Czy można pić kawę w ciąży?

4 marca 2022
Reklama

Nie wyobrażasz sobie życia bez kawy i właśnie dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży? Na pewno ciekawi Cię odpowiedź na pytanie, czy w ciąży można pić kawę? Znajdziesz ją w poniższym artykule wyjaśniamy, jak to jest z kofeiną i czy picie kawy w ciąży jest bezpieczne dla dziecka. 

Czy można pić kawę w ciąży? To jedno z pierwszych pytań, jakie słyszą dietetycy od pacjentek, które niedawno dowiedziały się, że są w ciąży i zaczynają zastanawiać się, co mogą jeść i pić, a z czego powinny raczej zrezygnować. Dlatego wzięliśmy „pod lupę” picie kawy w ciąży – dowiedz się, czy spodziewając się dziecka możesz ją spożywać bez obaw. 

Czy w ciąży można pić kawę?

Tak, w ciąży można pić kawę, ale w niedużych ilościach. Ograniczenia, jeśli chodzi o picie kawy w okresie ciąży, wynikają z tego, że kawa należy do napojów kofeinowym, a kofeina przyjmowana w nadmiarze nie jest związkiem obojętnym dla rozwijającego się dziecka i prawidłowego przebiegu ciąży. Czym właściwie jest kofeina i jakie jej ilości w ciąży uznaje się za bezpieczne? 

Kofeina – poznaj ją bliżej

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Ekspert radzi:

Kofeina to związek roślinny z grupy alkaloidów. Kojarzy nam się głównie z kawą, ale do jej innych naturalnych źródeł zaliczają się też herbaty (obecny w nich alkaloid nazywa się również teiną) oraz produkty z ziaren kakaowca. Co więcej, kofeina występuje też w napojach typu cola oraz napojach energetycznych. 


Warto wiedzieć, że nadmierne, długotrwałe spożycie kofeiny (powyżej 500-600 mg dziennie) może wywoływać takie niekorzystne objawy, jak:

  • nadpobudliwość, 
  • kłopoty ze snem, 
  • uczucie niepokoju, 
  • arytmia serca, 
  • bóle głowy, 
  • problemy żołądkowo-jelitowe. 

W przypadku kobiet w ciąży zaleca się, aby łączna zawartość kofeiny (wynikająca nie tylko z picia kawy w ciąży, ale też ze spożywania innych produktów z kofeiną) wynosiła do 200-300 mg dziennie.

Ile kofeiny w kawie i innych produktach?

Oto, co warto wiedzieć o zawartości kofeiny w kawie, a także w innych produktach spożywczych, aby nie przekroczyć podanego limitu. 

  1. Napar kawy rozpuszczalnej, przygotowanej z jednej łyżeczki, dostarcza średnio około 60 mg kofeiny; w naparze z kawy mielonej jest jej mniej. 
  2. Zawartość kofeiny w naparach kawy mielonej przy użyciu młynka domowego jest niższa, w porównaniu do kawy mielonej, kupowanej w sklepach.
  3. Zawartość kofeiny w porcji herbaty mieści się w granicach 15-65 mg i rośnie wraz z czasem parzenia.
  4. 100 ml napoju typu cola dostarcza 9-13 mg kofeiny, a 100 ml napoju typu pepsi zawiera 10-11 mg kofeiny.
  5. W tabliczce (100 g) czekolady jest od 18 do 74 mg kofeiny. Czekolada mleczna zawiera mniej kofeiny, niż czekolady gorzkie o wyższej zawartości kakao. 

Kawa rozpuszczalna w ciąży: więcej czy mniej? 

Czy w ciąży można pić więcej kawy rozpuszczalnej niż ziarnistej? Większości z nas wydaje się, że kawa rozpuszczalna jest słabsza niż kawa zaparzona ze zmielonych ziaren. Wyniki badań naukowych zaprzeczają jednak temu poglądowi – wyższą zawartość kofeiny stwierdza się w naparach kawy rozpuszczalnej, a niższą w naparach kawy mielonej, otrzymywanej z kawy ziarnistej. Nie oznacza to jednak, że kawa rozpuszczalna w ciąży jest zakazana. Jak można przeczytać wyżej, filiżanka rozpuszczalnej kawy dostarcza około 60 mg kofeiny, więc nadal jest to ilość bezpieczna dla kobiet w ciąży. 

Wystarczy zapamiętać jedną prostą zasadę dotycząca picia kawy w ciąży, bez względu na preferowany rodzaj kawy: pij nie więcej niż jedną filiżankę kawę dziennie. 

Czy można pić kawę inkę w ciąży?

Kawy typu inka i inne kawy bezkofeinowe (np. z korzenia cykorii lub mniszka) są w ciąży dozwolone, pod warunkiem, że nie zmagamy się z cukrzycą ciążową. W przeciwnym razie picie kawy typu inka lub innej zbożowej może dawać wyższe wartości pomiarów cukru. Dzieje się tak dlatego, że wspomniane kawy składają się głównie z węglowodanów, a przy tym najczęściej pijemy je z mlekiem, które także dostarcza nieco cukrów. W efekcie kawa inka w ciąży przy stwierdzonej cukrzycy ciążowej może powodować, że wyniki pomiarów cukrów będą wyższe niż zalecane normy (zajrzyj tutaj, aby dowiedzieć się więcej o cukrzycy ciążowej. 

Należy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, dlatego najlepiej, aby kobieta w ciąży z cukrzycą ciążową sprawdziła sama na sobie, jak działa na nią inka. Jak to zrobić? Należy zjeść posiłek z kawą zbożową i drugiego dnia zjeść taki sam posiłek bez kawy, a następnie porównać wyniki pomiaru cukru. Jeśli po kawie będą wyższe, to sygnał, że aktualnie w ciąży lepiej inkę odstawić.

Rekomendowane produkty

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

 

Autor

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Dofinansowanie UE
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
Akceptuję