Twoje dziecko albo któreś z Was – rodziców – nie może pić mleka? Głowa do góry! Dieta bezmleczna może być smaczna i pełnowartościowa, a przepisy na potrawy równie łatwe, jak w jadłospisie z udziałem produktów mlecznych. Wystarczy wprowadzić w życie kilka wskazówek, które ułatwią komponowanie diety bez nabiału.
To głównie niemowlęta oraz małe dzieci zmagają się z alergią na białka mleka krowiego i wymagają diety eliminacyjnej, jaką jest w tym wypadku dieta bezmleczna. Zdecydowana większość małych pacjentów między 3. a 5. rokiem życia (około 90%) wyrasta z tej alergii, jednak zanim to nastąpi, wymagają stosowania diety bez nabiału. Jak dobrze skomponować menu dziecka z alergią pokarmową? Jakie produkty na diecie bezmlecznej należy uznać za zakazane? Jak zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby serwować ulubione potrawy bez nabiału? Poniżej mamy dla Ciebie nie tylko odpowiedzi na te i inne pytania, ale również gotowe do zastosowania przepisy.
Dieta bezmleczna – produkty zakazane
Stosowanie diety, która ma wykluczyć białka mleka krowiego, wymaga sporej wiedzy i zaangażowania pacjenta. Zakazane produkty to nie tylko mleko i jego przetwory, czyli jogurty, maślanki, kefiry, serki, śmietany, masło, sery. Dieta bezmleczna wymaga również czujności wobec wielu innych wyrobów, które raczej nie kojarzą nam się z mlekiem, jak choćby niektóre wędliny. Wynika to z tego, że do wyrobów garmażeryjnych czy mięsnych, a także cukierniczych i piekarniczych, producenci nierzadko dodają białka mleka (np. kazeiniany). Może to dotyczyć nawet produktów farmaceutycznych. Dlatego trzeba być uważnym i wnikliwie czytać etykiety, bo produkty zakazane na diecie bezmlecznej to także te, w których znajdziesz następujące składniki:
- kazeina, kazeinian, kazeinian sodu lub potasu, hydrolizat kazeiny,
- serwatka, białka serwatkowe,
- laktoglobuliny, laktoferyna.
W dalszej części artykułu znajdziesz jadłospis, będący przykładem tego, jak może wyglądać dieta bez nabiału, ale na początek dowiedz się, w jakich produktach może „ukrywać się” mleko:
- pasty do smarowania pieczywa;
- zupy i sosy w proszku, kostkach lub słoikach;
- gotowe potrawy w puszkach lub słoikach, np. gołąbki lub klopsiki w sosie pomidorowym;
- pasztety, kiełbasy o wysokim stopniu zmielenia (na przykład mortadela, parówki);
- płatki i musli (zwłaszcza z dodatkiem czekolady), kaszki dla dzieci;
- pieczywo, zwłaszcza cukiernicze (na przykład herbatniki, wafle, gofry, krakersy); ciasta i wyroby ciastkarskie;
- masło, margaryny i mieszanki obu tych tłuszczów, czyli miksy do smarowania;
- napoje kakaowe w proszku, kremy deserowe w proszku, np. krem do karpatki;
- gotowe dania garmażeryjne i typu fast food (np. pizza, potrawy makaronowe, lasagne, zapiekanki);
- czekolada, batoniki, cukierki;
- lody i desery lodowe.
Warto też pytać farmaceutów w aptece, czy kupowany przez nas lek nie zawiera białek mleka. Czasami nawet takie „ukryte” w lekarstwie białko mleka może wywołać u naszej pociechy objawy alergii.
Menu dziecka z alergią pokarmową na mleko a wapń
Kiedy najmłodsi członkowie rodziny mają alergię na mleko, ich rodzice z niepokojem pytają lekarzy i dietetyków: „A co z wapniem? Z jakich produktów go dostarczyć, aby nasze dziecko rozwijało się prawidłowo?”. To uzasadnione pytanie, bo właśnie mleko i jego przetwory stanowią najlepsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Ale spokojnie – wapń jest obecny także w wielu innych produktach. Poniższa tabela z produktami bogatymi w wapń z pewnością ułatwi komponowanie menu dziecka z alergią pokarmową na mleko.
Produkty spożywcze będące dobrym źródłem wapnia w diecie bezmlecznej
Kategorie produktów
|
Produkty najbogatsze w wapń
|
Produkty zbożowe | Amarantus, zarodki pszenne, otręby pszenne, kasza gryczana, kasza jęczmienna, pumpernikiel, ryż brązowy, chleb żytni pełnoziarnisty, chleb żytni razowy, płatki owsiane, płatki jęczmienne |
Orzechy, pestki, nasiona | Migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacjowe, nasiona słonecznika, lnu i sezamu, mak niebieski |
Warzywa | Nasiona warzyw strączkowych (zwłaszcza soja, fasola), boćwina, fasolka szparagowa, brokuły, brukselka, buraki, kapusta, jarmuż, natka pietruszki |
Owoce | Maliny, pomarańcze, mandarynki, porzeczki, figi suszone, morele suszone, rodzynki |
Produkty pochodzenia zwierzęcego, inne niż mleko | Jaja, ryby – zwłaszcza te spożywane wraz z ościami (na przykład sardynki) |