Zgodnie z aktualnymi wytycznymi kolejność nie ma aż tak dużego znaczenia. Najlepiej zacząć od pokarmów takich jak kleiki/kaszki, warzywa i owoce. Jednak do każdego dziecka należy mieć podejście indywidualne, zależne od cech jego rozwoju. Dlatego odpowiedź na pytanie – od kiedy pomidor, czosnek czy kakao dla niemowlaka? – nie zawsze będzie taka sama.
Często rodzice zastanawiają się, jak w odpowiedni sposób rozszerzać dietę dziecka. Nie wiedzą, czy produkty takie jak por, czosnek czy kakao są odpowiednie dla niemowlaka. Pojawiają się pytania: od kiedy można wprowadzić pomidora do diety niemowlaka? Zasady wprowadzania żywności uzupełniającej do diety niemowlęcia zostały szczegółowo opisane w artykule pt. Rozszerzanie diety niemowląt.

Co może jeść roczne dziecko?
Wraz z wiekiem, dieta dziecka powinna być coraz bardziej urozmaicona. Oznacza to, że pokarmy uzupełniające (bezmleczne) powinny stopniowo zastępować mleko, np. jeden posiłek mleczny na miesiąc może być stopniowo zastępowany pokarmem uzupełniającym.
Pod koniec pierwszego roku życia dieta dziecka powinna już zawierać produkty z różnych grup o różnej konsystencji i coraz bardziej zbliżać się do diety stołu rodzinnego. Aby ułatwić rodzicom znalezienie odpowiedzi na pytanie: co może jeść roczne dziecko, przedstawiamy Tabelę 1, w której umieszczono produkty, znajdujące zastosowanie w diecie dziecka rocznego.
Tabela 1. Co może jeść roczne dziecko: tabela

Z jakiej żywności korzystać w żywieniu niemowląt i małych dzieci?
Niemowlęta i małe dzieci nie mają jeszcze w pełni dojrzałych mechanizmów chroniących organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, dlatego dobór żywności w ich dietach jest bardzo ważny. Zgodnie z wytycznymi, w żywieniu dzieci zaleca się stosowanie żywności:
- naturalnej;
- świeżej;
- mało przetworzonej;
- wysokiej jakości.
Żywność taka nie powinna zawierać substancji niekorzystnych dla zdrowia, np. metali szkodliwych (kadm, ołów, rtęć), środków ochrony roślin (pestycydy), nawozów sztucznych, substancji dodatkowych. Dlatego sugerując się tym, co może jeść roczne dziecko, według danych zamieszczonych w tabeli wybierajmy warzywa np. pomidora czy pora dla niemowlaka ze sprawdzonych źródeł.
Pamiętajmy, że zarówno dla niemowlaka, a także rocznego, bądź starszego dziecka, dobrym rozwiązaniem może być wybieranie, w miarę możliwości, produktów z upraw i hodowli ekologicznych, posiadających certyfikaty rolnictwa ekologicznego. Żywność ta jest uprawiana w inny sposób, bez sztucznych środków ochrony roślin i nawozów. Alternatywą mogą być produkty gotowe przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, które są dostępne na rynku w postaci kaszek, zupek, obiadków czy deserów.
Czego nie powinny jeść niemowlęta?
W diecie dzieci w pierwszym roku życia, w trakcie jej rozszerzania, powinna pojawić się żywność wysokiej jakości przygotowana w odpowiedni sposób. Istnieje jednak różnica między tym czego nie może jeść niemowlę a roczne dziecko. Jest pewna grupa produktów, których dzieci poniżej pierwszego roku życia spożywać nie powinny.

Od kiedy można rozszerzać dietę o produkty pojawiające się w diecie osób dorosłych? Czy produkty takie jak por, czosnek, pomidor, bądź kakao są odpowiednie dla niemowlaka? Poniżej znajdziesz odpowiedź.
Do produktów, których młodsze niż roczne dziecko nie powinno jeść należą:
- mleko krowie – zgodnie z zaleceniami ekspertów mleko krowie nie powinno być głównym napojem w pierwszym roku życia ze względu na nieodpowiednią zawartość składników pokarmowych, w tym zbyt niską zawartość żelaza i zbyt wysoką zawartość białka, a także niektórych składników mineralnych;
- mleko kozie lub owcze – ma zbyt wysoką zawartość składników mineralnych (np. wapnia, fosforu, magnezu, potasu i sodu), a zbyt niską kwasu foliowego i innych witamin (np. B12) dla organizmu niemowlęcia;
- mleko smakowe (np. waniliowe, czekoladowe, truskawkowe) – ze względu na dodatek cukru nie powinny być podawane niemowlętom;
Napoje roślinne (np. sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe) – napoje tego typu nie pokrywają zapotrzebowania niemowlęcia na składniki odżywcze. Ich spożywanie może stanowić ryzyko zaburzeń wzrastania, prowadzić do niedożywienia lub niedoborów składników pokarmowych, np. białka, żelaza czy wapnia. Do napojów roślinnych dodawane są np. fruktoza, syrop winogronowy, syrop z agawy, które nie są zalecane w diecie niemowląt, ponieważ mogą sprzyjać próchnicy, nadwadze i otyłości. Dodatkowym czynnikiem niekorzystnym są zanieczyszczenia mogące występować w tego typu napojach, głównie mikotoksynami i metalami ciężkimi (np. arsenem).
- soki owocowe – zgodnie z zaleceniami ekspertów dzieci do ukończenia 1 roku życia nie powinny otrzymywać do picia soków owocowych, ponieważ ich spożywanie może powodować obniżenie zawartości białka, tłuszczów i żelaza w diecie, a zwiększenie spożycia węglowodanów prostych., Może to prowadzić do próchnicy zębów, a w dalszej przyszłości do nadmiaru masy ciała;
- napoje zawierające substancje słodzące – mogą być szkodliwe dla zdrowia niemowląt;
- napoje słodzone, wody smakowe, napoje energetyzujące, gazowane – mogą być szkodliwe dla zdrowia poprzez większe ryzyko rozwoju próchnicy oraz nadmiaru masy ciała i różnych powikłań z nim związanych;
- napoje z dodatkiem kofeiny – mogą powodować zaburzenia snu i drażliwość;
Miód – ze względu na potencjalną zawartość przetrwalników Clostridium botulinum, które wywołują botulizm dziecięcy, nie powinien być podawany do spożycia dzieciom w wieku niemowlęcym.
- sól – nie należy jej dodawać do potraw dla niemowląt, ze względu na profilaktykę nadciśnienia tętniczego w wieku późniejszym. Unikanie dosalania potraw oraz podawania słonych produktów ma znaczenie w kształtowaniu prawidłowych preferencji żywieniowych w późniejszym wieku;
- cukier – do pokarmów podawanych dziecku nie powinno się dodawać cukru, ani też syropów owocowych na bazie cukru. Nadmiar cukru zwiększa ryzyko próchnicy, a w perspektywie długofalowej sprzyja nadwadze i otyłości. Unikanie dosładzania potraw ma także znaczenie w kształtowaniu właściwych preferencji i przyzwyczajeń żywieniowych w późniejszym życiu;