Żywienie dzieci – najczęściej popełniane błędy

Jakie są najczęściej popełniane błędy  w żywieniu dzieci? Czy będąc rodzicami zwracamy należytą uwagę na to, co znajduje się na talerzach naszych pociech? Co robić, aby nie wykształciły się u nich złe nawyki żywieniowe, które bardzo trudno będzie później zmienić? Czy najczęstsze błędy żywieniowe polegają na obecności niezdrowych produktów w diecie dzieci? Dlaczego ważne jest nie tylko, co i ile jedzą najmłodsi, ale również kiedy i jak często spożywają posiłki? Sprawdź, czy najczęściej popełniane błędy żywieniowe nie dotyczą Ciebie i Twojej rodziny.

Choć wielu rodziców zna zasady prawidłowego żywienia, to błędy w żywieniu dzieci są nadal powszechnym zjawiskiem. Sprzyja temu pośpiech, nieregularny tryb życia i dostęp do gotowej do spożycia, wysoko przetworzonej żywności. Na zauważalne gołym okiem efekty nie trzeba, niestety, długo czekać. Nadwaga, otyłość, problemy żołądkowe, próchnica to tylko niektóre z nich. Jak zatem karmić dziecko, by im przeciwdziałać, a jednocześnie zapewnić mu wszystko, czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju? Poniżej omawiamy najczęściej popełniane błędy w żywieniu dzieci wraz ze wskazówkami, jak ich unikać.

Najczęstsze błędy żywieniowe dotyczące dzieci

Błędy w żywieniu dzieci, popełniane od najmłodszych lat, mogą wpływać na ich zdrowie, a także rozwój fizyczny i intelektualny nie tylko w dzieciństwie, ale też w dorosłości. Najczęściej popełniane błędy żywieniowe dotyczą zarówno ilości i jakości spożywanych produktów, jak i pory oraz częstości spożywania posiłków przez nasze pociechy.

Przekarmianie

Pod względem ilości i rodzaju i spożywanych produktów, dieta dzieci powinna być dostosowana do wieku i zapotrzebowania energetycznego. Pamiętajmy, że pojemność żołądka małego dziecka jest naprawdę niewielka. Jeśli przygotowywane porcje są zbyt duże i maluch nie jest w stanie ich zjeść, nie zmuszajmy go. Jedzenie nie powinno być kojarzone z karą ani nagrodą, ponieważ takie postrzeganie może utrwalać złe nawyki żywieniowe.

Brak regularności 

Dzieci powinny spożywać 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Główne – czyli śniadanie, obiad i kolacja – powinny być bardziej obfite, drugie śniadanie i podwieczorek to posiłki uzupełniające. Zbyt mała lub zbyt duża liczba posiłków jest jednym z częściej popełnianych błędów żywieniowych Dlaczego regularne spożywanie pokarmów jest tak istotne? Zbyt rzadkie posiłki sprawiają, że obniża się poziom glukozy we krwi, co może powodować, że dziecko będzie apatyczne i senne. Zbyt duża liczba posiłków prowadzi najczęściej do spożywania nadmiernej liczby kalorii, przekraczającej zapotrzebowanie energetyczne, co może skutkować rozwojem nadmiaru masy ciała. Pamiętaj, że posiłek to nie tylko śniadanie, obiad czy kolacja, ale wszystkie produkty spożywane w ciągu dnia – owoce podawane na spacerze, chrupki, batoniki, a nawet soki. Pojadanie między posiłkami nie jest zalecane, ponieważ może utrwalać złe nawyki żywieniowe u dzieci.

Nieprawidłowo zbilansowana dieta

Posiłki podawane dzieciom powinny być dostosowane do wieku, zapotrzebowania, a także… uwzględniać upodobania smakowe najmłodszych. Różnorodność wpływa na poprawę apetytu, a szeroki asortyment produktów dostarcza niezbędnych do rozwoju składników odżywczych. 

Małgorzata Więch
Małgorzata Więch
dr inż. - specjalista w zakresie żywienia, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

Aby wykluczyć złe nawyki żywieniowe u dzieci, od najmłodszych lat należy przyzwyczajać je do różnych smaków. Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci to niedostateczna podaż ważnych dla ich zdrowia i rozwoju produktów oraz zbyt częste podawanie żywności mało wartościowej i wysoko przetworzonej.

Błędy żywieniowe: czego dzieci jedzą za dużo, a czego za mało?

Do najczęściej popełnianych błędów żywieniowych, należą: 

  • niedostateczne spożycie mleka i produktów mlecznych, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych i ryb;
  • nadmierne spożycie słodyczy (np. batonów, cukierków, ciast, lizaków), słodzonych soków i napojów, żywności typu fast food.

Jeśli dodamy do tego wymienione wcześniej nieprawidłowe nawyki i zachowania żywieniowe, czyli pojadanie między posiłkami, zbyt małą lub zbyt dużą liczbę posiłków spożywanych w ciągu dnia, traktowanie jedzenia w kategorii kary lub nagrody, wybiórczość w jedzeniu, to lista błędów żywieniowych robi się naprawdę długa.

Aleksandra Świeboda
Aleksandra Świeboda
Kierownik Działu Ocen i Rozwoju Współpracy w Instytucie Matki i Dziecka

Najpierw wiedza, potem praktyka

Znajomość zasad prawidłowego odżywiania nie zawsze przekłada się na odpowiednie zachowania z tym związane. Pomimo opracowanych zaleceń, rekomendacji i standardów medycznych dotyczących żywienia dzieci i młodzieży, a także licznych ogólnopolskich programów upowszechniających zasady zdrowego odżywiania, nieprawidłowości i błędy w sposobie żywienia młodego pokolenia są wciąż bardzo częste. Dlatego tak ważna jest edukacja rodziców, którzy są najbardziej odpowiedzialni za właściwe żywienie i wychowanie swoich dzieci.


Autorzy: Zespół ePozytywnaOpinia.pl we współpracy z Małgorzatą Więch – dr inż., specjalistką w zakresie żywienia z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka.

Oceń ten wpis!