Kebab to bardzo popularne danie kuchni tureckiej, które uważa się za żywność typu fast food — dlaczego? Czy kebab jest lub może być zdrowy, skoro zawiera w sobie dużo mięsa i warzyw? Czy kobieta w ciąży może jeść kebab, czy jednak powinna się go wystrzegać? Kebab, a karmienie piersią — czy mama karmiąca może jeść kebab, nie zaszkodzi dziecku?
Jeśli jesteś przyszłą mamą lub karmisz maluszka piersią i masz ogromną ochotę na takie danie jak kebab, z tego artykułu dowiesz się, czy możesz zjeść go bez obaw.
Kebab w ciąży: czy jest zdrowy? Czy może być niebezpieczny?
Dania typu fast food są dla wielu z nas są kuszące i apetyczne. Swój artakcyjny smak zawdzięczają aromatycznym przyprawom, sporej zawartości tłuszczu oraz dodatkowi soli i cukru. Nie inaczej jest z kebabem.
Czy kebab jest zdrowy?
W tradycyjnej odsłonie kebab spotykany jest najczęściej jako pieczone mięso (oryginalnie baranina, ale używana jest także wołowina i kurczak) z dodatkiem warzyw i sosów, zawinięte w tortillę lub bułkę (pitę) . Kebab może być także serwowany na talerzu z dodatkiem frytek, sosów i surówek.
Kebab jako fast food wydaje się być posiłkiem stosunkowo zdrowym i zbilansowanym. Wszak mamy w nim pieczone mięso oraz dużą ilość surowych warzyw. Skąd więc wątpliwości, czy można jeść kebab w ciąży, czy taki posiłek jest zdrowy?
Odpowiedź na pytanie, czy kebab w ciąży jest zdrowy, kryje się w składnikach, z jakich zrobione jest to danie. Czy kebab jest zdrowy? Zazwyczaj niestety nie, ponieważ problemem jest wątpliwej jakości tłuste mięso stosowane w wielu punktach serwujących fast food, a także bardzo tłuste sosy z dodatkiem cukru, polepszaczy smaku i konserwantów.