Witamina D dla kobiet w ciąży
Wśród witamin, na jakie powinna zwrócić szczególną uwagę kobieta w ciąży, wymienia się witaminę D. Wykazuje ona w organizmie działanie plejotropowe (wieloczynnikowe). Ma wpływ na odpowiednie wchłanianie wapnia i prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforanową, reguluje procesy transkrypcji w ponad 200 genach, przez co obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, np. jelita grubego i sutka. Podstawowym źródłem witaminy D jest synteza skórna, zachodząca pod wpływem ekspozycji na słońce.
Ze względu na zmianę stylu życia w ostatnich latach, starzenie się społeczeństwa, migracje ludności oraz zmianę nawyków żywieniowych zwiększa się odsetek osób z niedoborem witaminy D. Z danych literaturowych wynika, że na całym świecie 40-98% kobiet w ciąży ma niedobory witaminy D, dlatego pytając jakie witaminy dla kobiet należy suplementować w ciąży, należy wskazać na witaminę D.
Jakie są najlepsze źródła witaminy D dla kobiet w ciąży?
Źródłem witaminy D w diecie kobiet w ciąży mogą być takie produkty, jak tłuste ryby, czy wzbogacane w witaminę D produkty mleczne.
Żelazo
Gdy spodziewamy się dziecka, znacznie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo w stosunku do okresu przed ciążą (27 mg/d vs. 18 mg/d). Jest to uwarunkowane zwiększającą się objętością krwi matki i potrzebami rozwijającego się organizmu dziecka. Niedobory tego pierwiastka:
- mogą sprzyjać powstawaniu niedokrwistości, zarówno u matki, jak i u dziecka;
- zwiększają ryzyko poronienia, porodu przedwczesnego, a także utraty krwi podczas porodu oraz urodzenia dziecka z małą masą urodzeniową;
- zwiększają podatność na infekcje.
Aby zapobiegać niedoborom żelaza, kobiety w ciąży powinny spożywać większe ilości zarówno produktów będących źródłem żelaza hemowego, które jest lepiej przyswajane przez organizm, jak i produktów wzbogacanych. Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso i jego przetwory oraz ryby są źródłem żelaza o wysokiej biodostępności. Wśród produktów pochodzenia roślinnego, źródłem żelaza w diecie mogą być zielone warzywa liściaste i suszone owoce. W szczególnych przypadkach zalecana jest suplementacja preparatami zawierającymi żelazo.
Jod a ciąża
Jod jest niezbędnym składnikiem regulującym wzrost, rozwój i metabolizm, poprzez udział w biosyntezie hormonów tarczycy. Podczas ciąży zapotrzebowanie na jod zwiększa się, co jest związane ze zmianami metabolicznymi i hormonalnymi. Niedobory jodu mogą powodować poronienia, wady wrodzone, niedoczynność tarczycy oraz inne zaburzenia. W diecie jod pochodzi głównie z soli jodowanej. Można go też pozyskiwać z glonów i owoców morza oraz produktów mlecznych, w zależności od zawartości jodu w karmie zwierząt i glebie.
Wpływ cynku na przebieg ciąży
Cynk jest pierwiastkiem mającym wpływ na przebieg ciąży i porodu oraz masę ciała dziecka i obwód jego głowy. Niedobory tego pierwiastka zwiększają ryzyko rozwoju wad ośrodkowego układu nerwowego dziecka, małej masy urodzeniowej, porodu przedwczesnego, zahamowania wzrostu dziecka, a u matki nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego i komplikacji podczas porodu. Źródłem cynku w diecie kobiet w ciąży powinny być różne gatunki chudego mięsa, mięso ryb, mleko i przetwory mleczne, produkty zbożowe, jaja i orzechy.
Źródła:
- Bailey LB, Stover PJ, McNulty H, Fenech MF, Gregory III JF, Mills JL, Pfeiffer CM, Fazili Z, Zhang M, Ueland PM, Molloy AM, Caudill MA, Shane B, Berry RJ, Bailey RL, Hausman DB, Raghavan R, Raiten DJ.: Biomarkers of nutrition for development – folate review. The Journal of Nutrition 2015; 145(7): 1636S-1680S. Doi: 10.3945/jn.114.206599
- Bomba-Opoń D, Hirnle L, Kalinka J, Seremak-Mrozikiewicz A.: Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym w ciąży i połogu. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017; 2(5): 210-214
- Caffrey A, McNulty H, Irwin RE, Walsh CP, Pentieva K.: Maternal folate nutrition and offspring health: evidence and current controversies. Proceedings of the Nutrition Society 2019; 78(2): 208-220. Doi: 10.1017/S0029665118002689
- Czech-Kowalska J, Dobrzanska A.: Suplementacja witaminy D u kobiet ciężarnych i karmiących oraz ich potomstwa. Standardy Medyczne/Pediatria 2012; 9: 689-698
- Harding KB, Pe?a-Rosas JP, Webster AC, Yap CMY, Payne BA, Ota E, De-Regil LM.: Iodine supplementation for women during the preconception, pregnancy and postpartum period. Cochrane Database of Systematic Reviews 2017; 5; 3:CD011761. Doi: 10.1002/14651858.CD011761.pub2
- Ho A, Flynn A, Pasupathy D.: Nutrition in pregnancy. Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine 2016; 26(9): 259-264
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. [red.]: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny , Warszawa 2020
- Karowicz-Bilińska A, Nowak-Markwitz E, Opala T, Oszukowski P, Poręba R, Spaczyński M.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekologia Polska 2014; 85: 395-399
- Mousa A, Naqash A, Lim S.: Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: an overview of recent evidence. Nutrients 2019; 11: 443; doi:10.3390/nu11020443
- Naninck EFG, Stijger PC, Brouwer-Brolsma EM.: The importance of maternal folate status for brain development and function of offspring. Advances in Nutrition 2019; 10(3): 502-519. Doi: 1093/advances/nmy120
- O’Malley EG, Cawley S, Kennedy RAK, Reynolds CME, Molloy A, Turner MJ.: Maternal anaemia and folate intake in early pregnancy. Journal of Public Health 2018; 40(3): e296-e302. Doi: 10.1093/pubmed/fdy013
- Weker H, Więch M: Suplementacja w żywieniu kobiet w okresie ciąży i laktacji – aktualne spojrzenie. Standardy Medyczne/Pediatria 2010; 7: 569–578
- Wielgoś M. [red.]: Żywienie kobiet w ciąży. Biblioteka Ginekologa Praktyka. Wydawnictwo Via Medica, Gdańsk 2013
- Zimmer M., Sieroszewski P., Oszukowski P., Huras H., Fuchs T., Pawłosek A.: Polish Society of Gynecologists and Obstetricians recommendations on supplementation in pregnancy. Ginekologia Polska 2020; 91(10): 644-653. Doi: 10.5603/GP.2020.0159