Chorujesz na Hashimoto i zastanawiasz się, co jeść przy tej chorobie? Nie wiesz, czy dieta przy Hashimoto wymaga jakiś szczególnych restrykcji? Poniższy artykuł wyjaśni Ci, jak powinna wyglądać dieta dla chorych na Hashimoto – zapraszamy do lektury.
Jeśli niedawno dowiedziałaś się, że chorujesz na Hashimoto, to na pewno zaczęłaś szukać informacji o tym, jaka dieta jest wskazana przy tej chorobie. Przychodzimy Ci z pomocą i w tym artykule odpowiadamy na najczęstsze pytania, zadawane dietetykom przez pacjentów, np. czego nie wolno jeść przy Hashimoto, czy dieta przy niedoczynności tarczycy jest taka sama jak przy chorobie Hashimoto lub czy dieta przy Hashimoto wymaga eliminacji jakiś konkretnych produktów? Poznaj odpowiedzi na te pytania i przekonaj się, że dieta dla chorych na Hashimoto może być prosta i przyjemna.
Choroba Hashimoto: podstawowe informacje
Zanim dowiesz się, jaka dieta jest wskazana przy Hashimoto, warto uporządkować sobie wiedzę o samej chorobie. Oto kilka najważniejszych informacji:
- po raz pierwszy, chorobę tę opisał Hakaru Hashimoto w 1912 roku;
- choroba Hashimoto to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, nazywane też przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy;
- przy chorobie Hashimoto, następuje nadmierna produkcja przeciwciał przeciwko antygenom tarczycy i dodatkowo postępuje niszczenie komórek pęcherzykowych tego gruczołu;
- końcową fazą zachodzącego procesu autoimmunologicznego jest destrukcja gruczołu tarczowego;
- choroba Hashimoto jest najczęściej występującym zapaleniem tarczycy i jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy, która występuje aż u 90% chorych. Z tego też wynika fakt, że dieta przy Hashimoto jest bardzo zbieżna z zaleceniami żywieniowymi dla osób chorujących na niedoczynność tarczycy;
- kobiety chorują na Hashimoto 10-20 razy częściej niż mężczyźni, a zachorowalność wzrasta wraz z wiekiem;
- szczyt zachorowalności przypada na wiek 45-65 lat, jednak chorują też osoby młodsze, w tym również dzieci;
- choroba przez wiele lat może przebiegać bezobjawowo;
Na rozwój choroby Hashimoto wpływają czynniki genetyczne oraz środowiskowe, takie jak np.: przebycie infekcji wirusowej, stres, palenie tytoniu, leczenie jodem radioaktywnym, niedobór niektórych minerałów (np. selenu), nadmiar jodu. Należy zdawać sobie sprawę, że z chorobą Hashimoto mogą współwystępować inne choroby autoimmunologiczne, takie jak np. cukrzyca typu 1, celiakia, anemia złośliwa, bielactwo, łuszczyca. W procesie leczenia, stosuje się farmakoterapię. Jednak dieta przy Hashimoto także stanowi ważny element terapii, który wspomaga leczenie i zmniejsza objawy choroby u pacjentów.
Dieta dla chorych na Hashimoto: zalecenia podstawowe
Oto najważniejsze zasady diety przy Hashimoto:
- jedz regularne posiłki – około 4-5 posiłków dziennie. Komponuj je ze świeżych, naturalnych, nieprzetworzonych produktów;
- włączaj do menu produkty bogate w żelazo, selen, cynk, witaminy D i B12 oraz antyoksydanty. Są one niezbędne do pracy tarczycy. Poniżej znajdziesz konkretne wskazówki, jak wzbogacić swoje menu w te składniki;
- nie stosuj radykalnych i niskotłuszczowych diet. Może to jeszcze bardziej ograniczyć aktywność gruczołu tarczowego;
- nie wykluczaj z menu glutenu oraz nabiału, jeśli nie jest to w Twoim wypadku medycznie uzasadnione;
- to, czego lepiej nie jeść przy Hashimoto lub co należy ograniczyć do możliwego minimum to cukier i produkty go zawierające. Cukier nasila procesy zapalne, które leżą u podstawy autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.
Co jeść przy Hashimoto?
Podstawowym założeniem diety dla osób chorych na Hashimoto jest zwiększenie udziału pełnowartościowego białka, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz tłuszczów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Co to oznacza w praktyce? Co należy jeść przy Hashimoto, aby udało się spełnić to ważne założenie dotyczące makroskładników?
Hashimoto a białko
Dieta przy Hashimoto powinna dostarczać pełnowartościowego białka, a jest nim przede wszystkim białko pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że w Twoim menu mile widziane są mięsa, ryby (zwłaszcza morskie), jaja i w umiarkowanych ilościach mleko i jego przetwory. Warto pamiętać, że odpowiednie spożycie pełnowartościowego białka może być pomocne w powstrzymaniu wypadania włosów, które nierzadko dotyczy osób z chorobami tarczycy.