Ile i jaką wodę pić w ciąży?

26 stycznia 2023
Reklama

Picie wody w ciąży to ważny i aktualny temat dla przyszłych mam. Wiele kobiet zastanawia się, jaką wodę pić w okresie ciąży – czy lepsza będzie wysokozmineralizowana, czy może raczej woda gazowana? Inne często zadawane pytanie dotyczy kwestii, ile wody pić w ciąży.

Zapotrzebowanie na wodę zwiększa się w okresie ciąży, co wynika między innymi z zwiększającej się objętości krwi, rozwijających się tkanek płodu, błon płodowych i powiększającej się macicy. Picie wody w ciąży wpływa na prawidłowe nawodnienie organizmu matki, które jest bardzo ważne dla utrzymania homeostazy jej organizmu i organizmu rozwijającego dziecka.

Dlaczego woda dla kobiet w ciąży jest tak ważna?

Stanowi główny składnik płynu pęcherzykowego osłaniającego komórkę jajową, a po zapłodnieniu ułatwia jej wędrówkę do jamy macicy. Spożywana przez przyszłą mamę woda jest niezbędna do produkcji płynu owodniowego oraz prawidłowego rozwoju i funkcji tkanek rozwijającego się dziecka. Woda umożliwia wymianę składników budulcowych oraz gazów w niej rozpuszczonych przez łożysko i błony płodowe.

Szacuje się, że wymiana wody pomiędzy matką a dzieckiem wynosi ok. 460 ml/godzinę. Płyn owodniowy pełni rolę ochronną przed infekcjami i urazami, a także zapewnia nienarodzonemu dziecku stałą temperaturę środowiska. Prawidłowa objętość płynu owodniowego umożliwia dziecku wykonywanie ruchów, które rozwijają jego masę mięśniową.

Picie wody w ciąży pozytywnie wpływa również na kobietę. Odpowiednie nawodnienie w tym okresie sprzyja redukcji dolegliwości związanych z ciążą, takich jak nudności i wymioty, zaparcia, suchość skóry czy infekcje układu moczowego.

Ile wody pić w ciąży?

W okresie ciąży większe zapotrzebowanie na wodę jest związane z powiększaniem się tkanek matczynych, płodu i objętością krążącej krwi. Dobowe zapotrzebowanie na płyny u kobiet w ciąży wynosi około 2300 ml. Wzrasta ono stopniowo od początku ciąży i jest większe o około 300 ml w porównaniu do kobiet niebędących w ciąży.

Kobiety ciężarne powinny spożywać wodę w ciągu całego dnia w małych porcjach, stopniowo uzupełniając jej niedobór. Objętość spożywanej wody powinna być proporcjonalna do jej utraty. Jest to szczególnie istotne podczas upałów i zwiększonej aktywności fizycznej. W ciąży zaleca się, by temperatura spożywanej wody wynosiła około 15 stopni Celsjusza.

Przy wysokiej temperaturze otoczenia i większym wysiłku fizycznym należy wypijać o około 1/3 więcej wody w stosunku do zalecanych 2300 ml na dobę.

Jaką wodę pić w ciąży?

Sporo pytań ze strony przyszłych mam dotyczy najbardziej polecanych rodzajów wody do picia. A zatem, jaką wodę pić w ciąży? Czy woda mineralna w ciąży jest lepsza niż źródlana? W okresie ciąży mogą być spożywane zarówno wody źródlane, jak i naturalne wody mineralne. W przypadku tych ostatnich trzeba jednak zwrócić uwagę na stopień mineralizacji i skład, bowiem nie każda woda mineralna w ciąży jest zalecana.

Małgorzata Więch

Dietetyk, Specjalista żywienia człowieka, Zakład Żywienia, Poradnia Gastroenterologiczna, Instytut Matki i Dziecka

Ekspert radzi:

U kobiet w okresie ciąży, w związku z fizjologicznym wzrostem objętości krwi, rozwojem tkanek płodowych, zwiększaniem masy narządów, zwiększa się również zapotrzebowanie na wodę. Prawidłowe nawodnienie organizmu mamy jest bardzo ważne dla utrzymania homeostazy jej organizmu i organizmu rozwijającego się dziecka. Kobietom w okresie ciąży zaleca się do picia butelkowane wody źródlane i naturalne wody mineralne nisko- lub średniozmineralizowane i niskosodowe.

Jaka woda mineralna w ciąży?

Podczas ciąży do picia najlepiej wybierać wody mineralne nisko- lub średniozmineralizowane i niskosodowe. Woda niskozmineralizowana to woda, w której suma składników mineralnych nie przekracza 500 mg/litr, woda średniozmineralizowana zawiera od 500 do 1500 mg/l składników rozpuszczonych, zaś woda niskosodowa – poniżej 20 mg jonów sodu w 1 litrze. Należy też zwracać uwagę na zawartość jonów magnezu i wapnia w wodach przeznaczonych do spożycia dla kobiet ciężarnych.

Spożywanie wody bogatej w jony magnezu może być formą profilaktyki nadciśnienia indukowanego ciążą, a bogatej w jony wapnia może mieć znaczenie w profilaktyce osteopenii/osteoporozy. Wody z niską zawartością jonów sodu należy spożywać w celu profilaktyki nadciśnienia.

Czy woda wysokozmineralizowana w ciąży jest zalecana?

Wysokozmineralizowane wody mineralne to te, w których suma składników mineralnych wynosi powyżej 1500 mg/l. Woda wysokozmineralizowana w okresie ciąży powinna być spożywana ostrożnie, a jej dobową podaż należy ograniczyć do wartości ustalonych indywidualnie z lekarzem prowadzącym ciążę.

Woda gazowana w ciąży: tak czy nie?

Wiele osób preferuje picie wody nasyconej dwutlenkiem węgla, choć co do zasady, lepiej wybierać wodę „bez bąbelków”. Woda gazowana w ciąży nie jest zakazana i na pewno nie zaszkodzi dziecku. Jednak jej spożywanie przyczynić się może do podrażnienia błony śluzowej żołądka i powodować wzdęcia, dlatego lepiej zrezygnować z jej picia w tym czasie.

Co pić w ciąży oprócz wody?

Skoro wiemy już, jaką i ile wody pić w ciąży, przyjrzyjmy się innym płynom. Oprócz wody, do picia w okresie ciąży należy wykorzystywać:

  • mleko i mleczne napoje fermentowane – w ilości około 2 szklanek;
  • słabe napary herbat;
  • soki owocowe/warzywne – w ilości nie większej niż 2 szklanki.

Nie należy spożywać alkoholu i napojów zawierających alkohol przez cały okres ciąży, ponieważ nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży, a także w czasie karmienia piersią. Należy unikać spożywania słodkich napojów gazowanych i napojów energetyzujących, które są hipertoniczne oraz zawierają kofeinę i taurynę oddziałujące pobudzająco na organizm.

Jak przechowywać wodę dla kobiet w ciąży?

Najbezpieczniejsza woda dla kobiet w ciąży to woda butelkowana. Należy przechowywać ją w suchym, chłodnym, zacienionym, wolnym od obcych zapachów miejscu. Po otwarciu butelki najlepiej spożyć wodę w ciągu 12 godzin.

Wodę w opakowaniach jednostkowych o pojemności nie większej niż 1,5 l szybciej się zużywa, co zmniejsza ryzyko jej zanieczyszczenia.

Rekomendowane produkty

Aleksandra Świeboda

Kierownik Działu Ocen i Rozwoju Współpracy w Instytucie Matki i Dziecka

Oczekując dziecka warto zwrócić szczególną uwagę na to, co jemy i pijemy. Picie wody odpowiedniej jakości i w zalecanych ilościach umożliwia prawidłowe nawodnienie naszego organizmu, które z kolei jest niezbędne dla właściwego rozwojowi dziecka w czasie ciąży.

Autor

Małgorzata Więch

Dietetyk, Specjalista żywienia człowieka, Zakład Żywienia, Poradnia Gastroenterologiczna, Instytut Matki i Dziecka

Dofinansowanie UE
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
Akceptuję