Wigilijne dylematy — czy można jeść śledzie w ciąży?

Śledzie to smaczna i ceniona ryba, która często gości w polskich domach, zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Wiele kobiet spodziewających się dziecka, zasiadając przy wigilijnym stole, zastanawia się, czy można jeść śledzie w ciąży? Odpowiedź na to pytanie zależy m.in. od źródła pochodzenia oraz sposobu przyrządzenia śledzi. 

Czy w ciąży można jeść śledzie w oleju?

Zacznijmy od analizy popularnej wersji: śledzie w oleju, czy w ciąży można jeść je bez obaw? To danie cieszy się dużym uznaniem, jednak ciężarna powinna zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Śledzie w oleju jedzone w ciąży mogą stanowić zdrowy element diety, ponieważ są cennym źródłem białka, witamin D i B12, a także kwasów tłuszczowych omega-3, (w tym kwas dokozaheksaenowy — DHA), które wspomagają prawidłowy rozwój płodu. 

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Ekspert radzi:

W ciąży zaleca się ograniczenie spożywania ryb morskich, a więc także śledzi, do dwóch razy w tygodniu (po około 100 g na 1 porcję) ze względu na zawartość metali ciężkich (rtęć, kadm, ołów) i dioksyn. Dlatego przy świątecznym stole kobieta w ciąży jedząc śledzie w oleju oraz inne potrawy zawierające śledzie, powinna zachować umiar, ponieważ już jeden płat tej ryby waży ok. 100 g

Skoro mówimy o tym, czy można jeść śledzie w ciąży, to warto przypomnieć ogólne zasady spożywania ryb w tym wyjątkowym dla kobiety czasie oczekiwania na dziecko:

Według Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) kobiety planujące ciążę i ciężarne nie powinny spożywać ryb o podwyżsoznym poziomie rtęci, takich jak tuńczyk, gardłosz atlantycki, rekin, miecznik czy marlin.  Ponadto powinny ograniczyć spożycie łososia, troci, śledzi i szprotów poławianych w Bałtyku ze względu na wysoki poziom zanieczyszczeń, przede wszystkim dioksyn i polichlorowanych bifenyli. 

Śledzie w oleju jedzone w ciąży są zatem dozwolone, ale pamiętajmy o umiarze i jakości produktu. Unikajmy ryb, które mogą pochodzić z niepewnych źródeł lub być przechowywane w niewłaściwy sposób, co może zwiększać ryzyko zakażeń m.in. bakteryjnych.

czy można jeść surowe śledzie w ciąży

Czy można jeść surowe śledzie w ciąży?

Kolejne pytanie, które może zadawać sobie przyszła mama, brzmi: czy można jeść surowe śledzie w ciąży? W tym przypadku odpowiedź brzmi: lepiej tego unikać!

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Ekspert radzi:

Surowe ryby, w tym surowe śledzie spożywane w ciąży, mogą zawierać pasożyty i bakterie, jak np. Listeria monocytogenes czy Salmonella, które są niebezpieczne dla kobiet w ciąży i ich dziecka.

Ryby poddane obróbce termicznej są zdecydowanie bezpieczniejsze, dlatego jeśli bardzo zależy Ci na smaku śledzi, będąc w ciąży, surowe śledzie zaserwuj w postaci gotowanej lub pieczonej. W ten sposób zminimalizujesz ryzyko zakażenia chorobą bakteryjną lub pasożytniczą i nadal będziesz cieszyć się smakiem tej pysznej ryby.

Podsumowanie – czy można jeść śledzie w ciąży?

Na pytanie: ,,Czy można jeść śledzie w ciąży?”, odpowiedź brzmi — tak. Jedząc tę rybę, na wszelki wypadek warto jednak pamiętać o kilku, prostych zasadach: 

  • Wybierajmy śledzie ze sprawdzonych źródeł, jak najbardziej świeże i przechowywane w prawidłowy sposób
  • Śledzie w oleju spożywane w ciąży są bezpieczne, pod warunkiem że pochodzą z wiarygodnych, sprawdzonych źródeł i nie mamy wątpliwości co do ich jakości. 
  • Śledzie długo moczone w solance należy przed spożyciem porządnie opłukać, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  • W ciąży ogranicz spożycie ryb morskich, a więc także śledzi, do 200 g tygodniowo
  • Czy można jeść surowe śledzie w ciąży – najlepiej z nich zrezygnować, ponieważ ryzyko związane z zakażeniem bakteryjnym lub pasożytniczym jest zbyt wysokie.

 

Zawsze warto konsultować swoje decyzje żywieniowe z lekarzem prowadzącym ciążę, położną lub doświadczonym dietetykiem, zwłaszcza jeśli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości. Przy suto zastawionym, wigilijnym stole, bezpieczeństwo i zdrowie przyszłej mamy oraz dziecka są najważniejsze!

 

 

Bibliografia:

 

 

 



Konsultacja medyczna

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
Akceptuję