Bezmleczna dieta dla dziecka

Twoje dziecko albo któreś z Was – rodziców – nie może pić mleka? Głowa do góry! Dieta bezmleczna może być smaczna i pełnowartościowa, a przepisy na potrawy równie łatwe, jak w jadłospisie z udziałem produktów mlecznych. Wystarczy wprowadzić w życie kilka wskazówek, które ułatwią komponowanie diety bez nabiału.
To głównie niemowlęta oraz małe dzieci zmagają się z alergią na białka mleka krowiego i wymagają diety eliminacyjnej, jaką jest w tym wypadku dieta bezmleczna. Zdecydowana większość małych pacjentów między 3. a 5. rokiem życia (około 90%) wyrasta z tej alergii, jednak zanim to nastąpi, wymagają stosowania diety bez nabiału. Jak dobrze skomponować menu dziecka z alergią pokarmową? Jakie produkty na diecie bezmlecznej należy uznać za zakazane? Jak zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby serwować ulubione potrawy bez nabiału? Poniżej mamy dla Ciebie nie tylko odpowiedzi na te i inne pytania, ale również gotowe do zastosowania przepisy.
Dieta bezmleczna – produkty zakazane
Stosowanie diety, która ma wykluczyć białka mleka krowiego, wymaga sporej wiedzy i zaangażowania pacjenta. Zakazane produkty to nie tylko mleko i jego przetwory, czyli jogurty, maślanki, kefiry, serki, śmietany, masło, sery. Dieta bezmleczna wymaga również czujności wobec wielu innych wyrobów, które raczej nie kojarzą nam się z mlekiem, jak choćby niektóre wędliny. Wynika to z tego, że do wyrobów garmażeryjnych czy mięsnych, a także cukierniczych i piekarniczych, producenci nierzadko dodają białka mleka (np. kazeiniany). Może to dotyczyć nawet produktów farmaceutycznych. Dlatego trzeba być uważnym i wnikliwie czytać etykiety, bo produkty zakazane na diecie bezmlecznej to także te, w których znajdziesz następujące składniki:
- kazeina, kazeinian, kazeinian sodu lub potasu, hydrolizat kazeiny,
- serwatka, białka serwatkowe,
- laktoglobuliny, laktoferyna.
W dalszej części artykułu znajdziesz jadłospis, będący przykładem tego, jak może wyglądać dieta bez nabiału, ale na początek dowiedz się, w jakich produktach może „ukrywać się” mleko:
- pasty do smarowania pieczywa;
- zupy i sosy w proszku, kostkach lub słoikach;
- gotowe potrawy w puszkach lub słoikach, np. gołąbki lub klopsiki w sosie pomidorowym;
- pasztety, kiełbasy o wysokim stopniu zmielenia (na przykład mortadela, parówki);
- płatki i musli (zwłaszcza z dodatkiem czekolady), kaszki dla dzieci;
- pieczywo, zwłaszcza cukiernicze (na przykład herbatniki, wafle, gofry, krakersy); ciasta i wyroby ciastkarskie;
- masło, margaryny i mieszanki obu tych tłuszczów, czyli miksy do smarowania;
- napoje kakaowe w proszku, kremy deserowe w proszku, np. krem do karpatki;
- gotowe dania garmażeryjne i typu fast food (np. pizza, potrawy makaronowe, lasagne, zapiekanki);
- czekolada, batoniki, cukierki;
- lody i desery lodowe.
Warto też pytać farmaceutów w aptece, czy kupowany przez nas lek nie zawiera białek mleka. Czasami nawet takie „ukryte” w lekarstwie białko mleka może wywołać u naszej pociechy objawy alergii.
Menu dziecka z alergią pokarmową na mleko a wapń
Kiedy najmłodsi członkowie rodziny mają alergię na mleko, ich rodzice z niepokojem pytają lekarzy i dietetyków: „A co z wapniem? Z jakich produktów go dostarczyć, aby nasze dziecko rozwijało się prawidłowo?”. To uzasadnione pytanie, bo właśnie mleko i jego przetwory stanowią najlepsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Ale spokojnie – wapń jest obecny także w wielu innych produktach. Poniższa tabela z produktami bogatymi w wapń z pewnością ułatwi komponowanie menu dziecka z alergią pokarmową na mleko.
Produkty spożywcze będące dobrym źródłem wapnia w diecie bezmlecznej
Kategorie produktów
|
Produkty najbogatsze w wapń
|
Produkty zbożowe | Amarantus, zarodki pszenne, otręby pszenne, kasza gryczana, kasza jęczmienna, pumpernikiel, ryż brązowy, chleb żytni pełnoziarnisty, chleb żytni razowy, płatki owsiane, płatki jęczmienne |
Orzechy, pestki, nasiona | Migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacjowe, nasiona słonecznika, lnu i sezamu, mak niebieski |
Warzywa | Nasiona warzyw strączkowych (zwłaszcza soja, fasola), boćwina, fasolka szparagowa, brokuły, brukselka, buraki, kapusta, jarmuż, natka pietruszki |
Owoce | Maliny, pomarańcze, mandarynki, porzeczki, figi suszone, morele suszone, rodzynki |
Produkty pochodzenia zwierzęcego, inne niż mleko | Jaja, ryby – zwłaszcza te spożywane wraz z ościami (na przykład sardynki) |
Ekspert radzi
Warto pamiętać o tym, że do dobrego wchłaniania się wapnia z jelit do krwi potrzebna jest witamina D. W okresie letnim organizm samodzielnie wytwarza odpowiednie ilości tej witaminy – powstaje ona w skórze na skutek działania promieni słonecznych. Jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy dzień jest krótki, a słońce świeci nisko, niezbędna jest suplementacja tą witaminą.
Więcej o witaminie D dla dzieci możesz przeczytać tutaj.
Uwaga na fosforany
Istnieją też czynniki ograniczające wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego – jednym z najważniejszych jest nadmiar fosforu w diecie. To minerał zdecydowanie bardziej „wszędobylski” w żywności niż wapń. Występuje m.in. w takich produktach, jak: mięso, ryby, produkty zbożowe, orzechy, jaja – czyli wyrobach o wysokiej wartości odżywczej, których lepiej nie wykluczać z codziennego jadłospisu. Możesz za to wyeliminować z menu produkty, w których wysoka zawartość fosforu wynika z obecności fosforanów i polifosforanów, czyli substancji dodawanych przed producentów jako konserwanty czy regulatory kwasowości. Obecne są one przede wszystkim w wędlinach i innych przetworach mięsnych, koncentratach zup i deserów w proszku, serkach topionych, napojach typu cola – tych produktów lepiej nie włączać do menu dziecka z alergią pokarmową na mleko.
Nietolerancja laktozy a dieta bez nabiału
Laktoza to naturalny cukier mleczny. Ulega on trawieniu w jelicie cienkim przez enzym nazywany laktazą. U dorosłych, wraz z wiekiem, wydzielanie tego enzymu zmniejsza się, co może skutkować nietolerancją laktozy, które objawia się m.in. bólami brzucha, wzdęciami, biegunkami , które występują po wypiciu mleka i jego przetworów. Jednak warto tutaj podkreślić, że przy nietolerancji laktozy nie jest wymaga dieta bez nabiału. Mleko i mleczne przetwory mogą pojawiać się w menu, ale najlepiej te określone jako „bez laktozy”. Jednak warto dodać, że choć niektóre osoby z nietolerancją laktozy źle tolerują mleko, to dobrze się czują po fermentowanych napojach mlecznych, czyli jogurtach, kefirach, maślankach.
Dieta bez nabiału – jadłospis
Zastanawiasz się, jak może wyglądać jadłospis dla dziecka, które wymaga diety bez nabiału? Oto propozycja takiego jadłospisu na cały dzień.
Przykładowy jadłospis dla dziecka na diecie bez nabiału
ŚNIADANIE | Płatki owsiane gotowane na napoju roślinnym migdałowym (wybierz napój bez dodatku cukru) podane z malinami i delikatnie podprażonymi na suchej patelni nasionami sezamu |
DRUGIE ŚNIADANIE | 2 kromki chleba żytniego razowego posmarowane humusem, sałata, pomidor |
OBIAD | Pieczony łosoś z brokułami gotowanymi na parze (brokuły gotujemy bez przykrycia) oraz z ugotowanym amarantusem, posypanym świeżą natką pietruszki
Na deser: parę suszonych fig lub moreli |
PODWIECZOREK | Zielony koktajl z jarmużem i pomarańczą |
KOLACJA | Ryż brązowy z pieczonym jabłkiem i cynamonem |
Dieta bez mleka krowiego – przepisy
Co zrobić, kiedy nasza pociecha domaga się potraw, do których zazwyczaj dodaje się krowie mleko lub jego przetwory? Zastąp mleko jego roślinnymi zamiennikami lub wypróbuj te potrawy w bezmlecznej wersji – zobaczysz, że mogą być równie smaczne jak w tradycyjnej postaci. Poniżej znajdziesz trzy przepisy, które możesz przygotować swojemu dziecku na diecie bez mleka krowiego.
- BUDYŃ CZEKOLADOWY
Weź 1 dojrzałe awokado, 6 łyżeczek naturalnego kakao, 2 łyżki pszczelego miodu, 1 niepełną szklankę napoju roślinnego bez dodatku cukru, np. owsianego, ryżowego, do dekoracji: posiekane orzechy laskowe. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, miąższ wydrąż łyżeczką. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki mus, przelej go do miseczki, udekoruj orzechami.
- LODY OWOCOWE
Wystarczy 1 dojrzały banan, 1 szklanka borówek lub malin, sok z cytryny. Banana pokrojonego na plasterki i borówki wstaw na noc do zamrażarki. Następnie wsyp zmrożone owoce do kielicha blendera, skrop sokiem z cytryny i zmiksuj na gładko.
- KLUSKI LENIWE BEZ TWAROGU
Przygotuj 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, 2 kostki naturalnego sera tofu (2×200 g), 1 szklankę mąki orkiszowej, ? szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki brązowego nierafinowanego cukru, cynamon. Ziemniaki i tofu zmiel w maszynce. Powstałą masę połącz z mąkami i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, dosyp nieco mąki ziemniaczanej. Odrywaj od ciasta niewielkie porcje i formuj z nich wałeczki. Wrzuć je do gorącej i lekko osolonej wody – od momentu wypłynięcia na powierzchnię daj im jeszcze 1 minutę. Podawaj z brązowym nierafinowanym cukrem i cynamonem.