Wraz z nadejściem kolejnego sezonu na grzyby, mnożą się związane z nimi pytania. Czy i jakie grzyby mogą pojawiać się w potrawach dla dzieci? Od kiedy w ogóle dzieci mogą jeść grzyby? Już za chwilę poznasz najważniejsze informacje na temat obecności grzybów w menu dla dzieci – mamy nadzieję, że rozwieją Twoje wątpliwości!
Co roku rozpoczynająca się jesień zachęca nas, jeśli nie do zbierania grzybów, to do przygotowywania na ich bazie różnych potraw. Grzyby lubimy przetwarzać na później – marynować i suszyć, jak również wykorzystywać na bieżąco np. do sosów, zup, jajecznicy, czy mięsa. Jednak będąc rodzicami, na obecność grzybów w potrawach, zwłaszcza tych przeznaczonych dla młodszych dzieci, powinniśmy spojrzeć inaczej. Mając na względzie zdrowie naszych pociech, warto poznać zalecenia dotyczące nie tylko grzybów leśnych, ale również hodowlanych. Czy dzieci mogą jeść dostępne przez cały rok pieczarki? Czy i od kiedy dzieci mogą jeść grzyby leśne, w tym np. kurki? Poniżej szczegółowe odpowiedzi i porady z perspektywy dietetyka.
Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby leśne?
GRZYBY LEŚNE NIE SĄ PRZEZNACZONE DLA DZIECI, KTÓRE NIE UKOŃCZYŁY JESZCZE 12 ROKU ŻYCIA.
Zalecenie to dotyczy wszystkich grzybów leśnych – zarówno świeżych, jak i suszonych, w tym oczywiście potraw, do których są dodawane, nawet w niewielkiej ilości (np. świątecznego bigosu). Ryzyko zatrucia w przypadku grzybów leśnych jest zbyt duże, a młody organizm dziecka ma znacznie mniejsze szanse na przeżycie i poradzenie sobie ze skutkami ewentualnego zatrucia niż nastolatek, a tym bardziej człowiek dorosły. Przy tej okazji warto od razu wyjaśnić kwestię: czy dzieci mogą jeść kurki? Mogą, ale pod warunkiem spełnienia powyższych kryteriów wiekowych, czyli również po 12. roku życia.