Zmiany zachodzące w organizmie kobiety w okresie ciąży sprawiają, że wzrasta zapotrzebowanie na konkretne witaminy i mikroelementy. Niektóre z nich są szczególnie istotne dla właściwego rozwoju płodu i dobrej kondycji mamy – zarówno przed, jak i w trakcie porodu.
Stosując w czasie ciąży dietę wegetariańską , która wiąże się z rezygnacją z mięsa, ew. innych produktów zwierzęcych, warto szczególnie zadbać o wystarczającą podaż witamin i mikroelementów – dla zdrowia i dobrej kondycji zarówno mamy, jak i dziecka. Wyjaśniamy, jak działają i podpowiadamy, w jakich produktach przyszłe mamy wegetarianki mogą je znaleźć. Chcesz wiedzieć, co suplementować na diecie wegetariańskiej w ciąży? Zapraszamy do lektury artykułu.
Wegetarianizm a ciąża: jakie witaminy dla wegetarian?
Ciąża to zdecydowanie wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety. Wymaga szczególnej uwagi i dostarczania organizmowi witamin, zgodnie z zapotrzebowaniem. Stosowanie diety wegetariańskiej w ciąży, nieodłącznie wiąże się z tematem suplementacji. Jakie witaminy są szczególnie istotne dla wegetarian?
Wegetarianizm a ciąża: ważna witamina D
Witamina D wpływa między innymi na odpowiednie wchłanianie wapnia i prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforanową.
Produkty roślinne dostarczające witaminę D w dietach wegetariańskich to przede wszystkim fasola, brokuły i zielone warzywa liściaste. W diecie lako-owo-wegetariańskiej dodatkowo będą to żółtka jaj, a w semi-wegetariańskiej i pesco-wegetariańskiej ryby.
Ilości zawarte w tych produktach nie są jednak wystarczające, żeby spełnić zwiększone zapotrzebowanie kobiet ciężarnych na witaminę D. Dlatego też wszystkim kobietom w ciąży na diecie wegetariańskiej zalecana jest dodatkowo suplementacja.
Wegetarianizm a ciąża: kłopotliwa witamina B12
Odpowiadając na pytanie: jakie witaminy dla wegetarian są szczególnie istotne, nie można zapomnieć o Witaminie B12. Pełni ona rolę regulatora produkcji erytrocytów i jest koenzymem różnych przemian biochemicznych w organizmie. Konsekwencją niedostatecznego spożycia tej witaminy przez kobiety w ciąży może być:
- niedokrwistość megaloblastyczna;
- stan przedrzucawkowy;
- zaburzenia neurologiczne.
Produkty pochodzenia roślinnego nie są źródłem witaminy B12. U kobiet w ciąży pozostających na diecie wegetariańskiej, a szczególnie wegańskiej, mogą wystąpić niedobory tej witaminy, dlatego konieczna jest jej suplementacja.
Dla wegetarian, a szczególnie kobiet w ciąży stosujących dietę wegetariańską, dodatkowo zalecane jest spożywanie produktów wzbogacanych witaminą B12:
- płatki zbożowe;
- napoje roślinne;
- algi morskie i drożdże;
- ponadto produkty zastępujące mięso (np. tofu, tempeh).
Wegetarianizm w ciąży: jakie mikroelementy jako suplementacja dla wegetarian?
Cynk: ciąża i poród bez komplikacji
Cynk jest pierwiastkiem mającym wpływ na przebieg ciąży i porodu oraz masę ciała dziecka i obwód jego głowy. Niedobory tego pierwiastka zwiększają ryzyko rozwoju wad ośrodkowego układu nerwowego dziecka, małej masy urodzeniowej, porodu przedwczesnego, zahamowania wzrostu, a u matki nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego i komplikacji podczas porodu.
Źródłem cynku w diecie wegetariańskiej są rośliny strączkowe, soja, orzechy, nasiona i ziarna.