Jakie konserwanty w kosmetykach dla dzieci: lista
Dobór odpowiednich konserwantów i ich zawartość w produkcie są szczególnie ważne w przypadku kosmetyków przeznaczonych do stosowania u niemowląt i małych dzieci. Ze względu na niedojrzałość organizmu dziecka, dotyczącą budowy i funkcjonowania, jest ono bardziej wrażliwe na ich działanie niż osoba dorosła. Za przykłady najbardziej wskazanych konserwantów w kosmetykach dla dzieci uważa się:
- kwas benzoesowy (Benzoic acid) i jego sól (Sodium benzoate);
- kwas sorbowy (Sorbic acid) i jego sól (Potassium sorbate);
- kwas dehydrooctowy (Dehydroacetic acid);
- kwas lewulinowy (Levulinic acid) i jego sól (Sodium levulinate);
- etyloheksyloglicerynę (Ethylhexylglycerin);
- alkohol benzylowy (Benzyl alcohol).
Fenoksyetanol
Za bezpieczny do stosowania w kosmetykach dla niemowląt i dzieci uważa się również fenoksyetanol (Phenoxyethanol).
Kilka lat temu na wniosek Francji ponownie badano kwestię jego bezpieczeństwa w kremach pod pieluszkę u dzieci poniżej 3 lat, jednak międzynarodowy panel ekspertów nie zmienił dotychczasowych zaleceń i fenoksyetanol może być nadal stosowany w tych produktach.
Kontrowersyjne parabeny
W ostatnich latach estry kwasu p-hydroksybenzoesowego (tzw. parabeny) są obwiniane o bardzo niekorzystne oddziaływanie na układ hormonalny człowieka, jednak wyniki dotychczasowych badań nie są w tej kwestii jednoznaczne. Badania te są kontynuowane, a do czasu ich zakończenia za bezpieczne uważa się obecnie tylko Methylparaben i Ethylparaben, natomiast w skład kosmetyków dla dzieci poniżej 3 lat, stosowanych pod pieluszkę, nie mogą wchodzić Propylparaben i Butylparaben. Inne parabeny są zakazane.

Konserwanty w kosmetykach dla dzieci: czy mogą uczulać?
Wybierając produkty do pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci, powinniśmy uważnie analizować ich skład. Do takiej analizy bardzo przydatna może okazać się umiejętność odpowiedzi na pytanie, po co są konserwanty. Poza samą definicją, warto przyjrzeć się także konserwantom w kosmetykach z punktu widzenia potencjalnego wywoływania przez nie uczuleń.
Niekorzystne działanie konserwantów
Niestety, konserwanty – obok kompozycji zapachowych i barwników – są najczęstszą przyczyną występowania reakcji alergicznych. Ponadto mogą wykazywać inne niepożądane działanie. Z tego powodu niektórych z nich nie powinno się stosować w kosmetykach przeznaczonych dla dzieci. Nie należy jednak zapominać, że stosowanie kosmetyku z rozwijającymi się bakteriami czy grzybami może być znacznie groźniejsze w skutkach, niż uczulenie wywołane przez konserwant.
Konserwanty w kosmetykach mogą uczulać: lista
Do takich składników zalicza się substancje uwalniające formaldehyd, tj.:
- imidazolidynylomocznik (Imidazolidinyl urea);
- DMDM hydantoinę (DMDM Hydantoin);
- diazolidynylomocznik (Diazolidinyl urea).
Niewskazane jest także stosowanie:
- kwasu salicylowego (Salicylic acid) i jego soli (np. Calcium salicylate);
- pochodnych fenolu (np. Triclosan, Sodium o-phenylophenol);
- metylodibromoglutaronitrylu (Methyldibromo glutaronitrile);
- związków jodu (Iodopropynyl butylcarbamate);
- metyloizotiazolinonu (Methylisothiazolinone, MIT).
W ostatnich latach odnotowano coraz częstsze przypadki alergii na metyloizotiazolinon, którym na skutek niepotwierdzonych informacji o szkodliwości parabenów zaczęto je szeroko zastępować. W związku z licznymi przypadkami uczuleń nie należy stosować metyloizotiazolinonu w kosmetykach dla dzieci.

„Nie zawiera konserwantów” – czy na pewno?
Na etykietach produktów można często spotkać hasła „nie zawiera konserwantów”, „bez konserwantów” itp. Co to oznacza?