Fast food a ciąża: czy można jeść kebab w ciąży?

Reklama

Kebab to bardzo popularne danie kuchni tureckiej, które uważa się za żywność typu fast food — dlaczego? Czy kebab jest lub może być zdrowy, skoro zawiera w sobie dużo mięsa i warzyw? Czy kobieta w ciąży może jeść kebab, czy jednak powinna się go wystrzegać? Kebab, a karmienie piersią — czy mama karmiąca może jeść kebab, nie zaszkodzi dziecku?

Jeśli jesteś przyszłą mamą lub karmisz maluszka piersią i masz ogromną ochotę na takie danie jak kebab, z tego artykułu dowiesz się, czy możesz zjeść go bez obaw.

Kebab w ciąży: czy jest zdrowy? Czy może być niebezpieczny?

Dania typu fast food są dla wielu z nas są kuszące i apetyczne. Swój artakcyjny smak zawdzięczają aromatycznym przyprawom, sporej zawartości tłuszczu oraz dodatkowi soli i cukru. Nie inaczej jest z kebabem.

Czy kebab jest zdrowy?

W tradycyjnej odsłonie kebab spotykany jest najczęściej jako pieczone mięso (oryginalnie baranina, ale używana jest także wołowina i kurczak) z dodatkiem warzyw i sosów, zawinięte w tortillę lub bułkę (pitę) . Kebab może być także serwowany na talerzu z dodatkiem frytek, sosów i surówek.

Kebab jako fast food wydaje się być posiłkiem stosunkowo zdrowym i zbilansowanym. Wszak mamy w nim pieczone mięso oraz dużą ilość surowych warzyw. Skąd więc wątpliwości, czy można jeść kebab w ciąży, czy taki posiłek jest zdrowy?

Odpowiedź na pytanie, czy kebab w ciąży jest zdrowy, kryje się w składnikach, z jakich zrobione jest to danie. Czy kebab jest zdrowy? Zazwyczaj niestety nie, ponieważ problemem jest wątpliwej jakości tłuste mięso stosowane w wielu punktach serwujących fast food, a także bardzo tłuste sosy z dodatkiem cukru, polepszaczy smaku i konserwantów.

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Ekspert radzi:

Kebab w ciąży może być niebezpieczny, jeśli został przygotowany bez dbałości o higienę i bezpieczeństwo przechowywania żywności m.in.: warzywa dodane do kebabu mogą być nieumyte (lub umyte w brudnej wodzie), a sosy na bazie majonezu i śmietany długo przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze. A to znacznie zwiększa ryzyko rozwoju zatrucia pokarmowego, którego w ciąży – podobnie jak innych infekcji – bardzo chcemy uniknąć. 

Czy można jeść kebab w ciąży lub karmiąc piersią? Wbrew pozorom – odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Jednak należy trzymać się kilku, podstawowych zasad.

Czy można jeść kebab w ciąży, na co zwracać uwagę?

Nie ma przeciwwskazań, aby ciężarna od czasu do czasu zjadła smakowity kebab, jeśli na co dzień odżywia się zdrowo, w sposób zbilansowany i nie ma problemów z nadwagą i otyłością.

Kebab w ciąży powinien być jednak spożywany wyłącznie w restauracjach i punktach serwujących fast food, co do których mamy absolutną pewność, że jakość produktów i higiena są na najwyższym poziomie.

Kebab w ciąży może być spożywany bez obaw, jeśli będziemy przygotowywać go samodzielnie w domu. Wystarczy dobrej jakości, upieczone w domu mięso z dodatkiem aromatycznych przypraw (wybierajmy te bez wzmacniaczy smaku), świeże, dokładnie umyte warzywa i pełnoziarniste tortille.

Czy kebab jest zdrowy — jeśli przygotowujemy go w domu, to tłuste sosy z dodatkiem cukru i konserwantów możemy zastąpić własnoręcznie przygotowanym dressingiem na bazie jogurtu naturalnego i ulubionych przypraw. Takie danie będzie nie mniej smakowite, a jednak znacznie zdrowsze i tym samym lepsze dla ciężarnej, która szczególnie powinna dbać o zdrową i zbilansowaną dietę.

Jeśli wciąż mamy wątpliwości, czy kebab w przypadku konkretnej ciąży jest zdrowy, warto porozmawiać o tym z lekarzem prowadzącym ciążę lub z doświadczonym dietetykiem.

Kebab, a karmienie piersią: można jeść, czy lepiej go unikać?

Współczesne zalecenia odnośnie diety mamy karmiącej nie uwzględniają żadnych restrykcji dietetycznych, chyba że stan zdrowia kobiety i/lub dziecka tego wymagają — wtedy należy skonsultować się z lekarzem i doświadczonym dietetykiem.

Kebab, a karmienie piersią: czy można od czasu do czasu pozwolić sobie na tego typu fast food, czy znacząco wpłynie on na smak i skład mleka w piersiach mamy karmiącej?

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Ekspert radzi:

Nie ma przeciwwskazań, aby kobieta karmiąca piersią raz na jakiś czas zjadła kebab. Tym bardziej, gdy na co dzień dba o to, aby jej dieta była zdrowa i zróżnicowana. Kebab nie jest najzdrowszym posiłkiem, dlatego podkreślamy, że warto spożywać go sporadycznie, jedynie w sprawdzonych restauracjach.

Kabab, a karmienie piersią — duży dodatek czosnku lub przypraw stosowanych w niektórych sosach do kebaba może nieznacznie (bardzo nieznacznie!) wpłynąć na smak mleka kobiecego. Jednak wbrew pozorom jest to dla dziecka bardzo korzystne. Dzięki temu maluszek uczy się nowych smaków i aromatów, co bardzo przyda się przy późniejszym rozszerzaniu diety (po ukończeniu przez dziecko 6 m.ż.).

 

Kebab, a kamienie piersią: alergie pokarmowe

Oczywiście, gdy maluszek ma przez lekarza stwierdzoną i potwierdzoną badaniami alergię na niektóre produkty spożywcze, mama karmiąca może dostać od lekarza/dietetyka zalecenie, aby w swojej diecie unikać tych właśnie produktów.

W razie wątpliwości kobieta karmiąca piersią zawsze powinna skonsultować swoją dietę (w tym możliwość zjedzenia np. kebaba) z lekarzem lub doświadczonym dietetykiem.

 

Konsultacja medyczna

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Dofinansowanie UE
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
Akceptuję