Czym są kwasy omega-3, jaką rolę pełnią w organizmie człowieka i dlaczego będąc w ciąży trzeba szczególnie dbać o ich podaż? Na co ma wpływ kwas DHA – w ciąży i po porodzie? Jakie produkty są naturalnymi źródłami DHA i o czym warto pamiętać, włączając je do swojej diety? Ile DHA dla kobiet w ciąży zaleca się w ramach suplementacji? Aby poznać odpowiedzi i dowiedzieć się więcej na temat kwasów omega i DHA w ciąży, przeczytaj nasz miniporadnik.
Kwasy omega-3, do których zalicza się DHA, są nazywane „dobrymi tłuszczami”, mają bowiem dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Kwasy omega-3 należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W okresie ciąży są potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza jego mózgu – szczególną rolę odgrywa tu kwas DHA. Przyszłe mamy powinny zwrócić na niego uwagę również z innych powodów. Poniżej przybliżamy rolę kwasu DHA w ciąży oraz podpowiadamy, gdzie go znaleźć i ile DHA jest wskazane dla przyszłych mam.
Kwasy omega i omega-3
Choć wszystkie kwasy z grupy omega (omega-3, omega-6 i omega-9) uważa się za potrzebne, kluczowe znaczenie – również w ciąży – mają właśnie omega-3. Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe o charakterystycznej budowie chemicznej, wśród których wyróżniamy:
- DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy;
- EPA, czyli kwas eikozapentaenowy;
- ALA, czyli kwas a-linolenowy.
Kwasy omega-3, a szczególnie DHA i EPA, mają pozytywny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie – wspierają zwłaszcza układ krążenia i funkcjonowanie mózgu, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo, a także wspomagają leczenie wielu chorób.
Kwasy omega-3 w ciąży
Kwasy omega-3 są niezbędne do zapewnienia prawidłowego rozwoju płodu i noworodka, a zwłaszcza jego mózgu i wzroku, dlatego tak istotne jest zadbanie o ich właściwą podaż w okresie ciąży i karmienia piersią.
Kwasy omega-3 muszą być dostarczane z zewnątrz, przede wszystkim w diecie, gdyż organizm ludzki nie potrafi sam ich wytworzyć. Aby uniknąć niedoborów, zwłaszcza przy słabej dostępności naturalnych źródeł kwasów omega-3 w ciąży, wskazana jest suplementacja, głównie DHA i EPA. Warto tę kwestię skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.
Kwas DHA w ciąży: na co wpływa?
Kwas dokozaheksaenowy, czyli DHA, należy do najbardziej wartościowych kwasów omega-3. W ciąży kwas DHA jest niezbędny dla rozwijającego się płodu, jako budulec mózgu, układu nerwowego oraz siatkówki oka. Pamiętajmy, że mózg rozwija się najszybciej właśnie w okresie prenatalnym oraz we wczesnych latach dzieciństwa. Dlatego kwas DHA powinien być obecny w diecie, a często również dodatkowo suplementowany – u kobiet w ciąży i karmiących, a także u niemowląt i małych dzieci. Odpowiednia ilość DHA w ciąży to korzyści nie tylko dla płodu, ale i przyszłej mamy – mniejsze ryzyko depresji, stanu przedrzucawkowego i przedwczesnego porodu.
Ile DHA w ciąży?
Wiemy już, że kwas DHA w ciąży uczestniczy w procesie tworzenia się układu nerwowego płodu. Jego pozytywny wpływ na funkcjonowanie oraz żywotność komórek nerwowych został dość dobrze poznany. Dla przyszłych mam istotna jest jednak przede wszystkim odpowiedź na pytanie, ile DHA w ciąży jest potrzebne – zarówno dla prawidłowego rozwoju mózgowia oraz funkcji psychomotorycznych i sensorycznych płodu, jak w celu przeciwdziałania takim komplikacjom, jak stan przedrzucawkowy czy przedwczesny poród.