Niemal we wszystkich przepisach na kulki mocy dla dzieci bakalie wymagają uprzedniego namoczenia w wodzie. Można moczyć je w chłodnej wodzie ok. 1-2 godziny lub całą noc. Ewentualnie można zalać je na 10-15 minut ciepłą wodą, aby zmiękły. Warto zostawić nieco wody z moczenia bakalii i w razie potrzeby dodać ją do zbyt suchej masy na kulki mocy.
Także orzechy, często używane w przepisach na kulki mocy dla dzieci, warto namoczyć choćby na 30 minut (lub na całą noc). Dzięki temu zmiękną i znacznie łatwiej będzie je zblendować. Jeśli dziecko ma alergię na orzechy, poniżej przedstawiamy przepisy na kulki mocy z płatków owsianych, twarogu i kaszy jaglanej.
Do niemal każdego przepisu na kulki mocy dla dzieci można dodać ulubione przyprawy np. cynamon, gałka muszkatołową. Jeśli chcemy zwiększyć słodycz kulek, dodajmy syrop z agawy lub miód (miód podajemy dzieciom najwcześniej od 1. roku życia).
Kolejną ważną kwestią w przepisach na kulki mocy jest używanie dobrego malaksera lub blendera, który poradzi sobie z miksowaniem dość gęstej, kleistej masy.
Kulki mocy dla dzieci: prosty przepis z daktyli i płatków owsianych
Najłatwiej przygotować kulki mocy z daktyli i płatków owsianych. Te składniki są łatwo dostępne i lubi je większość dzieci. Najprostszy przepis na kulki mocy z daktyli i płatków owsianych wygląda następująco:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 5-6 szt. niesiarkowanych, namoczonych wcześniej daktyli.
Płatki owsiane rozdrabniamy w mikserze na mąkę i przekładamy do miseczki. Następnie do malaksera/blendera wkładamy daktyle i blendujemy na gładką, kleistą masę. Dodajemy do daktyli zblendowane płatki owsiane i miksujemy (ewentualnie mieszamy łyżką), do połączenia składników.
Jeśli masa na kulki mocy z daktyli i płatków owsianych jest zbyt sucha, można dodać do niej nieco wody z namaczania daktyli. Z kolei jeśli masa na kulki mocy z płatków owsianych jest zbyt kleista, można włożyć ją na 1/2 do lodówki, aby stężała.
Z masy formujemy małe kuleczki (o średnicy ok. 3 cm) i przekładamy na talerzyk, aby nie stykały się ze sobą. Tak przygotowane kulki mocy z daktyli i płatków owsianych nadają się od razu do spożycia. Można je także schować na kilka godzin do lodówki (aby stwardniały). Ewentualnie można je przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniczku, przez ok. 3-5 dni.
Przepis na kulki mocy z daktyli i płatków owsianych można zmodyfikować wedle uznania, dodając do masy np. łyżeczkę kakao lub szczyptę cynamonu. Daktyle można zastąpić namoczonymi wcześniej suszonymi śliwkami, figami lub morelami. Kulki mocy z płatków owsianych można dla smaku i dekoracji obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach laskowych, wiórkach kokosowych lub kakao.
Przepis na kulki mocy z kaszy jaglanej i suszonych owoców
Przepis na kulki mocy z ugotowanej kaszy jaglanej, suszonych fig i moreli stanowi wspaniałą przekąskę, ale także pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub na wycieczkę.
- 6 łyżek ugotowanej, wystudzonej kaszy jaglanej (można ją ugotować na wodzie lub mleku krowim/roślinnym),
- 4 uprzednio namoczone morele, niesiarkowane,
- 3-4 uprzednio namoczone figi, niesiarkowane,
- wiórki kokosowe lub ekspandowany amarantus do obtoczenia kulek mocy (opcjonalnie).