Niemal każdy rodzic od czasu do czasu zastanawia się, czy kolor stolca malucha jest prawidłowy. Kupki dziecka mogą dostarczyć istotnych informacji na temat jego zdrowia. Jakie kupy robi noworodek, a jakie niemowlę? Czy za prawidłowe można uznać brązowe kupy u niemowlaka? Kiedy czarna kupa u niemowlaka powinna wzbudzić niepokój? Czy żółta, zielona lub zielono-żółta kupa u noworodka to może być normalny kolor stolca? A co w przypadku jasnej kupy u dziecka. O czym może świadczyć biała lub szara kupa u niemowlaka?
W odpowiedzi na te wszystkie wątpliwości rodziców, niejednokrotnie spędzające im sen z powiek – przedstawiamy podstawowy przegląd kupek niemowlęcych. W artykule skupimy się na różnych kolorach stolców, jakie oddają dzieci w pierwszym roku życia.
Jakie kupy robi noworodek zaraz po porodzie?
To, jakie kupy robi noworodek, jest ściśle uzależnione od czasu, jaki upłynął od dnia porodu. Czarna kupa to nic strasznego w pierwszych 1-3 dobach życia, ponieważ noworodek wydala smółkę, czyli stolec o gęstej, tłustawej konsystencji i czarnym lub ciemnozielonym zabarwieniu.
To, jakie kupy robi noworodek w pierwszych 3 dobach życia, zależy od zawartości jego jelit, w których znajdują się pozostałości z życia płodowego, m.in.: wody płodowe, złuszczony naskórek, enzymy, cholesterol i bilirubina.
Zielona lub zielonkawa kupka u noworodka: tzw. kupa przejściowa
Jakie kupy robi noworodek w kolejnych 3-4 dobach życia? Zielona lub zielonkawa kupka u noworodka to tzw. ciemna kupa przejściowa, która jest etapem pośrednim pomiędzy smółką a kupą charakterystyczną dla dalszego etapu noworodkowego. Zielona kupka u noworodka w pierwszym tygodniu życia nie powinna więc wzbudzić niepokoju.
Do 6. tygodnia życia zielonkawa kupka u noworodka także może się pojawić od czasu do czasu tym bardziej, jeśli maluszek jest karmiony wyłącznie piersią.
Jakie kupy robi noworodek, który jest karmiony mlekiem modyfikowanym?
Zielona kupa u noworodka karmionego mlekiem zastępczym lub w sposób mieszany, może pojawić się między 3. a 4. dobą życia oraz w przypadku podawania mieszanki mlecznej wzbogaconej o dużą ilość żelaza.