Śledzie to smaczna i ceniona ryba, która często gości w polskich domach, zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Wiele kobiet spodziewających się dziecka, zasiadając przy wigilijnym stole, zastanawia się, czy można jeść śledzie w ciąży? Odpowiedź na to pytanie zależy m.in. od źródła pochodzenia oraz sposobu przyrządzenia śledzi.
Czy w ciąży można jeść śledzie w oleju?
Zacznijmy od analizy popularnej wersji: śledzie w oleju, czy w ciąży można jeść je bez obaw? To danie cieszy się dużym uznaniem, jednak ciężarna powinna zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Śledzie w oleju jedzone w ciąży mogą stanowić zdrowy element diety, ponieważ są cennym źródłem białka, witamin D i B12, a także kwasów tłuszczowych omega-3, (w tym kwas dokozaheksaenowy — DHA), które wspomagają prawidłowy rozwój płodu.