Warto wiedzieć, że nadmierne, długotrwałe spożycie kofeiny (powyżej 500-600 mg dziennie) może wywoływać takie niekorzystne objawy, jak:
- nadpobudliwość,
- kłopoty ze snem,
- uczucie niepokoju,
- arytmia serca,
- bóle głowy,
- problemy żołądkowo-jelitowe.
W przypadku kobiet w ciąży zaleca się, aby łączna zawartość kofeiny (wynikająca nie tylko z picia kawy w ciąży, ale też ze spożywania innych produktów z kofeiną) wynosiła do 200-300 mg dziennie.
Ile kofeiny w kawie i innych produktach?
Oto, co warto wiedzieć o zawartości kofeiny w kawie, a także w innych produktach spożywczych, aby nie przekroczyć podanego limitu.
- Napar kawy rozpuszczalnej, przygotowanej z jednej łyżeczki, dostarcza średnio około 60 mg kofeiny; w naparze z kawy mielonej jest jej mniej.
- Zawartość kofeiny w naparach kawy mielonej przy użyciu młynka domowego jest niższa, w porównaniu do kawy mielonej, kupowanej w sklepach.
- Zawartość kofeiny w porcji herbaty mieści się w granicach 15-65 mg i rośnie wraz z czasem parzenia.
- 100 ml napoju typu cola dostarcza 9-13 mg kofeiny, a 100 ml napoju typu pepsi zawiera 10-11 mg kofeiny.
- W tabliczce (100 g) czekolady jest od 18 do 74 mg kofeiny. Czekolada mleczna zawiera mniej kofeiny, niż czekolady gorzkie o wyższej zawartości kakao.
Kawa rozpuszczalna w ciąży: więcej czy mniej?
Czy w ciąży można pić więcej kawy rozpuszczalnej niż ziarnistej? Większości z nas wydaje się, że kawa rozpuszczalna jest słabsza niż kawa zaparzona ze zmielonych ziaren. Wyniki badań naukowych zaprzeczają jednak temu poglądowi – wyższą zawartość kofeiny stwierdza się w naparach kawy rozpuszczalnej, a niższą w naparach kawy mielonej, otrzymywanej z kawy ziarnistej. Nie oznacza to jednak, że kawa rozpuszczalna w ciąży jest zakazana. Jak można przeczytać wyżej, filiżanka rozpuszczalnej kawy dostarcza około 60 mg kofeiny, więc nadal jest to ilość bezpieczna dla kobiet w ciąży.
Wystarczy zapamiętać jedną prostą zasadę dotycząca picia kawy w ciąży, bez względu na preferowany rodzaj kawy: pij nie więcej niż jedną filiżankę kawę dziennie.
Czy można pić kawę inkę w ciąży?
Kawy typu inka i inne kawy bezkofeinowe (np. z korzenia cykorii lub mniszka) są w ciąży dozwolone, pod warunkiem, że nie zmagamy się z cukrzycą ciążową. W przeciwnym razie picie kawy typu inka lub innej zbożowej może dawać wyższe wartości pomiarów cukru. Dzieje się tak dlatego, że wspomniane kawy składają się głównie z węglowodanów, a przy tym najczęściej pijemy je z mlekiem, które także dostarcza nieco cukrów. W efekcie kawa inka w ciąży przy stwierdzonej cukrzycy ciążowej może powodować, że wyniki pomiarów cukrów będą wyższe niż zalecane normy (zajrzyj tutaj, aby dowiedzieć się więcej o cukrzycy ciążowej.
Należy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, dlatego najlepiej, aby kobieta w ciąży z cukrzycą ciążową sprawdziła sama na sobie, jak działa na nią inka. Jak to zrobić? Należy zjeść posiłek z kawą zbożową i drugiego dnia zjeść taki sam posiłek bez kawy, a następnie porównać wyniki pomiaru cukru. Jeśli po kawie będą wyższe, to sygnał, że aktualnie w ciąży lepiej inkę odstawić.