Jaki chleb dla niemowlaka?

27 stycznia 2022

Właśnie rozszerzasz dietę swojego niemowlaka i zastanawiasz się od kiedy chleb będzie dla niego dobrym posiłkiem? Jakie pieczywo jest najlepsze dla niemowlaka, a jaki chleb jest dobry dla rocznego dziecka? Poznaj odpowiedzi na pytania, dotyczące obecności pieczywa w jadłospisie Twojej pociechy.

Pieczywo to produkt głęboko zakorzeniony w naszej tradycji. Kromka świeżego chleba z masłem należy do przyjemniejszych „spożywczych” wspomnień z dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że w czasie, kiedy rozszerzasz dietę własnego dziecka, zastanawiasz się, jaki chleb dla niemowlaka będzie odpowiedni i od kiedy włączać go do jadłospisu. Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te pytania – zapraszamy do lektury!

Od kiedy chleb dla niemowlaka? 

Zanim odpowiemy na pytanie, jaki chleb dla niemowlaka jest najlepszy, warto dowiedzieć się, od kiedy chleb może pojawiać się w menu dla niemowlaka. W schemacie żywienia niemowląt, opracowanym przez Sekcję Żywieniową Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci i oficjalnie zalecanym przez specjalistów ds. żywienia dzieci, pieczywo wymienione jest wśród produktów zalecanych do wprowadzenia diety dziecka od 7 miesiąca życia. 

Chleb dla niemowlaka – jaki wybrać? 

Wybierając chleb dla niemowlaka, kieruj się zasadą: im prostszy skład chleba, tym lepiej. Unikaj pieczywa, w którego składzie znajdują się cukier, słód (np. jęczmienny), karmel, płatki ziemniaczane, miód, mąka preżelowana (to rodzaj mąki, która ma właściwości pęczniejące – ma ona za zadanie zwiększać wydajność wypieków), syropy. Pamiętaj, że skład pieczywa powinien być dostępny do przeczytania w piekarni. Jeśli na chlebie nie ma etykiety, śmiało poproś sprzedawcę o listę składników, które są w wybranym przez Ciebie chlebie.

W składzie chleba niemal zawsze obecna jest sól.

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Ekspert radzi:

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca zmniejszone spożycie soli u dzieci, aby uniknąć szkodliwego wzrostu ciśnienia tętniczego w późniejszym wieku. Zaleca też unikania dosalania posiłków we wczesnym okresie życia i unikania podawania bardzo słonych pokarmów. Jednak chleb dla niemowlaka z solą w składzie nie stanowi dla niego zagrożenia, ponieważ zazwyczaj maluch je go bardzo niewiele (np. niecałą kromkę dziennie). Najważniejsze jest przede wszystkim to, aby nie dosalać niemowlakowi np. warzyw, ziemniaków, mięsa, zup. A w późniejszych miesiącach życia należy unikać podawaniu dziecku takich słonych produktów, jak pikle, solone mięsa, kostki rosołowe, zupy w proszku, słone paluszki i inne chrupkie oraz jednocześnie słone przekąski (np. chipsy).

Jakie pieczywo dla niemowlaka? 

Wiesz już, że skład chleba dla dziecka powinien być jak najprostszy. Chleby są jednak wypiekane z różnych rodzajów mąki – na sklepowych półkach znajdziesz pieczywo jasne, jak i ciemne.  A jakie pieczywo jest najlepsze dla niemowlaka? Na początku wybieraj te chleby, które wypiekane są z niższych typów mąki (o niższym numerze). Klasyczna, biała mąka to mąka o typie 450 lub 550.

Pieczywo pełnoziarniste to pieczywo z mąki pełnoziarnistej, czyli mąki o typie 2000. Im wyższy typ mąki, tym bogatsza jest ona w błonnik i ciężej strawna dla układu pokarmowego niemowlaka. Dlatego chleby pełnoziarniste, razowe zostaw na dalsze miesiące życia dziecka, zaś na początku wybieraj pieczywo jasne, np. z mąki o typie 550, 720. Jeśli producent nie podał typu mąki, z jakiej dany chleb został wypieczony, to najprawdopodobniej jest to mąka jasna.

Dziecku możesz podawać zarówno jasny chleb pszenny, jak i jasny chleb orkiszowy czy żytni – warto już od pierwszych miesięcy urozmaicać dietę swojego malucha, także w zakresie podawanego mu pieczywa. Unikaj pieczywa z dodatkiem ziaren czy orzechów, dopóki dziecko nie nauczy się dobrze gryźć i połykać pokarmów.

Jaki chleb dla rocznego dziecka? 

Twoja pociecha ma już za sobą okres niemowlęcy i zastanawiasz się, jaki chleb będzie dobry dla rocznego dziecka? To już czas, aby powoli częstować dziecko ciemnym, razowym chlebem. Pamiętaj, aby nowe produkty – a więc i ciemny chleb – zawsze wprowadzać stopniowo i w niewielkich ilościach, obserwując reakcję dziecka. Kieruj się taką zasadą, jak wyżej – wybieraj razowe pieczywo, które ma prosty skład.

Chleb dla niemowlaka – przepis 

Szukasz przepisu na dobry chleb dla niemowlaka? Polecamy Ci poniższy przepis na chleb z mąki żytniej o typie 720 – to świetny wybór dla niemowlaka, któremu po raz pierwszy chcesz dać do spróbowania żytnie pieczywo.

Składniki:

300 g mąki żytniej typ 720, 180 ml wody, 140 g żytniego zakwasu, 1 łyżeczka soli, olej rzepakowy do wysmarowania rąk i blaszki do chleba

Wykonanie:

  1. Dokarmiaj zakwas na dzień przed wypiekiem pieczywa, dodając mąkę i wodę (po ok. 50 g). Nie chowaj go już tego dnia do lodówki, ale pozostaw w ciepłym miejscu.
  2. Wsyp mąkę i sól do miski, wymieszaj.
  3. Dodaj do mąki zakwas, dolej wodę.
  4. Mieszaj całość, aż składniki się połączą. Posmaruj dłonie olejem i uformuj bochenek.
  5. Blaszkę do chleba posmaruj olejem, włóż do niej ciasto, nakryj dokładnie folią spożywczą.
  6. Chleb odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 12 godzin – w tym czasie chleb powinien zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
  7. Zdejmij folię, włóż blaszkę z chlebem do zimnego piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę 230 stopni (tryb góra-dół). W piekarniku umieść też naczynie żaroodporne z wodą.
  8. Po 20 minutach obniż temperaturę do 200 stopni. Piecz kolejne 30 minut.
  9. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez ok. 10 minut. Następnie wyjmij z blaszki i studź na dalej na kratce piekarnika. Chleb zacznij kroić, kiedy już całkowicie ostygnie.

Autor

Sylwia Snopek

Dietetyk w Poradni Diabetologicznej, Instytut Matki i Dziecka

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
Akceptuję