Pizza w ciąży: na co uważać?

Pizza! Kto z nas nie zna smaku tej potrawy? W końcu, jest to jedno z najbardziej popularnych i powszechnie lubianych dań kuchni włoskiej. Co więcej, pizza dorobiła się nawet swojego święta! Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego. To świetna okazja, aby wyjść z rodziną, przyjaciółmi, bądź partnerem na miasto w celu uczczenia tego święta w odpowiedni sposób. Ze względu na prostotę wykonania, dobrym pomysłem może być także wspólne zrobienie pizzy w domu. 

Zdarzają się jednak w naszym życiu okresy, w których szczególną uwagę należy zwracać na to, co jemy na co dzień. Jednym z nich jest na pewno okres, w którym oczekujemy na przyjście na świat dziecka. W tym czasie, o wiele częściej pojawia się nam w głowie myśli – o tym, co nam wolno jeść, a za co lepiej podziękować. Czy pizza, na przykład taka z pieczarkami lub 4 sery – to dobry pomysł na posiłek w ciąży? Co z dodatkami mięsnymi np. salami na pizzy dla kobiety w ciąży? Przychodzimy z pomocą, rozwiewając powyższe wątpliwości, tak aby przyszłe mamy, wyposażone w odpowiednią dawkę wiedzy, mogły smakowicie obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy – i nie tylko.

Czy jedzenie pizzy w ciąży jest dopuszczalne? 

Na pytanie, czy jedzenie pizzy w ciąży jest dopuszczalne, należy odpowiedzieć twierdząco. W końcu, w składzie tego smakowitego placka – oprócz zbóż, czy drożdży, mogą znaleźć się dodatki takie jak: mięsa, sery, warzywa, a nawet owoce. Czyli produkty, które zawierają wiele cennych składników, potrzebnych w okresie ciąży zarówno mamie, jak i rozwijającemu się dziecku. Co więcej, odpowiednio przyrządzona pizza może być zdrowa – zwłaszcza jeśli dominują na niej warzywa, które mogą nam dostarczyć cennych witamin i minerałów.

Należy pamiętać, że ciężarna kobieta powinna z większą dozą rozsądku dobierać potrawy w swoim jadłospisie. Typowa pizza jedzona na mieście – czyli puszyste, wykonane z białej mąki ciasto z wieloma dodatkami – to niestety całkiem pokaźna liczba pustych kalorii, z którymi przyszła mama nie powinna przesadzać. Na dodatki umieszczone na pizzy także należy zwracać uwagę. Zwłaszcza, że przyszła mama ma na swojej liście parę pozycji, na które powinna szczególnie uważać.

Warto jednak zaznaczyć, że mimo konieczności wykluczenia niektórych produktów z diety – nadal możemy przygotować pizzę odpowiednią dla nas. Każdy przy odrobinie kreatywności, uwzględniając poszczególne wymogi i preferencje – zarówno zdrowotne, jak i smakowe – powinien znaleźć coś dla siebie.

Dodatki na pizzy a ciąża: co można jeść a na co lepiej uważać?

Każdy miłośnik pizzy ma swój ulubiony wariant tego dania. Niektórzy preferują prostszą wersję, czyli np. Margheritę, czy pizzę z pieczarkami, inni wychodzą z założenia, że im więcej dodatków – tym smaczniej. Jednak, jak wiemy, w ciąży należy uważniej przyglądać się spożywanym produktom. Dlatego dobrze wiedzieć, na jakie dodatki na pizzy powinny szczególnie uważać przyszłe mamy?

Pizza w ciąży

Pizza z pieczarkami w ciąży

Bardzo popularnym dodatkiem do pizzy w Polsce są pieczarki. I tutaj mamy dobrą wiadomość – tak jak wszystkie inne rodzaje grzybów jadalnych, tak i pieczarki można bez obaw spożywać w ciąży. Zawierają one nie tylko niewiele kalorii, ale są także źródłem cennych witamin i innych minerałów (np. żelaza). Dlatego – pizza z pieczarkami to jeden z bezpieczniejszych wariantów w ciąży.

Nie należy jednak zapominać o tym, że z uwagi na ciężkostrawność grzybów, podczas ich spożywania powinno się zachować umiar. Jednak pieczarki w skromnej ilości, jako dodatek do pizzy – nie powinny zaszkodzić ani przyszłej mamie, ani dziecku. Szczególnie jeśli wybierając pizzę z pieczarkami w ciąży, dobrze przemyślimy dobór pozostałych składników.

Pizza 4 sery w ciąży

Jak to jest z pizzą 4 sery w ciąży? Jak sama nazwa wskazuje, pizzę tę podaje się z różnymi rodzajami sera. Jest to więc dobry moment, aby zastanowić się na tym, czy kobiety w ciąży mogą spożywać ser – a jeśli tak, to jaki?

Sery wykonane z mleka niepasteryzowanego 

Ciężarne kobiety powinny szczególnie uważać na produkty wykonane z mleka niepasteryzowanego, których spożycie w ciąży stwarza zagrożenie zakażenia bakteriami listeriozy.

Z uwagi na powyższe, w ciąży należy szczególnie uważać na takie gatunki serów jak:

  • wszelkie sery pleśniowe – do których zaliczamy popularny składnik pizzy 4 sery, czyli gorgonzolę, czy camembert;
  • sery typu brie;
  • ricotta;
  • miękkie sery kozie.

Z uwagi na to, że wspomniane sery są nieraz produkowane z mleka niepasteryzowanego, istnieje ryzyko, że właśnie one mogą być siedliskiem bakterii odpowiedzialnych za wywołanie niebezpiecznej dla płodu (szczególnie w ostatnim trymestrze ciąży) listeriozy. Jeśli zostaną one dodane na pizzę już po upieczeniu ciasta i nie będą poddane działaniu odpowiednio wysokiej temperatury – potrawa ta nie będzie bezpieczna do spożycia dla ciężarnej.

Sery wykonane z mleka pasteryzowanego 

Warto wskazać, że nie ze wszystkich rodzajów sera musimy rezygnować. Zwłaszcza, że jest to podstawowy składnik pizzy! Sery wykonane z mleka pasteryzowanego są bezpieczne dla przyszłych mam. Wśród nich możemy znaleźć między innymi mozzarellę oraz twarde żółte sery – takie jak Cheddar lub parmezan, do których produkcji wykorzystuje się mniej wody, niż ma to miejsce w przypadku serów miękkich. A to wpływa na mniejszą podatność sera na rozwój bakterii.

Zważywszy na to, że na pizzy 4 sery przeważnie znajdują się także te rodzaje sera, których kobiety w ciąży jeść nie powinny – z pizzy 4 sery w ciąży bezpieczniej będzie zwyczajnie zrezygnować, zwłaszcza jeśli chcemy ją zjeść „na mieście”.

Warto jednak pamiętać, że wszystkie rodzaje sera – tak jak i pozostałe dodatki umieszczane na pizzy, poddane odpowiednio długiemu procesowi pieczenia w wysokiej temperaturze, obniżają ryzyko zakażenia bakteriami praktycznie do zera.

Salami na pizzy w ciąży

Sympatycy pizzy w mięsnym wydaniu, wśród najchętniej wybieranych dodatków wymienią zapewne szynkę, chorizo, pepperoni, kawałki wołowiny, wieprzowiny czy salami. W większości przypadków – mięsa te dodawane są do pizzy jeszcze przed pieczeniem, a więc są odpowiednio wypieczone, dzięki czemu np. salami na pizzy można spożywać – także w ciąży.

Skąd wymóg wysokiej temperatury? W ciąży organizm kobiety jest szczególnie wrażliwy na występujące w produktach bakterie. W przypadku salami, które w procesie produkcji nie jest poddawane działaniu wysokiej temperatury (obróbce termicznej), istnieje zagrożenie związane z listeriozą, toksoplazmozą lub salmonellą.

Aby salami i inne, wyżej wymienione mięsa na pizzy nie powodowały zagrożenia dla kobiety w ciąży, należy je upiec – wraz z pizzą (najlepiej w temperaturze 210 stopni – przez 10-15 minut). Przed spożyciem salami na pizzy w ciąży, zawsze upewnij się, że mięso – tak jak w przypadku serów – zostało dobrze dopieczone.

Owoce i warzywa na pizzy w ciąży

Owoce i warzywa w ciąży to świetne źródło składników pokarmowych dla organizmu przyszłej mamy. W tym przypadku także pizza, wzbogacona o wybrane warzywa, czy owoce, to dobry sposób na przemycenie dodatkowej porcji witamin i minerałów.

Pamiętaj, że w ciąży szczególną uwagę należy przykładać do utrzymywania higieny. Nie tylko w kwestii mycia rąk, ale także produktów spożywczych. Dotyczy to także owoców i warzyw, które umieszczamy na pizzy, szczególnie jeśli nie pieczemy ich razem z pizzą, a dodajemy np. już po wyjęciu potrawy z piekarnika.

Pizza w ciąży

Inne dodatki na pizzy a ciąża

Wiemy już, że kobiety mogą bez większych obaw sięgać po pizzę z pieczarkami, ale na pizzę 4 sery, będąc w ciąży już powinny uważać. Także upieczone salami na pizzy w ciąży, spożywane sporadycznie i w niewielkiej ilości, nie powinno młodej mamie zaszkodzić.

Jednak istnieje parę produktów, o których spożywaniu na pizzy, kobieta powinna zapomnieć, będąc w ciąży.

Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

  • Owoce morza – nawet największa miłośniczka owoców morza musi pogodzić się z tym, że w czasie ciąży ich jedzenie może nieść za sobą ryzyko wystąpienia różnego rodzaju infekcji (pasożytniczych, bakteryjnych i wirusowych). Dlatego lepiej powstrzymać się od dodawania tego dodatku na pizzy dla kobiety w ciąży – zwłaszcza, że nie zawsze możemy mieć pewność, że dany składnik został dostatecznie upieczony;
  • Ostre sosy i przyprawy do pizzy – dodatki do pizzy o wyższym stopniu ostrości, do których zaliczyć możemy np. sosy mogą działać drażniąco na układ pokarmowy i obciążać żołądek. A to może wpłynąć na gorsze samopoczucie i być powodem wystąpienia np. zgagi;
  • Inne produkty mięsne – kiełbasy lub boczek zdecydowanie zaliczają się do dodatków z kategorii ciężkostrawnych. Nie tylko sprzyjają wzrostowi cholesterolu we krwi, ale też mogą powodować nieprzyjemne w skutkach dolegliwości żołądkowe takie jak wzdęcia, czy uczucie ciężkości. Należy uważać także na dodatki do upieczonej już pizzy – takie jak np. szynka prosciutto, której spożywanie w ciąży nie jest wskazane. Dlaczego? Produkt ten wędzony jest w niskiej temperaturze w procesie produkcji, a to nie gwarantuje pozbycia się z mięsa bakterii.

Domowa pizza w ciąży: zdrowy kompromis

Wspólne przyrządzanie posiłków nie tylko zacieśnia więzy, ale może też być świetną formą rozrywki i ciekawym urozmaiceniem spędzania wolnego czasu. Szczególnie, jeśli dotychczas tego nie próbowaliście. Tym bardziej, że przygotowując pizzę w domu, mamy swobodę co do doboru dodatków (być może uda nam się stworzyć nawet pizzę 4 sery, którą kobieta w ciąży będzie mogła zjeść bez obaw). Dzięki temu, podniebienie każdego smakosza może być odpowiednio zaspokojone.

Każdy składnik samodzielnie przyrządzanej pizzy to nasz wybór – i to już od momentu zakupu składników do przyrządzenia potrawy. Dzięki temu, pizza zazwyczaj jest znacznie zdrowsza niż ta ze sklepu, bądź restauracji. W tym przypadku mamy wpływ nie tylko na produkty, których użyjemy, ale też sam sposób przygotowania. A przepisów na fit pizzę jest niezliczona ilość!

Pizza w ciąży

Aby ciasto było zdrowsze, mąkę pszenną możemy zastąpić bogatszą w błonnik mąką pełnoziarnistą. Jeśli chcemy uniknąć dodatku zbóż, bądź dodatkowej porcji glutenu do swojego menu, możemy też spróbować zrobić spód z kalafiora, batata, czy cukinii. Sam wierzch pizzy warto natomiast udekorować dodatkową porcję warzyw.

W Internecie możemy znaleźć niezliczoną ilość przepisów, które doskonale sprawdzą się jako zdrowe zamienniki dla popularnych dań typu fast-food.

Pizza w  ciąży: jeśli tak, to jaka?

Jeśli przekonała Cię wizja wspólnego, rodzinnego gotowania lub lubisz fast foody na tyle, że nie jesteś w stanie z nich zrezygnować – także w czasie ciąży – to właśnie domowa pizza może być dla Ciebie doskonałym rozwiązaniem. Mając wpływ na dobór składników i wielkość porcji – możesz przygotować pizzę „szytą na miarę”! Podpowiadamy, o czym warto pamiętać, chcąc przygotować zdrowszą wersję pizzy w ciąży.

Pizza w ciąży: co wybrać, na co zwrócić uwagę?

  • Grubość ciasta – z uwagi na kaloryczność posiłku, zdecydowanie lepiej sprawdzi się wybór cienkiego ciasta;
  • Rodzaj ciasta – spód będzie zdrowszy, jeśli wybierzemy mąkę pełnoziarnistą lub zastąpimy ciasto na pizzę wcześniej wspomnianym spodem z kalafiora, cukinii, czy batata;
  • Jakość składników – pamiętajmy, aby dobierać składniki dobrej jakości, o których pochodzenie nie musimy się martwić, nie zapominając o tych niedozwolonych w ciąży;
  • Ilość składników – im mniej składników na pizzy, tym będzie ona mniej kaloryczna i ciężkostrawna. Szczególnie jeśli mowa o dodatku mięsa np. salami na pizzy. Dokonując wyboru, lepiej postawić na pizzę z wegetariańską, margheritę na cienkim cieście lub pizzę z pieczarkami, zamiast wyboru pizzy 4 sery – która i tak nie jest wskazana w ciąży.

Pizza w ciąży: na co jeszcze należy uważać?

Jeśli nie zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie domowej pizzy – w dalszym ciągu sklepy spożywcze oferują nam niezliczoną ilość gotowych, mrożonych potraw. Wśród nich jest także całkiem spora oferta pizz mrożonych. Jeśli najdzie nas ochota na pizzę, może nam przyjść na myśl także zamówienie pizzy z dowozem do domu z restauracji. Co z tymi wariantami pizzy? Czy ciężarna może bez obaw spożywać pizzę mrożoną lub wcześniej przygotowaną i odgrzewaną?

Mrożona pizza w ciąży 

Nie ma szczególnych przeciwwskazań do spożywania przez kobiety mrożonej pizzy w ciąży. Przed zakupem należy jednak upewnić się co do składu pizzy, tak aby nie zawierała ona składników, których ciężarna jeść nie powinna. Tak jak w przypadku innych produktów, i w tym przypadku należy sprawdzić datę przydatności pizzy do spożycia i upewnić się co do prawidłowych warunków przechowywania produktu.

Mrożona pizza jest potrawą, którą bez wątpienia należy poddać działaniu wysokiej temperatury w trakcie przygotowania. Odpowiednio długa obróbka termiczna sprawia, że produkt ten jest bezpieczny do spożycia.

Pizza na dowóz 

Obok pizzy mrożonej, często zamawiamy gotowe posiłki z dowozem z restauracji. Pamiętajmy, aby podczas składania zamówienia poprosić o jednoczesne pieczenie wszystkich składników wraz z ciastem na pizzę. Taki sposób przygotowania to dla nas gwarancja, że wszelkie ewentualne bakterie – czy to z sera, mięsa, czy nieodpowiednio umytych warzyw, zostały zneutralizowane w procesie pieczenia.

Pizza odgrzewana w ciąży

Czasem – przygotowując, bądź zamawiając pizzę, nie mierzymy sił na zamiary i okazuje się, że otrzymane danie jest zdecydowanie za duże. W takich przypadkach decydujemy się odłożyć część posiłku na później. Wiemy, że świeżo upieczona pizza to nie problem, ale co z pizzą odgrzewaną?

W zasadzie nie ma przeciwwskazań, aby przyszła mama zjadła odgrzewaną pizzę, jeśli mamy pewność co do odpowiedniego sposobu jej przechowywania. Dla bezpieczeństwa – odgrzewany posiłek powinien być poddany działaniu temperatury powyżej 75 stopni Celsjusza. Pamiętajmy jednak, że ciężarna nie powinna jeść zupełnie zimnej pizzy, szczególnie jeśli nie wiemy, ile czasu upłynęło od jej pierwotnego przygotowania.

Pizza w ciąży: kiedy powinnaś z niej zrezygnować?

Każda kobieta jest inna i inaczej przechodzi przez okres ciąży. Dla niektórych ciężarnych – odżywianie w ciąży nie stanowi dużego problemu. Inne natomiast powinny uważać – szczególnie, gdy występują u nich poszczególne dolegliwości zdrowotne.

W przypadku występowania jakich chorób lepiej unikać spożywania pizzy w ciąży?

  • Nadwaga lub otyłość;
  • Cukrzyca ciążowa;
  • Insulinooporność;
  • Choroby układu pokarmowego, np. cholestaza ciężarnych.

Droga mamo: zadbaj o urozmaicenie diety

W ciąży szczególnie ważne jest staranne dobieranie spożywanych produktów, tak by jadłospis był urozmaicony – zarówno w owoce, warzywa, nabiał, dobrej jakości mięso, jaja i zboża. Zwłaszcza, że dbamy nie tylko o siebie i swoje zdrowie, ale także o prawidłowy rozwój maluszka. Posiłki należy komponować tak, aby były jednocześnie smaczne i odżywcze.

Pizza w tradycyjnej formie, nie jest potrawą, która dostarcza wielu składników, potrzebnych kobiecie w okresie ciąży. Wręcz przeciwnie, jest uboga w składniki odżywcze. Tak jak pozostałe dania potocznie określane jako ‘fast-food’, pizzę w ciąży można spożywać bardzo sporadycznie.

Odpowiedzialne podejście do zasad prawidłowego odżywiania w ciąży to utrzymanie ciężarnej w zdrowiu oraz prawidłowy rozwoju płodu.

Konsultacja medyczna

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Dofinansowanie UE
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
Akceptuję