracy w Instytucie Matki i Dziecka

    Jak wybrać najlepszy materiał?

    Garnki i patelnie najczęściej produkowane są z aluminium, stali nierdzewnej oraz żeliwa, ew. z mieszanek różnych materiałów.

    • Naczynia z aluminium bardzo dobrze przewodzą ciepło, dlatego szybko i równomiernie się rozgrzewają, ponadto są lekkie, ale łatwiej się odkształcają i raczej nie zaleca się ich myć w zmywarce;
    • Stal nierdzewna zapewnia większą odporność na rdzę i uszkodzenia mechaniczne (uderzenia), a także łatwość mycia, natomiast słabiej przewodzi ciepło;
    • Żeliwo umożliwia nagrzewanie do wysokich temperatur i długo utrzymuje ciepło, jest jednak stosunkowo ciężkie i podatne na pęknięcia.

    Garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą najczęściej wykonane są z aluminium, czasem również z dodatkiem stali nierdzewnej.

    Jaki uchwyt?

    Uchwyty rondla, czy patelni powinny umożliwiać wygodne trzymanie naczynia podczas gotowania, mieszania potraw czy ich przekładania na talerze. Ważna jest również trwałość i odporność na wyższe temperatury. Dużym udogodnieniem jest możliwość zdjęcia uchwytu – ułatwia to przechowywanie naczyń i używanie ich w piekarniku.

    Właściwa temperatura: jak wybrać dobry garnek lub patelnię? 

    Właściwa temperatura podczas gotowania, smażenia, czy duszenia gwarantuje, że posiłki zachowają nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Jest to szczególnie ważne w przypadku smażenia czy duszenia, do którego najczęściej używamy naczyń z powłoką nieprzywierającą. Rozgrzanie tłuszczu do zbyt niskiej temperatury sprawi, że potrawa wchłonie go zbyt dużo, będzie niesmaczna, nadmiernie kaloryczna i ciężkostrawna. Z kolei zbyt gorący tłuszcz najpierw zacznie dymić, a następnie palić się, wytwarzając bardzo szkodliwe dla naszego organizmu związki.

    Ekspert radzi

    Powłoka nieprzywierająca nie spełni swojego zadania, o ile nie zadbamy o właściwą temperaturę podczas obróbki termicznej potraw. Obecnie na rynku można znaleźć patelnie wyposażone we wskaźnik informujący o rozgrzaniu do temperatury idealnej do rozpoczęcia smażenia lub duszenia.

    Aleksandra Świeboda
    Kierownik Działu Ocen i Rozwoju Współpracy w Instytucie Matki i Dziecka

    Ponadto, przy zbyt wysokiej temperaturze (pow. 250-260 st. C) powłoka nieprzywierająca może wydzielać trujące opary.

    Liczy się wygoda

    Uzyskanie i utrzymanie właściwej temperatury smażenia to w dużej mierze kwestia wprawy i doświadczenia w kuchni. Jeśli jednak przygotowywanie posiłków trzeba godzić z opieką nad dziećmi, liczą się wszelkie udogodnienia – takie, jak zdejmowany uchwyt, czy zmieniające kolor pole na dnie naczynia, dzięki któremu upewnimy się, czy jest już wystarczająco rozgrzane.

     

    Autor

    Aleksandra Świeboda
    Kierownik Działu Ocen i Rozwoju Współpracy w Instytucie Matki i Dziecka

    Zostań częścią naszej społeczności rodziców!

    Zapisując się na newsletter, otrzymasz dostęp do darmowych Ebooków oraz inspirujących listów pełnych przemyśleń, doświadczeń i rekomendacji ekspertów, które pomogą Ci w codziennym rodzicielstwie.