Co jeść przed ciążą, aby poprawić swoją płodność? Jak powinna być skomponowana dieta przyszłej matki, aby nie zabrakło w niej składników, które zwiększą szansę na zajście w ciążę? Czy odchudzanie przed ciążą jest konieczne? Jeśli niebawem planujesz zajść w ciążę i nurtują Cię te oraz inne pytania, to poniższy artykuł jest dla Ciebie.
Kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, często zyskuje bardzo silną motywację do tego, aby poprawić swoje odżywianie. Warto jednak mieć świadomość tego, że nie tylko dieta kobiety w ciąży, ale także dieta przyszłej matki, która dopiero zaczyna swoje starania o dziecko, ma wielkie znaczenie. Właściwe odżywianie jeszcze przed zajściem w ciążę wpływa na stan odżywiania przyszłej mamy, jej płodność, a nawet na stan zdrowia przyszłego dziecka. Dlatego warto wiedzieć, co jeść przed ciążą i co brać przed ciążą (czyli jakie suplementy przyjmować), aby wejść w błogosławiony stan dobrze przygotowaną.
Co jeść przed ciążą?
Pytanie o to, co jeść przed ciążą jest bardzo ważne. Sposób odżywiania wpływa nie tylko na płodność i stan zdrowia przyszłej mamy, a także ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia dziecka. Ważne jest, aby dieta przyszłej matki wysyciła jej organizm składnikami pokarmowymi (np. żelazem, kwasem foliowym, magnezem), ponieważ będzie to miało wpływ na rozwój narządów płodu, a nawet na stan jego zdrowia już w dorosłym życiu (np. na ryzyko rozwoju takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze).
Badania naukowe potwierdzają bowiem, że tzw. programowanie żywieniowe – czyli wpływ odżywania kobiety na rozwój płodu oraz stan jego zdrowia w dalszej przyszłości – zaczyna się nie tylko w ciąży, ale jeszcze przed nią. Dlatego warto poznać kluczowe zasady, jakie powinna spełniać dieta przyszłej matki. Pamiętaj, że zmiany w odżywianiu należy podjąć minimum 3 miesiące przed planowaną ciążą.
Dieta przyszłej matki: zasady
Jedz różnorodnie i kolorowo
Najważniejszą cechą diety przyszłej matki jest to, aby była ona jak najbardziej urozmaicona i kolorowa. Im bardziej różnorodna jest Twoja dieta, tym większa szansa, że dostarczysz sobie wszystkich składników, których potrzebujesz. Staraj się, aby na Twoim talerzu nie brakowało kolorowych warzyw i owoców.
Barwniki roślinne to cenne związki o bardzo dużej aktywności biologicznej i dużej sile antyoksydacyjnej, które chronią komórki, w tym także komórkę jajową, przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Szczególnie ważne są dla Ciebie zielone warzywa liściaste, które obniżają ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu oraz zbyt niskiej masy urodzeniowej dziecka. Włączaj więc do menu sałatki na bazie szpinaku, jarmużu, rukoli, sałaty, roszponki. Zawsze skrapiaj je olejem roślinnym, np. oliwą lub olejem lnianym, ponieważ niektóre związki (np. witamina A, E i K) wchłoną się tylko w obecności tłuszczu.
Dbaj o regularność posiłków
Staraj się jeść częstsze, ale mniejsze posiłki. Najlepiej jedz 4-5 posiłków dziennie, a między nimi zachowaj odstęp około 3 godzin. W czasie tej przerwy między jednym a drugim posiłkiem, nie dojadaj, ale za to nawadniaj się. Jedząc częściej, ale mniej, dajesz szansę swojemu organizmowi na to, aby dobrze strawił i wchłonął to, co dostarczyłaś mu razem z posiłkiem.
Nawadniaj się
Pij około 2-2.5 litra płynów dziennie, z czego niech co najmniej połowę stanowi woda mineralna. Pij małymi łykami przez cały dzień – wtedy nawadnianie jest najbardziej efektywne. Picie odpowiedniej ilości wody sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, poprawia procesy trawienia i wchłaniania, utrzymuje na odpowiednim poziomie przemianę materii, ułatwiając zachowanie lub uzyskanie odpowiedniej masy ciała (co ma znaczenie, jeśli wskazane jest u Ciebie odchudzanie przed ciążą).
Właściwy poziom nawodnienia wpływa też na jakość śluzu w obrębie narządów płciowych – jeśli śluz w pochwie ma zbyt małą ilość wody, to plemniki przemieszczają się w nim wolniej i mniej skutecznie wędrują w głąb macicy.
Jedz tłuszcze omega-3
Ich szczególnie dobrym źródłem są tłuste ryby morskie. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że są one często zanieczyszczone rtęcią oraz dioksynami, dlatego pewnych gatunków ryb lepiej unikać – są to: makrela królewska, rekin, miecznik, tuńczyk, halibut, łosoś atlantycki. Przy wyborze ryby na posiłek, kieruj się zasadą: im mniejszy gatunek, tym lepiej. Dlatego dobre dla Ciebie będą sardynki, szprotki, śledzie.
Tłuszcze omega-3 są bardzo ważne w diecie przyszłej matki, ponieważ korzystnie wpływają na płodność: poprawiają jakość śluzu szyjki macicy, regulują cykle miesiączkowe oraz gospodarkę hormonalną. Do innych źródeł tłuszczów omega-3 zaliczają się: olej lniany, siemię lniane, oliwa z oliwek, orzechy włoskie – ich także nie powinno zabraknąć w Twoim menu.
Włączaj do menu Superfoods
Co jeszcze warto jeść przed ciążą? Superfoods, czyli inaczej superżywność. Superfoods to naturalne i nieprzetworzone produkty, w których badania naukowe potwierdziły obecność związków bioaktywnych. Związki te m.in. poprawiają odporność, regenerację komórek oraz mogą zapobiegać rozwojowi wielu przewlekłych chorób, np. cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy, osteoporozie, nowotworom. Wiele superfoods ma także dobroczynne działanie na płodność i z tego względu warto, aby były obecne w diecie przyszłej matki.
Oto kilka supefoods, na które warto znaleźć miejsce w swoim menu:
- zarodki pszenne – to produkt bardzo bogaty w cynk, świetnie wpływający na płodność, a także bardzo dobre źródło witaminy E. Zarodki mogą okazać się „żywieniowym” wsparciem przy leczeniu endometriozy i zaburzeń owulacji. Do menu możesz włączyć także olej z zarodków pszennych.;
- owoce goji – są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu pomagają neutralizować stres oksydacyjny, niekorzystny dla płodności;
- imbir – działa przeciwzapalnie, poprawia funkcje seksualne oraz płodność;
- siemię lniane – dzięki niemu zwiększysz zawartość tłuszczów omega-3 w swojej diecie. Kobiety, które spożywają większe ilości tłuszczów omega-3, są mniej narażone na wystąpienie endometriozy, a także mają mniejsze ryzyko zaburzeń owulacji;
- kakao – to bardzo dobre źródło flawonoidów, zaliczanych do bardzo silnych przeciwutleniaczy. Wybieraj naturalne kakao i nie dosładzaj go. Od czasu do czasu możesz też pozwolić sobie na gorzką czekoladę o zawartości kakao minimum 80%.
Co brać przed ciążą?
„Co brać przed ciążą?” to jedno z częstszych pytań zadawanych przez pacjentki, które planują zajść w ciążę. Zastanawiają się one, jakie suplementy przyjmować w czasie starania się o dziecko. Od tego, co kobieta będzie brać przed ciążą, może zależeć zdrowie przyszłego maluszka, dlatego w suplementacji przyszłej mamy nie może zabraknąć:
Kwasu foliowego
Kwas foliowy to inaczej folacyna lub witamina B9. Jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego oraz procesów powstawania czerwonych krwinek. Niedobór tej witaminy u kobiet ciężarnych zwiększa u dziecka ryzyko:
- rozwoju wad cewy nerwowej,
- rozszczepu wargi i podniebienia,
- wad serca i układu moczowego,
- zbyt niskiej masy urodzeniowej.