Suplementacja w ciąży – jod i magnez - ePozytywna Opinia

Suplementacja w ciąży – jod i magnez

Z poprzednich tekstów naszego cyklu wiemy już, jakie dawki kwasu foliowego/folianów, witaminy D i żelaza powinno się przyjmować w okresie ciąży w formie suplementów. Poniżej omowimy, jak to powinno wyglądać w przypadku kolejnych ważnych mikroelementów, czyli jodu i magnezu.

Jod – po co, ile i kiedy?

Zapotrzebowanie na jod zwiększa się do 200 µg/dobę już w I trymestrze ciąży, co wynika między innymi ze zwiększonego wychwytu jodu przez kompleks łożysko-płód oraz zwiększonego stężenia hormonów tarczycy. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization – WHO) dobowa dawka suplementacyjna jodu dla kobiet w ciąży powinna wynosić 200-500 µg/dobę. Suplementacja zalecana jest także kobietom planującym ciążę i karmiącym piersią w dawce 200 µg/dobę. W Polsce profilaktycznie jodowana jest sól kuchenna, stąd też ryzyko niedoboru jodu kształtuje się na średnim poziomie. Nośnikami jodu mogą być też woda mineralna i mleko. Suplementacja jodu już w okresie przed ciążą i w czasie ciąży ogranicza, a nawet eliminuje ryzyko wystąpienia ciężkiego niedorozwoju umysłowego i zaburzeń neurologicznych u dzieci.

Małgorzata Więch
Małgorzata Więch
dr inż. - specjalista w zakresie żywienia, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

Prawidłowa czynność tarczycy u kobiet w ciąży zależy od zapasów jodu zgromadzonych w okresie ją poprzedzającym. Jeśli są one wystarczające, produkcja hormonów tarczycy jest odpowiednia nawet w wypadku zwiększonego zapotrzebowania (przynajmniej w I trymestrze), jeśli nie, wówczas rozwija się stan hipotyroksemii o różnym nasileniu.

Magnez – rola i zalecana dawka

Magnez jest składnikiem pokarmowym niezbędnym do aktywacji wielu enzymów, biorących udział w przemianach metabolicznych zachodzących w organizmie. Uczestniczy w syntezie białek, przewodnictwie nerwowo-mięśniowym, termoregulacji, regulacji ciśnienia tętniczego krwi oraz jest związany z gospodarką mineralną kości. Niedobory tego pierwiastka mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego, układu krążenia, a także do apatii, osłabienia, a nawet depresji.

Małgorzata Więch
Małgorzata Więch
dr inż. - specjalista w zakresie żywienia, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

Obniżone stężenie magnezu we krwi zwiększa przepuszczalność błon komórkowych dla jonów sodu i wapnia, powodując wzrost ich stężenia wewnątrz komórki, większą kurczliwość mięśni i ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

U kobiet w ciąży, w stanach obniżonego stężenia magnezu we krwi lub objawach klinicznych, które najczęściej manifestują się bolesnymi skurczami mięśni, zalecane jest wprowadzenie suplementacji w dawkach 200-1000 mg/dobę w zależności od indywidualnego zapotrzebowania organizmu.

Autor: dr inż. Małgorzata Więch – dietetyk, specjalista w zakresie żywienia w Zakładzie Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

Już wkrótce ostatni odcinek naszego poradnika dot. suplementów w okresie ciąży, a w nim wszystko, co musicie wiedzieć o. wielonienasyconych kwasach tłuszczowych.

Oceń ten wpis!

Rekomendowane produkty