Czy w ciąży można jeść camembert, dlaczego ciężarnym nie zaleca się jedzenia niektórych serów pleśniowych? Czym jest listerioza i czy można zarazić się nią, jedząc w ciąży pasteryzowany camembert? Co z obróbką termiczną serów pleśniowych, czy smażony lub pieczony camembert w ciąży jest bezpieczny, czy można jeść takie sery bez ograniczeń?
W dzisiejszym artykule rozwiewamy wątpliwości dotyczące jedzenia serów pleśniowych w czasie ciąży.
Dlaczego listerioza jest groźna dla przyszłej mamy i nienarodzonego dziecka?
Listeriozę wywołują beztlenowe bakterie listeria monocytogenes, które powszechnie występują m.in.: w glebie, wodzie, zwierzęcych oraz ludzkich odchodach, przez co stosunkowo łatwo może dojść do skażenia żywności — listerioza najczęściej szerzy się drogą pokarmową. Większość zachorowań na listeriozę ma związek ze zjedzeniem wysoko przetworzonej żywności, szczególnie dań mięsnych w restauracjach typu fast-food, wyrobów garmażeryjnych oraz właśnie produktów z niepasteryzowanego mleka.
Objawy choroby są u ciężarnej bardzo niespecyficzne, m.in.: pogorszenie samopoczucia, bóle stawowo-mięśniowe i podwyższona temperatura ciała, dlatego rozpoznanie listeriozy często jest utrudnione.
Jeśli kobieta w ciąży zarazi się listeriozą, zwiększa się u niej ryzyko porodu przedwczesnego oraz poważnych, często śmiertelnych powikłań u płodu i noworodka, m.in.:
- posocznica;
- zapalenie opon mózgowych.
Jak uchronić się przed listeriozą? Czy w ciąży można jeść camembert z mleka niepasteryzowanego?
Czy w ciąży można jeść francuski camembert? Dlaczego niektóre sery pleśniowe mogą być dla ciężarnej niebezpieczne?
Camembert to rodzaj miękkiego sera podpuszczkowego, który oryginalnie wywodzi się z francuskiej Normandii gdzie, zgodnie z tradycyjną recepturą, jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Czy w ciąży można jeść camembert i inne sery pleśniowe?