Masz niedoczynność tarczycy i zastanawiasz się jaka dieta jest Ci potrzebna przy tej chorobie? Czy dieta dla osób z niedoczynnością tarczycy wymaga szczególnych restrykcji i eliminacji określonych produktów? Co jeść, a czego nie, przy niedoczynności tarczycy? Poniższy artykuł pomoże Ci odnaleźć odpowiedzi na te i inne pytania.
Choroby tarczycy to coraz większy problem zdrowotny w Polsce oraz na świecie. Aktualnie stają się najczęstszym problemem hormonalnym wśród kobiet, zwłaszcza w przedziale wiekowym 30-50 lat. Nieleczone schorzenia tarczycy mogą mieć bardzo znaczny wpływ na stan zdrowia i jakość życia, dlatego zapobieganie im oraz ich odpowiednie leczenie jest niezwykle istotne. W tym artykule skoncentrujemy się na niedoczynności tarczycy i odpowiemy na pytanie, co jeść przy tej chorobie.
Niedoczynność tarczycy: co to takiego?
Zanim przejdziemy do tego, jaka dieta jest wskazana przy niedoczynności tarczycy, warto dowiedzieć się, czym jest tarczyca i co oznacza niedoczynność tego narządu.
Tarczyca jest największym gruczołem w naszym organizmie, zlokalizowanym na przedniej części szyi, który produkuje hormony – tyroksynę (T4) oraz trójjodotyroninę (T3). Wpływają one na rozwój oraz funkcjonowanie całego organizmu.
Hormony tarczycy stymulując, biorą udział w:
- wytwarzaniu ciepła;
- przemianach energetycznych organizmu;
- metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów;
- regulacji siły mięśni;
- prawidłowej pracy układu nerwowego;
- rozwoju układu kostnego i regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej.
Niedoczynność tarczycy jest więc stanem niedoboru hormonów tarczycy, czego konsekwencją jest spowolnienie metabolicznych procesów w naszym organizmie. Dlatego też, niedoczynność tarczycy może wpływać na zwiększenie masy ciała, co też decyduje o tym, aby przy tej chorobie stosowana była odpowiednia dieta.
Dieta przy niedoczynności tarczycy: zalecenia podstawowe
Dieta przy niedoczynności tarczycy, obok leczenia farmakologicznego, powinna być kluczowym elementem terapii pacjenta. Prawidłowa dieta powinna łagodzić objawy, jakie wywołuje u chorego niedoczynność tarczycy (np. zaparcia, suchość skóry, silne zmęczenie) oraz pomagać mu utrzymać właściwą masę ciała.
Oto podstawowe zalecenia żywieniowe dla pacjenta z niedoczynnością tarczycy:
- Jedz 4-5 posiłków dziennie, oddzielonych 3-4 godzinnymi przerwami. Ostatni posiłek powinnaś zjeść około 2-3 godzin przed snem. Jedząc częściej, ale mniej oraz regularnie poprawiasz tempo przemiany materii, które przy niedoczynności tarczycy obniża się;
- Pij co najmniej 2 litry płynów dziennie. Wystarczy wypić o 1 szklankę wody dziennie za mało, aby przemiana materii obniżyła się aż o 3% i to nawet na kilka dni!
- Stosuj takie techniki kulinarne jak gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie, grillowanie, duszenie bez wcześniejszego obsmażania. Unikaj smażenia, zwłaszcza w panierce. Smażenie często wymaga dodawania większych ilości tłuszczu, który znacznie podnosi kaloryczność potraw;
- Do minimum ogranicz jedzenie wysoko przetworzonej żywności, czyli słodyczy, słodkich napojów, żywności typu instant (np. zupki z proszku), żywności typu fast-food (np. frytki, kebab, pizza);
- Do każdego posiłku włączaj warzywa (świeże, kiszone, mrożone). Ogranicz jednak warzywa bogate w substancje goitrogenne (patrz niżej);
- Jeśli masz nadwagę lub otyłość, to nie ograniczaj drastycznie kaloryczności swojej diety, ponieważ może to doprowadzić do jeszcze większego spowolnienia metabolizmu. Najlepiej będzie, jeśli skonsultujesz ze specjalistą swoje zapotrzebowanie energetyczne oraz dzienną kaloryczność swojego menu.
Jaka jeszcze powinna być dieta przy niedoczynności tarczycy? Na pewno urozmaicona. Jedząc różnorodnie zwiększasz swoją szansę na to, że dostarczysz sobie wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, niezbędnych do zachowania jak najlepszej kondycji zdrowotnej przy towarzyszącej chorobie gruczołu tarczowego.