Suplementacja w ciąży – witamina D3 - ePozytywna Opinia

Suplementacja w ciąży – witamina D3

W ramach naszego poradnika na temat przyjmowania suplementów w okresie ciąży (początek można znaleźć tutaj), ostatnio omówiliśmy wskazania dotyczące kwasu foliowego i folianów. Dziś zajmiemy się innym ważnym składnikiem, którego niedobory mogą mieć wiele negatywnych skutków dla mamy i dziecka. Dlaczego witamina D jest tak istotna i jak zapewnić jej właściwą podaż?

Rola witaminy D

Witamina D3 wykazuje szerokie korzystne działanie w organizmie poprzez wpływ na różne przemiany metaboliczne, a także transkrypcje genów. Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna, która zachodzi pod wpływem ekspozycji na słońce.

Małgorzata Więch
Małgorzata Więch
dr inż. - specjalista w zakresie żywienia, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

Dostępne dane naukowe wskazują, że niedobory witaminy D występują powszechnie, niezależnie od szerokości geograficznej, wieku, płci i rasy. Szacuje się, że wśród kobiet w okresie ciąży, na całym świecie, 40-98% ma niedobory witaminy D. Badania polskie wskazują, że niedobór witaminy D występuje u 68-95%, kobiet w ciąży w okresie letnim, a w okresie zimy dotyczy 97-100%.

Możliwe skutki niedoborów witaminy D w ciąży

Wykazano, że niedostateczne ilości witaminy D w czasie ciąży są skorelowane z występowaniem:

  • nietolerancji glukozy i cukrzycy ciężarnych,
  • rzucawki przedporodowej,
  • przedwczesnego porodu,
  • większego ryzyka porodu zabiegowego oraz
  • bakteryjnego zapalenia pochwy w I trymestrze ciąży.

Zgodnie z teorią programowania żywieniowego, skutki niedoboru witaminy D w czasie ciąży mogą mieć niekorzystne konsekwencje w późniejszych okresach życia dziecka.

Jaka dawka witaminy D?

Uważa się, że kobiety w okresie prokreacji i planujące ciążę powinny mieć zagwarantowaną taką podaż witaminy D, jak w ogólnej populacji osób dorosłych. Po potwierdzeniu ciąży suplementacja powinna być prowadzona pod kontrolą stężenia 25(OH)D w surowicy, tak aby utrzymać stężenie optymalne w granicach > 30-50 ng/ml. Jeśli oznaczenie witaminy 25(OH)D nie jest możliwe, zalecane jest stosowanie witaminy D w dawce 2000 IU/dobę, przez cały okres ciąży i laktacji.

Autor: dr inż. Małgorzata Więch – dietetyk, specjalista w zakresie żywienia w Zakładzie Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

W kolejnej części poradnika na temat suplementacji w okresie ciąży, więcej na temat ważnego mikroelementu, jakim jest żelazo.

Oceń ten wpis!

Rekomendowane produkty