Suplementacja w ciąży – ile kwasu foliowego i folianów? - ePozytywna Opinia

Suplementacja w ciąży – ile kwasu foliowego i folianów?

Z poprzedniego tekstu nt. suplementacji w ciąży (można go znaleźć tutaj) wiemy już, dlaczego kwas foliowy i jego aktywowana postać, czyli foliany, są tak ważne dla kobiet – nie tylko w czasie ciąży, ale także przed zapłodnieniem i podczas karmienia piersią. Dziś przybliżymy szczegółowe zalecenia opracowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników.

Co zalecają ginekolodzy i położnicy?

W rekomendacjach PTGiP podkreśla się, że:

  • wszystkie kobiety w wieku rozrodczym powinny uwzględniać w swojej diecie produkty bogate w foliany (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, produkty zbożowe pełnoziarniste, wątróbka, jaja, orzechy, sery), jak również żywność wzbogacaną,
  • kobiety w wieku rozrodczym planujące ciążę powinny stosować suplementację folianami przez okres co najmniej 12 tygodni przed planowaną ciążą,
  • kobiety powinny kontynuować suplementację przez cały okres ciąży oraz w okresie połogu i karmienia piersią. W suplementacji należy brać pod uwagę preparaty o udokumentowanym składzie i działaniu.

Dawki kwasu foliowego, zalecane jako suplementacja kobietom w ciąży i planującym ciążę, są różne w zależności od grupy ryzyka występowania wad płodu i powikłań ciąży.

Małgorzata Więch
Małgorzata Więch
dr inż. - specjalista w zakresie żywienia, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

Badania naukowe potwierdzają lepszą biodostępność aktywnych form folianów w porównaniu z kwasem foliowym. Dostępne są formy aktywnych folianów, takie jak sól wapniowa – folian III generacji oraz sól glukozaminowa – folian IV generacji. Wyniki badań pokazują, że foliany najnowszej generacji (sól glukozaminowa), charakteryzują się o 10% wyższą biodostępnością niż sól wapniowa.

Jakie dawki dla kogo?

W poszczególnych grupach ryzyka zalecenia są następujące:

  1. W grupie kobiet z niskim ryzykiem występowania wad płodu i powikłań ciąży zaleca się stosowanie 0,4 mg kwasu foliowego w okresie przedkoncepcyjnym, podczas ciąży i karmienia piersią.
  2. W grupie kobiet o podwyższonym ryzyku wystąpienia wad płodu i powikłań ciąży, rekomendowaną suplementacją jest kwas foliowy w dawce 0,4 mg/dobę, powiększone o kolejne 0,4 mg/dobę w formie aktywnych folianów, czyli dawkę 0,8 mg/dobę. Zaleca się preparaty wzbogacone dodatkowo w witaminę B12. Okres przyjmowania suplementów powinien obejmować 12 tygodni przed poczęciem, okres ciąży i karmienia piersią. Do grupy tej zalicza się kobiety, u których w poprzedniej ciąży wystąpiły wady płodu, zaburzenia wzrastania wewnątrzmacicznego, stan przedrzucawkowy, kobiety z chorobami przewlekłymi przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita, choroba Crohna, celiakia), z cukrzycą pierwszego i drugiego typu, przyjmujące leki przeciwpadaczkowe oraz z obniżoną aktywnością reduktazy metylenotetrahydrofolianowej MTHFR (ang. methylenetetrahydrofolatereductase – MTHFR).
  3. W grupie wysokiego ryzyka występowania wad płodu i powikłań ciąży zalecana jest suplementacja w okresie przedkoncepcyjnym i w I trymestrze ciąży w dawce 5 mg/dobę z uwzględnieniem aktywnych form folianów oraz witamina B12. W kolejnych trymestrach ciąży i w okresie laktacji dawkę należy obniżyć do 0,8 mg/dobę. Grupa ta obejmuje osoby, u których wady cewy nerwowej wystąpiły u matki, ojca lub ich potomstwa.

Autor: dr inż. Małgorzata Więch – dietetyk, specjalista w zakresie żywienia w Zakładzie Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

W kolejnym tekście na temat suplementacji w ciąży więcej o  witaminie D3 – roli, skutkach niedoboru i zalecanych dawkach.

Literatura:

  1. Atta CA, Fiest KM, Frolkis AD, Jette N, Pringsheim T, St Germaine-Smith C, Rajapakse T, Kaplan GG, Metcalfe A.: Global birth prevalence of spina bifida by folic acid fortification status: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Public Health 2016; 106(1): e24–e34, doi: 10.2105/AJPH.2015.302902
  2. Bomba-Opoń D, Hirnle L, Kalinka J, Seremak-Mrozikiewicz A.: Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym w ciąży i połogu. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017; 2(5): 210-214
  3. Czech-Kowalska J, Dobrzanska A.: Suplementacja witaminy D u kobiet ciężarnych i karmiących oraz ich potomstwa. Standardy Medyczne/Pediatria 2012; 9: 689-698
  4. Demuth IR, Martin A, Weissenborn A.: Iron supplementation during pregnancy – a cross-sectional study undertaken in four German states. BMC Pregnancy and Childbirth 2018; 18(1): 491. Doi: 10.1186/s12884-018-2130-5
  5. Dobrzańska A., Socha P.: Suplementacja diety. Wytyczne postępowania u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Standardy Medyczne. Wydawnictwo Media-Press Sp. z o.o. Warszawa 2015

Oceń ten wpis!

Rekomendowane produkty