Od jakiego wieku warto wprowadzić tran do diety dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym? Gotowe mieszanki mleczne są zazwyczaj wzbogacone kwasami DHA, a dokładnie stężenie kwasów omega-3 i poszczególnych witamin rodzice znajdą na opakowaniu każdego produktu.
Wraz z momentem rozszerzania diety należy wzbogacać dietę dziecka w produkty naturalnie zawierające kwasy DHA, czyli tłuste ryby morskie (2-3x w tyg.).
Od jakiego wieku można podawać tran? Jeśli dziecko wraz z posiłkami nie spożywa wystarczającej ilości kwasów omega-3 (w tym kwasów DHA) można włączyć suplementację tranu już u 4-6 – miesięcznego niemowlęcia, jednak najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Tran dla 2-latka to doskonałe uzupełnienie diety w cenne kwasy tłuszczowe oraz witaminy
Tran dla dzieci od 2 roku życia — czy warto go stosować? Każdy 2-latek powinien spożywać dziennie ok. 500 mg kwasów omega-3, w tym 150-200 mg DHA. Wraz z momentem rozszerzania diety, należy stopniowo włączać do diety malucha tłuste ryby morskie (2-3 x w tyg.) i produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Tran dla dzieci od 2 roku życia – co jeśli maluch nie lubi ryb? Suplementacja tranu w okresie od jesieni do wiosny jak najbardziej jest wskazana.

Jakie, prozdrowotne właściwości ma tran dla dzieci od 2 roku życia, dlaczego warto włączyć do diety dziecka akurat tran? Dobrej jakości tran jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), które wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, m.in. wspierają:
- prawidłowy rozwój struktur ośrodkowego układu nerwowego, poprawiają szybkość przewodnictwa neuronalnego, mają udowodniony wpływ na poprawę koncentracji i rozwój intelektualny u dzieci, a nawet mogą zmieszać poziom zachowań agresywnych i ryzyko wystąpienia depresji dziecięcej;
- właściwy rozwój siatkówki oka (w szczególności kwasy DHA) i przyczyniają się do prawidłowego widzenia;
- prawidłowy metabolizm insuliny w organizmie, obniżają poziom ,,złego” cholesterolu we krwi;
- mają korzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz immunologicznego.
Dodatkowo tran zawiera witaminy D i A, które są niezbędne m.in.: do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, właściwego rozwoju układu kostnego, oraz wzroku.
Tran dla dzieci od 2 roku życia i młodszych: uwaga na hiperwitaminozę!
Ze względu na zawartość witaminy D, tran dla 2-latka (oraz dla dzieci w innym wieku) warto stosować w sezonie od późnej jesieni do wiosny, kiedy w Polsce ekspozycja dziecka na słońce nie jest wystarczająca do naturalnej, przezskórnej syntezy tej ważnej dla zdrowia witaminy.
Równocześnie należy pamiętać, że mimo swoich wspaniałych właściwości, tran powinien stanowić jedynie uzupełnienie zdrowej, różnorodnej diety dziecka w przypadku, kiedy maluch odmawia jedzenia tłustych ryb morskich lub spożywa je mniej niż 2x w tygodniu.