Pizza bez sosu, czyli jak przygotować oryginalną pinsę?
Sos pomidorowy, bez którego trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek pizzę, w tym przypadku nie będzie potrzebny. Pełna nazwa tego dania to pinsa bianca, co oznacza, że dodatki są po prostu układane na czystym cieście. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie, aby mogło go zabraknąć, możecie wykonać sos z przetartych na grubych oczkach pomidorów z dodatkiem oliwy i pokryć nim całą powierzchnię pinsy. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe na przyjęcie waszych ulubionych dodatków. Co będzie najlepiej pasować? Możliwości jest bardzo wiele, a każda kompozycja z pewnością podkreśli jej doskonały smak.
Sos pomidorowy i mozzarella – najprostszy sposób podania pinsy
Jeśli jesteście wielbicielami margarity, ta propozycja będzie wprost idealna! To także najsmaczniejszy wariant podania, jeśli jesteście na początku kulinarnej drogi w kierunku włoskich przysmaków. Ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, który możecie wzbogacić, dodając do niego czosnek, oregano i bazylię. Następnie ułóżcie pokrojoną w plastry mozzarellę. Możecie także udekorować waszą pinsę listkami bazylii. Ostatnim akordem będzie upieczenie jej w piekarniku i podanie gorącej na talerze. Prostota tego dania, jego pyszny smak i aromat to najlepsze argumenty, by jej spróbować!
Pinsa z szynką dla miłośników mięsnych przysmaków
Sekretem doskonale pasującej do pinsy szynki jest jej właściwy dobór. Aby zachować oryginalną recepturę, warto postawić na szynkę parmeńską, zwaną także prosciutto. Idealna w tym przypadku będzie odmiana crudo, czyli peklowana szynka dojrzewająca z udźca wieprzowego. Cienko krojone plasterki ułożone na pinsie z listkami rukoli świetnie będą się czuć w towarzystwie śmietankowej burraty. Niezwykle aksamitny ser będący połączeniem sera mozzarella i kremowego nadzienia ze śmietanki to prawdziwa perełka, która zwieńczy to znakomite danie!
Jakie warzywa dodać do pinsy?
W wersji bezmięsnej pinsa może zachwycać bogactwem przeróżnych dodatków. Świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe i rukola, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaserwować pinsę z waszymi ulubionymi warzywami, jakich zazwyczaj używacie do pizzy. Jeśli oprócz walorów smakowych zależy wam na tym, żeby pinsa dodatkowo pięknie się prezentowała, możecie zdecydować się na różnokolorowe warzywa. Może to być czerwona papryka, szpinak czy brokuły, posypane kukurydzą konserwową. Dzięki temu to danie będzie nie tylko pyszne, bukiet barw sprawi, że nie będzie można oderwać od niego wzroku.
Warzywa grillowane do pinsy na imprezę w plenerze
Oto propozycja na polskiego grilla połączonego z włoskim przysmakiem. Do tego celu możecie użyć cukinii, pomidorków, bakłażanów i szparagów. Grillowane przez kilka minut warzywa układajcie na pinsie. Najlepiej sprawdzą się do tej kompozycji klasyczne włoskie sery, ale można także zdecydować się na bardziej wyraziste gatunki, jak gorgonzola lub taleggio. Nie bójcie się eksperymentować! Tylko w taki sposób znajdziecie swój ulubiony przepis na pinsę.
Grzyby – jakie najlepiej pasują do pinsy?
Najchętniej wybieranymi grzybami do różnego rodzaju dań są naturalnie pieczarki. Są one łatwo dostępne i proste w obróbce. Pieczarki kładzie się bezpośrednio na nieupieczone ciasto, zyskując szybki i smaczny dodatek. Pinsa będzie także świetnie smakować z kurkami lub borowikami, szczególnie w sezonie jesiennym.
Dania kuchni włoskiej są niezwykle cenione ze względu na nieskomplikowane receptury i szybkie wykonanie. Chcecie wykorzystać je w swojej kuchni? Odkryjcie tajniki prawdziwej włoskiej pinsy i przepisy na jej przygotowanie na stronie przepisy.pl, które pomogą wam stać się prawdziwymi mistrzami w przygotowaniu tego niezwykłego przysmaku!
Artykuł sponsorowany