Przyprawy w diecie dzieci

7 lutego 2022

Jesteś na etapie rozszerzania diety swojego dziecka i zastanawiasz się, jakie przyprawy są wskazane dla niemowlaka? Kiedy i w jaki sposób wprowadzać do jadłospisu malucha świeże i suszone zioła? Czy ostre przyprawy dla dziecka to dobry pomysł? Jakie przyprawy są zalecane dla rocznego dziecka? Czytaj dalej, aby poznać zarówno odpowiedzi na te pytania, jak i praktyczne wskazówki dotyczące przyprawiania potraw dla maluchów.  

Jeśli uwielbiasz świeże i suszone zioła oraz wszelkie inne przyprawy, to – będąc rodzicem małego dziecka – pewnie zastanawiasz się, jakie przyprawy są dobre dla niemowlaka i od kiedy ich używać. W związku z tym od razu nasuwa się pytanie o przyprawy, których w posiłkach małego dziecka należy unikać. Kolejna kwestia to ostre przyprawy – czy są jakieś ograniczenia we włączaniu ich do menu dla dziecka? Z poniższego tekstu dowiesz się całej prawdy o przyprawach w diecie dzieci.

Jakie przyprawy nie są dobre dla niemowlaka? 

Aktualnie w Polsce zalecany jest schemat żywienia niemowląt, opracowany przez Sekcję Żywieniową Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Wymienione są w nim jedynie dwie przyprawy niewskazane dla niemowlaka – to sól i cukier. Autorzy schematu podkreślają, że unikanie dosalania posiłków we wczesnym okresie życia i rezygnacja z podawania niemowlakom bardzo słonych produktów, jak na przykład pikle, przemysłowe wędliny, kostki rosołowe czy zupy w proszku, może mieć korzystny wpływ na kształtowanie prawidłowych preferencji żywieniowych w wieku późniejszym.

Dzieci między 7. a 11. miesiącem życia nie powinny spożywać więcej niż 0,2 g soli dziennie – czyli tyle, ile wynosi jedna szczypta soli.

Należy przy tym pamiętać, że na tę ilość składa się sól ze wszystkich spożytych tego dnia produktów, więc także np. z żółtego sera czy pieczywa. W przypadku cukru eksperci również zalecają, aby było go w diecie niemowląt i małych dzieci jak najmniej.

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Ekspert radzi:

Restrykcje te dotyczą „wolnych cukrów”, czyli mono- i disacharydów dodawanych do żywności przez producentów oraz cukrów naturalnych, występujących w miodzie, syropach i sokach owocowych. Warto jednak wiedzieć, że do wolnych cukrów nie zaliczają się cukry naturalnie występujące w owocach (świeżych, mrożonych, suszonych) oraz laktoza (czyli cukier mleczny) w ilości naturalnie występującej w mleku i niesłodzonych przetworach mlecznych. 

Przyprawy dla niemowlaka – o czym warto pamiętać?

Przy włączaniu przypraw do posiłków dla niemowlaka warto zastosować poniższe wskazówki:

  • Najpierw pozwól poznać dziecku naturalny smak danego produktu czy potrawy. Np. najpierw włączaj do menu ugotowany brokuł, a dopiero za jakiś czas podaj dziecku brokuł z sosem na bazie jogurtu naturalnego i świeżego lub suszonego koperku;
  • Zacznij od podawania dziecku łagodnych ziół i przypraw. Dopiero wtedy, kiedy dziecko je zaakceptuje, włącz do menu bardziej wyraziste smaki, np. czosnek, imbir. Nawet ostre przyprawy dla dziecka nie są zakazane, ale lepiej włączyć je do posiłków dzieci nieco starszych. Oczywiście jednorazowo nie należy przesadzić z ilością ostrego dodatku;
  • Unikaj (nie tylko w okresie niemowlęcym, ale także późnej) gotowych mieszanek przypraw, w których podstawę stanowi sól i/lub glutaminian sodu. Zawsze dokładnie czytaj skład takich mieszanek, zamieszczony na opakowaniu.
Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Ekspert radzi:

Warto też pamiętać o tym, że ostre przyprawy pobudzają wydzielanie soków trawiennych żołądka i jelit, więc jeśli Twoje dziecko ma szczególnie delikatny przewód pokarmowy (np. często cierpi na biegunki czy zgagę), to ostre przyprawy mogą nie zadziałać na jego korzyść. W schemacie żywienia niemowląt nie ma konkretnych wytycznych, które stanowiłyby dla rodziców podpowiedź, od którego miesiąca czy roku życia można podawać dzieciom ostre przyprawy, np. pieprz cayenne (chili).  

Jakie przyprawy dla rocznego dziecka?

Zasady podawania przypraw nie zmieniają się wraz ukończeniem pierwszego roku życia dziecka. Nadal należy unikać soli i cukru, a pozostałe przyprawy podawać zależnie od otwartości dziecka na nowe smaki. Jeśli nie masz pomysłu na to, jakie przyprawy dodawać do posiłków przeznaczonych dla rocznego dziecka, pomoże Ci w tym poniższa ściągawka. Zawiera przykładowe przyprawy, które dobrze komponują się z konkretnymi produktami.

Mięso i ryby: 

  • ryby: koperek, majeranek, sok z cytryny;
  • wołowina: tymianek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, majeranek;
  • drób: tymianek, kurkuma, oregano, estragon, majeranek, rozmaryn, szałwia, imbir, lubczyk.

Warzywa:

  • ciecierzyca: czosnek, mięta, bazylia, koperek;
  • marchew: majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, rozmaryn, cynamon, kurkuma;
  • ziemniaki: koperek, natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi;
  • dynia: gałka muszkatołowa, imbir, cynamon;
  • cukinia: majeranek, gałka muszkatołowa, rozmaryn;
  • pomidor: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, czosnek, bazylia, majeranek.

 

 

Autor

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
Akceptuję