Suplementacja w ciąży – witamina D3

W ramach naszego poradnika na temat przyjmowania suplementów w okresie ciąży (początek można znaleźć tutaj), ostatnio omówiliśmy wskazania dotyczące kwasu foliowego i folianów. Dziś zajmiemy się innym ważnym składnikiem, którego niedobory mogą mieć wiele negatywnych skutków dla mamy i dziecka. Dlaczego witamina D jest tak istotna i jak zapewnić jej właściwą podaż?

Rola witaminy D

Witamina D3 wykazuje szerokie korzystne działanie w organizmie poprzez wpływ na różne przemiany metaboliczne, a także transkrypcje genów. Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna, która zachodzi pod wpływem ekspozycji na słońce.

Małgorzata Więch
Małgorzata Więch
dr inż. - specjalista w zakresie żywienia, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

Dostępne dane naukowe wskazują, że niedobory witaminy D występują powszechnie, niezależnie od szerokości geograficznej, wieku, płci i rasy. Szacuje się, że wśród kobiet w okresie ciąży, na całym świecie, 40-98% ma niedobory witaminy D. Badania polskie wskazują, że niedobór witaminy D występuje u 68-95%, kobiet w ciąży w okresie letnim, a w okresie zimy dotyczy 97-100%.

Możliwe skutki niedoborów witaminy D w ciąży

Wykazano, że niedostateczne ilości witaminy D w czasie ciąży są skorelowane z występowaniem:

  • nietolerancji glukozy i cukrzycy ciężarnych,
  • rzucawki przedporodowej,
  • przedwczesnego porodu,
  • większego ryzyka porodu zabiegowego oraz
  • bakteryjnego zapalenia pochwy w I trymestrze ciąży.

Zgodnie z teorią programowania żywieniowego, skutki niedoboru witaminy D w czasie ciąży mogą mieć niekorzystne konsekwencje w późniejszych okresach życia dziecka.

Jaka dawka witaminy D?

Uważa się, że kobiety w okresie prokreacji i planujące ciążę powinny mieć zagwarantowaną taką podaż witaminy D, jak w ogólnej populacji osób dorosłych. Po potwierdzeniu ciąży suplementacja powinna być prowadzona pod kontrolą stężenia 25(OH)D w surowicy, tak aby utrzymać stężenie optymalne w granicach > 30-50 ng/ml. Jeśli oznaczenie witaminy 25(OH)D nie jest możliwe, zalecane jest stosowanie witaminy D w dawce 2000 IU/dobę, przez cały okres ciąży i laktacji.

Autor: dr inż. Małgorzata Więch – dietetyk, specjalista w zakresie żywienia w Zakładzie Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

W kolejnej części poradnika na temat suplementacji w okresie ciąży, więcej na temat ważnego mikroelementu, jakim jest żelazo.

Literatura:

  1. Atta CA, Fiest KM, Frolkis AD, Jette N, Pringsheim T, St Germaine-Smith C, Rajapakse T, Kaplan GG, Metcalfe A.: Global birth prevalence of spina bifida by folic acid fortification status: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Public Health 2016; 106(1): e24–e34, doi: 10.2105/AJPH.2015.302902
  2. Bomba-Opoń D, Hirnle L, Kalinka J, Seremak-Mrozikiewicz A.: Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym w ciąży i połogu. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017; 2(5): 210-214
  3. Czech-Kowalska J, Dobrzanska A.: Suplementacja witaminy D u kobiet ciężarnych i karmiących oraz ich potomstwa. Standardy Medyczne/Pediatria 2012; 9: 689-698
  4. Demuth IR, Martin A, Weissenborn A.: Iron supplementation during pregnancy – a cross-sectional study undertaken in four German states. BMC Pregnancy and Childbirth 2018; 18(1): 491. Doi: 10.1186/s12884-018-2130-5
  5. Dobrzańska A., Socha P.: Suplementacja diety. Wytyczne postępowania u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Standardy Medyczne. Wydawnictwo Media-Press Sp. z o.o. Warszawa 2015

Oceń ten wpis!

Rekomendowane produkty